clanak False

Otvorena međunarodna konferencija SMART evolucija "Inovacijama prema održivosti"

15.05.2019.
Danas se u Zagrebačkome inovacijskom centru (ZICER) u sklopu 10. Zagrebačkoga energetskog tjedna održava međunarodna konferencija SMART evolucija – inovacijama prema održivosti koju organizira Grad Zagreb.

Konferenciju je otvorila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić. Istaknula je da je Gradska skupština Grada Zagreba u veljači ove godine usvojila Strategiju pametnog grada Zagreba do 2030. godine te da se u njoj naglasak stavlja na tehnologiju, građansku participaciju i procese. Grad Zagreb je ujedinio sva tri pristupa u 6 dimenzija iz strateških područja za koje smo donijeli te ćemo u narednome periodu donositi konkretne mjere za njihovu provedbu, rekla je naglašavajući kako time Gradska uprava postaje učinkovitija, brža i jeftinija.

Naša je temeljna zadaća da maksimalno dobro opslužujemo sugrađane i da pritom ne zaboravimo stvarati najbolje okruženje za razvoj gospodarstva, naglasila je i napomenula da pametni grad s pametnom upravom koristi suvremene tehnologije za bolji život svojih građana. Želimo grad sretnih ljudi, grad ljudi i poduzetnika koji danas žive bolje nego jučer i koji će sutra živjeti bolje nego li žive danas, zaključila je.

Zamjenica je također najavila da će za dva tjedna na sjednici Gradske skupštine biti predstavljen ključni dokument Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama, ključni energetski dokument Grada Zagreba koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificira te daje precizne odrednice za provedbu projekata i mjera energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe učincima klimatskih promjena na gradskoj razini. 

Čestitavši organizatorima, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Žamboki je rekao da je naglasak na energetskoj obnovi što većeg broja zgrada jer su njome  moguće uštede za više od 60 % energije.

Pomoćnik Žamboki je također dodao da je cilj osposobiti što veći broj građevinskih tvrtki kako bi  gradili po načelima energetske učinkovitosti. Trenutno se u Republici Hrvatskoj obnavlja preko 1 400 objekata. Siguran sam da smo na dobrome putu te da ćemo uspjeti maksimalno iskoristiti značajna sredstava iz EU fondova, rekao je te je potom sudionicima konferencije zaželio mnogo kvalitetnih predavanja i konstruktivnih rasprava.

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić je naglasio da je Vladi RH    jedan od važnijih prioriteta održiv i ujednačen razvoj svih dijelova Hrvatske te da najveći hrvatski gradovi imaju ključnu ulogu u poticanju regionalnog razvoja, gospodarskog rasta i razvoja društva u cjelini. „Smart concept“ ili „koncept pametnog razvoja“ je prepoznat kao ključni generator inovativnih i pokretačkih projekata unutar urbanih cjelina jer ne samo da nudi napredna rješenja već uvelike doprinosi općemu dobru lokalne zajednice, rekao je.

Konferencija je, podsjetimo, održana s ciljem podizanja svijesti o važnosti koncepta SMART gradova, u kojima će kvaliteta života i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno višoj razini.
 

Gradske vijesti - 2019.