clanak False

Otkrivanje spomenika Ruđeru Boškoviću u Milanu

Skulptura Ruđera Boškovića, djelo kipara Ivana Meštrovića, bit će otkrivena 13. veljače ove godine ispred zvjezdarnice u gradskom parku Indro Montanelli u Milanu.
03.02.2017.

Skulptura Ruđera Josipa Boškovića, djelo hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, koja će biti postavljena ispred zvjezdarnice u gradskom parku Indro Montanelli u Milanu, bit će otkrivena 13. veljače ove godine, najavljeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Jako smo sretni što je osvanuo ovaj dan i što se ova priča nakon 30 godina ipak ostvaruje, a to možemo posebno zahvaliti gradonačelniku Milanu Bandiću, istaknula je predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Hefti. Svima koji su sudjelovali u projektu zahvaljujem u ime Hrvata u Milanu koji jedva čekaju da im spomenik velikom znanstveniku, a što ga je pak izradio veliki umjetnik, krasi Milano.

Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture je naglasila da joj je drago što se projekt ostvario zajedničkim naporima Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Hrvatske zajednice u Milanu te što se skulptura poklanja Milanu. Nakon što je 2011. Grad Zagreb preuzeo inicijativu, Ministarstvo i Grad su od Galerije Klovićevi dvori otkupili odljev spomenika, a za što su izdvojili po cca 205 000 kuna, što je 50% troškova odljeva. Ideja je bila spojiti dva velikana hrvatske kulture i umjetnosti, Ruđera Boškovića i Ivana Meštrovića, pokloniti skulpturu Ivana Meštrovića i odati počast Ruđeru Boškoviću.

Put Ruđera Boškovića od Zagreba do Milana je jako dugo trajao i mnogi su na tome putu pomagali. U spomeniku se spajaju dva velikana – znanstvenik Ruđer Bošković i moj otac Ivan Meštrović – autor skulpture, rekao je Mate Meštrović te je potom svima koji su na projektu radili zahvalio. Također je naglasio kako je projekt ostvaren tek nakon što se u njega uključio gradonačelnik Milan Bandić.

Gradonačelnik Bandić je zahvalio Ministarstvu kulture, Konzulatu Republike Hrvatske  u Milanu, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu, Hrvatskoj zajednici, svima koji su u projektu sudjelovali, a posebice obitelji Meštrović jer, kako je istaknuo, bez Ivana Meštrovića ne bismo imali spomenik Nikoli Tesli u Masarykovoj ulici niti Ruđeru Boškoviću.

Ovo je važan događaj za sve nas jer Ruđer Bošković i Ivan Meštrović simboliziraju našu domovinu i ponosan sam što sam u ovome projektu mogao sudjelovati te što sam ga mogao privesti kraju.  Zadovoljni smo što će se spomenik postaviti u milanskome parku po ljepoti i važnosti ala naš Zrinjevac, a takva atraktivna lokacija je rezultat dobre suradnje nas i našeg prijateljskog grada, dodao je gradonačelnik te je pozvao sve, osobito medije, da otkrivanje spomenika u Milanu prate 13. veljače.

Podsjetimo, prvotna ideja o postavljanju skulpture u Milanu je nastala 1986. tijekom dogovaranja i pripremanja Meštrovićeve antologijske izložbe u Palazzo Reale u Milanu.

 

Gradske vijesti - 2017.