clanak False

Održan sastanak Mješovitog povjerenstva za suradnju Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba

19.10.2018.
U prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola održan je u petak 19. listopada 2018. godine sastanak Mješovitog povjerenstva za suradnju Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba.
 
Na početku sastanka kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački pozdravio je članove Povjerenstva te izrazio dobrodošlicu predstavnicima Grada Zagreba, predvođenim gradonačelnikom, gospodinom Milanom Bandićem. Na sastanku se na poseban način razgovaralo o temama socijalnog i demografskog karaktera, te je iskazana otvorenost s obje strane za različite oblike suradnje kao i međusobnu podršku i pomoć u ostvarenju budućih projekata.
 
U tom vidu Zagrebačka nadbiskupija je zainteresirana za suradnju i pomoć oko gradnje i otvaranja novih dječjih vrtića, osobito na rubnim područjima Grada gdje se pokazuje najveća potreba. Gradnja dječjih vrtića je želja Nadbiskupije u konkretnim promišljanjima oko pomoći osobama slabijeg imovinskog stanja, kao i onima koji iz bliže okolice dolaze u Zagreb na posao.   
 
Razgovarajući o važnosti međusobne suradnje na području kulture i turizma, kardinal Bozanić je najavio obnovu prostora u kojemu bi u budućnosti bila smještena i javnosti dostupna Riznica zagrebačke katedrale te je pozvao institucije Grada Zagreba na suradnju kako bi se ovaj kapitalni projekt uspješno ostvario. S obzirom na sve veći značaj projekta zagrebačkog Adventa i drugih turističkih manifestacija, Kardinal se osvrnuo na ulogu koju imaju sakralni objekti, a napose Katedrala, u promicanju kulturno umjetničkih znamenitosti našeg Grada.
 
Na sastanku je spomenuto i pitanje suradnje pri izgradnji crkve u naseljima koja još uvijek nemaju župne crkve, a za to se već neko vrijeme pokazuje potreba kao primjerice Jelkovec, Špansko, Rudeš te posebno Trnjanska Savica. Zaključeno je kako dvadeseta obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, predstavlja dobru prigodu za početak gradnje crkve na Trnjanskoj Savici.

Na završetku sastanka kardinal Bozanić najavio je da će se 9. i 10. svibnja 2020. godine u Zagrebu održati Susret hrvatske katoličke mladeži, a članovi povjerenstva iskazali su obostrani interes u ostvarenju tog velikog susreta hrvatske mladeži.

Gradske vijesti - 2018.