clanak False

Natječaj Muzeja suvremene umjetnosti - Nagrada za mlade umjetnike “Ivan Kožarić“

25.05.2021.
Uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb raspisao je natječaj za Nagradu za mlade umjetnike “Ivan Kožarić“. Cilj ovog Natječaja je podupiranje suvremenog umjetničkog stvaralaštva mladih umjetnika.

Nagrada nosi ime istaknutog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića (1921.-2020.), kao hommage velikom autoru koji je osvajanjem vlastitih kreativnih sloboda otvarao nove putove mnogim generacijama hrvatskih umjetnika te je i sam aktivno pratio i rado podupirao prve korake mladih kolega.

Ovim natječajem osiguravaju se sredstva za otkup radova mladih umjetnika do navršene 35 godine za fundus Muzeja suvremene umjetnosti. Posebna nagrada predviđena je za digitalna umjetnička djela pogodna za postavljanje na online platforme Muzeja – web site ili društvene mreže.

Zbog pandemije virusa COVID-19, te zbog potresa koji su se dogodili u 2020. godini  znatno se smanjio broj kulturnih programa što je negativno utjecalo na razvoj umjetničkog stvaralaštva. Pandemija je utjecala i na djelovanje mladih umjetnika koji nisu imali mogućnost prezentacije svojeg stvaralaštva.

Ovim Natječajem dodjeljuju se tri otkupne nagrade u ukupnom iznosu od 75.000,00 kuna:
  1. nagrada   - 30.000,00 kn bruto
  2. nagrada  -  25.000,00 kn bruto
  3.nagrada –  20.000,00 kn bruto

Posebna nagrada Kožarić Digital namijenjena je za otkup digitalnog umjetničkog djela za online platforme MSU u ukupnom iznosu od 25.000,00 kuna. Ovom nagradom potiče se recentna digitalna umjetnost, a prezentacijom na online platformama MSU omogućuje se šira percepcija ovakve vrste novomedijskog stvaralaštva.

O dobitnicima nagrada odlučivat će stručno povjerenstvo u sastavu: Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica MSU, Radmila Iva Janković, kustosica Ateljea Kožarić, MSU  i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu.

Kriteriji za odabir nagrade su  inovativnost i kreativnost stvaralaštva te umjetnička vrijednost.

Natječaj je otvoren do 31. kolovoza a više informacija na poveznici ovdje.

Aktualno