clanak False

Otvorena izložba Vjenceslava Richtera „Ein rebellischer Visionär“ u Grazu

23.03.2018.
Retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera  Ein rebellischer Visionär otvorena je u četvrtak, 22. ožujka u Neue Galerie u Grazu.
Izložbu je otvorio pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić, ujedno izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Izložba prikazuje više od 100 djela Vjenceslava Richtera, jedne je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Njegovo umjetničko stvaralaštvo istraživano je i prezentirano samo parcijalno, uglavnom kao dio izložbenih projekata Muzeja suvremene umjetnosti u čijem su fokusu bili umjetnički pokreti pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.
 
Osim izložbenih projekata u organizaciji MSU-a, njegovi umjetnički radovi u posljednje vrijeme često su izlagani na problemskim izložbama, a cjelokupno stvaralaštvo unazad nekoliko godina postalo je predmet interesa stručnih i znanstvenih istraživanja.
 
Kao pročelnik Gradskog ureda za kulturu  ponosan sam što će i austrijska publika, upravo u godini koju  su  Europski parlament i Vijeće, proglasili Europskom godinom kulturne baštine, imat priliku razgledati ovo izložbu. Bilateralni odnosi Austrije i Hrvatske uvijek su bili jako bliski,  nekada smo bili i dio iste države, a naši se odnosi danas posebice očituju u kulturi i umjetnosti,  koje na poseban način povezuju i promiču odnose između Hrvatske i Austrije – istaknuo je na otvaranju izložbe pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić.
 
Ovo je druga retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera održana u Grazu, nakon što je na međunarodnim izložbama trigona, koje su se održavale u Grazu između 1967. i 1975. godine, Richter predstavio svoj opus u kojem su polazišne točke bile sinteza i sintezni pristup, ideje utkane u svaki segment njegova stvaralaštva.
 
Autori ove izložbe su Vesna Meštrić (MSU Zagreb) i kustoski tim Günther Holler-Schuster i Gudrun Danzer (Neue Galerie Graz).
 
Likovni postav: Vladimir Končar (Studio Revolucija), Vedran Kasap i Ozana Ursić (Clinica Studio)
 
Izložba se može razgledati do 2. rujna 2018.

Aktualno