clanak False

Nove izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti

05.04.2022.
Izložba "Gorki Žuvela: Retrospektiva, danas" te izložba "Tužne pjesme rata/Sad Songs of War" otvorene su danas za posjetitelje u Muzeju suvremene umjetnosti.

Uz ravnateljicu MSU-a Zdenku Badovinac, okupljene je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet koji je izrazio zadovoljstvo otvorenjem čak dviju novih izložaba, prvih u mandatu nove ravnateljice.

Publici su se obratile i kustosice Radmila Iva Janković i Jasminka Babić te Nevena Tudor Perković, izaslanica ministrice kulture i medija.

Izložba „Retrospektiva, danas“ je pregled životnog opusa doajena splitske i hrvatske umjetničke scene Gorkog Žuvele: kroz izbor od preko 200 instalacija, objekata, slika, crteža, grafika i plakata prikupljenih iz muzejskih i privatnih zbirki izložba obuhvaća cjelokupno razdoblje umjetnikova stvaralaštva - od 1970-ih godina pa sve do umjetnikove smrti 2017.

„Tužne pjesme rata“ prva je izložba iz ciklusa „Zbirka kao glagol“, a prikazuje radove (anti)ratne tematike. Izložba nije dovršena, već je riječ o procesu i brzoj reakciji na trenutnu situaciju, pa tako i iskaz solidarnosti i empatije s Ukrajinom, a naziv je dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji je nastao 2014. u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja upravo u Ukrajini, na kijevskom Trgu nezavisnosti.

Žuvelina djela posjetitelji mogu razgledati do 5. lipnja, dok su „Tužne pjesme rata“ otvorene do 2. listopada.

 

Gradske vijesti