clanak False

Najava otvorenja Zagrebačkog filmskog ureda

08.05.2019.
U Hrvatskoj kući filma danas je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno otvorenje Zagrebačkog filmskog ureda.

Ured, kojeg je osnovao Grad Zagreb s ciljem lakše komunikacije sa stranim produkcijama i osiguranja jednostavnijeg dobivanja dozvola za snimanje na području grada, će djelovati unutar Ustanove Zagreb film.

Ovaj ured vidim kao sinergiju zajedničkog rada i logistike kojim ćemo Zagreb nametnuti kao poželjnu destinaciju za snimanje filmova. Također ovo vidim kao dodatan poticaj da letvicu dosadašnjih uspjeha podignemo još više jer nije zanemariva činjenica kako su film i TV uz brojne aspekte jedna od najunosnijih gospodarskih djelatnosti, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

Ravnateljica Zagrebačkog filmskog ureda Mia Pećina Drašković smatra kako je ovo odličan način da se još više približimo inozemnom tržištu. Sličan sustav se koristi u više od 100 zemalja diljem svijeta i ovime smo stali uz bok europskih metropola poput Beča, Budimpešte i Praga.

Iz perspektive redatelja smatram kako će ovaj način omogućiti svima koji rade na filmu kvalitetniju i bržu uslugu jer će se svi projekti prijavljivati na jednome mjestu preko web obrazaca, dodao je ravnatelj Ustanove Zagreb Film Vinko Brešan. S njim se složio i koproducent Igor Nola koji trenutno radi na filmu The Hitman's Wife's Bodyguard sa Selmom Hayek i Samuel L. Jacksonom, a koji se u ovom trenutku snima u Zagrebu. Iz prve ruke mogu reći kako raditi na nekom mega projektu sa dvije ekipe i preko 390 članova ekipe iziskuje puno truda za koordinaciju.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich naveo je kako je ovo ključan element u stvaranju još veće prepoznatljivosti i ugleda naše zemlje i glavnoga grada.

Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld kazala je kako je Zagreb ima puno toga za ponudit a dokaz toga je nedavna pohvala producenta Netflixove serije Medical police koji je rekao kako je svaki zagrebački kvart priča za sebe i može poslužiti kao inspiracija ali i kulisa za stvaranje brojnih filmskih i TV priča.

Gradske vijesti - 2019.