clanak False

Međunarodni dan žena u kinu Tuškanac

08.03.2021.
Povodom međunarodnog dana žena zagrebačko kino Tuškanac u ponedjeljak prikazuje dva filma, Prijateljice (1978) Claudije Weill i Moja blistava karijera (1979) Gillian Armstrong. Ulaz je za žene besplatan.
Prvi na programu bit će Moja blistava karijera (1979), djelo kojim je Gillian Armstrong s 29 godina debitirala kao redateljica dugometražnog igranog filma istoimenom adaptacijom romana australske spisateljice i feministice Miles Franklin, izvorno objavljenog 1901. Film je postigao velik uspjeh ne samo u domovini, nego i na međunarodnoj sceni te se tako pridružio svjetskom uspjehu australske kinematografije 1970-ih i ranih 1980-ih, valu koji su predvodili Peter Weir i George Miller. Film je na rasporedu u 19 sati.
Redateljica Gillian Armstrong izjavila je da je željela poručiti kako je junakinja filma „potpuna žena koja može razviti svoje talente i imati karijeru“, te je dodala „nisam željela ojačati stare stereotipe po kojima žena koja izabere karijeru čini to samo zato što ne može imati muškarca“. Glumici Judy Davis bila je to tek druga filmska uloga i prva glavna.
Slijede Prijateljice (1978), dugometražni igrani debi redateljice Claudije Weill, isprva zamišljen kao 30-minutni film. Weill je odlučila proširiti dijelom autobiografski temeljenu priču koju je napisala sa scenaristicom Vicki Polon, da bi to potom postao prvi američki nezavisni dugometražni igrani film financiran novcem iz javnih fondova. Prijateljice su s uspjehom prikazane na filmskim festivalima (premijera u Rotterdamu, potom u Cannesu; nagrada za najbolju glumicu u Locarnu, nagrada publike u Torontu). Film je na rasporedu u 21 sat.

Više informacija na poveznici ovdje.

Aktualno