clanak False

Nema zaraženih u gradskim domovima za starije osobe

16.04.2020.
U 11 domova za starije i nemoćne osobe Grada Zagreba, a koji djeluju na 17 lokacija u gradu i u kojima je smješteno 3799 korisnika te zaposleno 1383 djelatnika za sada nije evidentirana niti jedna pozitivna osoba na COVID - 19.
 
Od početka pojave korona virusa u Republici Hrvatskoj, Grad Zagreb je cjelokupnoj situaciji pristupio izrazito ozbiljno i odgovorno, obzirom da osobe starije životne dobi predstavljaju rizičnu populaciju, te se primjenjuju svi dosad izdani naputci i preporuke nadležnih tijela, a određene mjere provodile su se i prije izdavanja naputaka. Redovito se prati zdravstveno stanje djelatnika i korisnika te im se svakodnevno mjeri temperatura s beskontaktnim toplomjerima. Dosad je zbog sumnje na COVID-19 testirano više od 30 korisnika i djelatnika, a svi nalazi su negativni.
 

U Uputama za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020.  određeno je da je za osiguravanje zaštitne opreme za one koji su u bliskom kontaktu s oboljelim korisnicima, zadužen Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.
U novim uputama od 11. travnja 2020. da je za osiguravanje zaštitne opreme zadužen županijski  Stožer civilne zaštite te će se po toj uputi i postupati.
Napominjemo također da Gradski ured za zdravstvo do jučer, 15. travnja 2020. nije dobio niti jedan zahtjev za osiguranje zaštitne opreme za privatne domove za starije osobe, odnosno ti su zahtjevi počeli pristizati jučer, te im se zaštitna oprema i dezinfekcijska sredstva upravo distribuiraju.
 

Informacije od 15. travnja 2020:

Gradski ured za zdravstvo
Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
 

Gradske vijesti - 2020.