clanak False

Održana sjednica Stručnog savjeta za obnovu

03.02.2021.
Na poziv ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i  predsjednika Stručnog savjeta za obnovu Darka Horvata, danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana treća po redu sjednica Stručnog savjeta za obnovu. Ispred Grada Zagreb na sastanku je prisustvovala zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić.

Zamjenica doc.dr.sc. Majić je naglasila kako će se štete nastale u Zagrebu uslijed potresa koji su 28. i 29. prosinca 2020. pogodili Sisačko-moslavačku županiju priznati te je pozvala sugrađane da prijave štetu ukoliko to do sada nisu učinili.
Preduvjet kvalitetne obnove je dobra suradnja s predstavnicima struke te jednostavnija procedura prijave štete, kazala je zamjenica Majić te pojasnila kako bi primjerice zgrada označena žutom oznakom, imala i „žute upute“ vezane uz dokumentaciju potrebnu za prijavu.

Ministar Horvat je naglasio važnost konsenzusa struke koju je pozvao da se do kraja tjedna pisanim putem očituje na Progam mjera. Ukoliko bude primjedbi struke svakako ćemo ih uvažiti jer Program mjera je ujedno i prvi akt temeljem kojeg će se popunjavati zahtjevi i dodjeljivati pravo na obnovu, odnosno sufinancirati obnova.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreb Tihomil Matković dodao je uime struke kako je prvi Program mjera pomoći građanima čije su nekretnine oštećene u potresu, dopunjen te su napravljene određene promjene u segmentu prijave potrebne dokumentacije. Također, građani koji se služe sustavom e-Građani moći će određen dio dokumenata pohranjenih u državnim bazama automatski ''povući'', čime će se sam proces prikupljanja ubrzati.


 

Gradske vijesti - 2021.