clanak False

Najavljene IV. hrvatske svjetske igre

27.06.2017.
Hina / Zagreb.hr -  Od 18. do 22. srpnja  u Zagrebu će se održati IV. Hrvatske svjetske igre na kojima će nastupiti 900 natjecatelja iz Hrvatske, ali i Hrvati i njihovi potomci iz 31 zemlje svijeta.
Na ovogodišnjoj Crolimpijadi ili Olimpijskim igrama s hrvatskim predznakom, uz 150 sportaša amatera iz Republike Hrvatske u 16 sportskih disciplina, natjecat će se Hrvati i njihovi potomci iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele.

"Cilj Igara je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati im poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta u zemljama u kojima žive i jačanja hrvatskog zajedništva. Putem Igara, Hrvati koji dolaze iz dale­kih kra­jeva, a koji do sada nisu imali pri­liku, moći će upoz­nati lje­pote naše domo­vine, hrvat­sku kul­turu i povi­jest. Osim što jačaju naše zajedništvo i potiču očuvanje nacionalne svijesti među Hrvatima u svijetu, Hrvatske svjetske igre otvaraju vrata i mnogim drugim konkretnim inicijativama i projektima – obrazovnim, kulturnim, gospodarskim. Isto tako, uvjeren sam da će Igre potaknuti želju kod  mnogih mladih za povratkom i trajnim ostankom u domovini svojih predaka“, kazao je u utorak na predstavljanju projekta IV. hrvatskih svjetskih  igra državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. "Iznimno smo ponosni što u glavnom gradu Republike Hrvatske ponovno, nakon 2014., možemo ugostiti veliki broj mladih koji unose dimenziju radosti i sportskog duha", istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, napomenuvši da su Igre ujedno i velika promocija Zagreba na međunarodnoj razini te najznačajniji događaj koji ujedinjuje matičnu domovinu, hrvatsko iseljeništvo i hrvatsku nacionalnu manjinu.

"Bit će impresivno vidjeti kako naši ljudi, Hrvati raseljeni na pet kontinenata i njihovi potomci, s puno ljubavi čuvaju i njeguju svoj hrvatski identitet. Nazočnost natjecatelja u Zagrebu potvrda je čvrstih i neraskidivih veza između domovine i iseljene Hrvatske", dodala je zamjenica Majić.
 
Ravnatelj programa HRT Renato Kunić najavio je da HRT, kao medijski pokrovitelj ovog događaja koji ujedinjuje i spaja hrvatski narod, planira pojačati programske sadržaje za Hrvate izvan Republike Hrvatske te najavio ponovno otvaranje dopisništva HRT-a u Sarajevu i Mostaru te ponovnu uspostavu Međunarodnog televizijskog programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Organizator IV. Hrvatskih svjetskih igara, koje se održavaju pod motom "Jedno je srce, jedna je Hrvatska",  su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski svjetski kongres, a održavaju  se pod  pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te Hrvatskog sabora i Grada Zagreba.

Hrvatske svjetske igre su dosada održane dva puta u Zadru (2006. i 2010.) i u Zagrebu ( 2014.).

Gradske vijesti - 2017.