clanak False

Nova škola Jure Kaštelana danas otvorila svoja vrata

17.06.2023.

Dan otvorenih vrata Osnovne škole Jure Kaštelana


„Nema ljepše stvari u poslu gradonačelnika nego otvoriti neku školu ili vrtić. I zaista nema ljepšeg osjećaja od ovog. OŠ Jure Kaštelana na Savici, za mene i moje zamjenike Danijelu Dolenec i Luku Korlaeta te ostale suradnice i suradnike, imaju posebno mjesto i posebno značenje“, rekao je danas gradonačelnik Tomislav Tomašević na Danu otvorenih vrata na kojem je otvorena nova škola Jure Kaštelana.
 
Učenici i učenice, nastavnici i profesori te mnoštvo stanovnika ovoga kvarta danas su mogli razgledati svoju novouređenu i novoopremljenu školu na koju su čekali preko 30 godina, a gradonačelnik im je otkrio kako je jedan od prvih sastanaka koje je imao kao gradonačelnik bio upravo na temu OŠ Jure Kaštelana i prvi ugovor za gradnju koji je potpisao bio je baš za ovu školu.
 
„Ovo je 14. izgrađena, dograđena ili obnovljena škola ili vrtić u našem mandatu", naglasio je gradonačelnik kojem se na svemu zahvalio ravnatelj Kaštelana Krešimir Supanc. Zamjenica gradonačelnika Dolenec, inače bivša učenica ove škole, pojasnila je kako će, budući da je sada kraj školske godine, škola od jeseni postati mjesto održavanja nastave.
 
 
Iako je formalno riječ o radovima rekonstrukcije i dogradnje, škola na Savici je  potpuno nova škola. Od stare zgrade ostala je samo sportska dvorana koja je statički ojačana i uređena, a ostatak škole kompletno je nanovo izgrađen. 
Nova škola ima neto površinu 6.127 m2, 26 učionica, dvodijelnu školsku sportsku dvoranu, vanjske sportske terene i školski trg. Ukupna vrijednost radova iznosi 14,6 milijuna eura, a uz opremanje investicija iznosi 15,7 milijuna eura.
 
Stari objekt škole koji je svakodnevno pohađalo 600-ak učenika sagrađen je prije 56 godina kao polumontažni objekt, s namjerom da se koristi maksimalno 25 godina. Međutim taj se objekt koristio dvostruko duže, čak 54 godine. Uz to, u tih pola stoljeća nije bilo apsolutno nikakvih značajnih ulaganja u održavanje škole.
 
Za kraj, gradonačelnik i ravnatelj zahvalili su se na strpljenju svim učenicima, roditeljima i djelatnicima s obzirom da se u protekle dvije školske godine nastava odvijala na čak 7 lokacija, kao i njihovim domaćinima kroz te dvije godine.
 

Gradske vijesti