clanak False

Otvorenje 4. konferencije Vode 2019 Inovacije i digitalizacije vodnog gospodarstva

12.07.2019.
Danas je u Kristalnoj dvorani hotela Westin održana konferencija Vode 2019 – inovacije i digitalizacije vodnog gospodarstva koja je okupila više od 200 sudionika komunalnih društava i jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske, BIH, Slovenije i Srbije, europske strukovne udruge te zastupnike Europskog parlamenta. Program će obuhvatiti nekoliko panel rasprava, koje imaju za cilj napravit rezime prvih šest mjeseci ove godine u pogledu novih projekata, reformi i zakona u spomenutom području.

Nakon uvodnog pozdrav organizatora i glavnog urednika časopisa Komunal Marijana Kavrana, prisutnima su se obratili zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije HGVIK Ivan Jukić, zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske Vladimir Andročec te u ime Hrvatskog društva za zaštitu voda – član Vijeća Dražen Vouk.

Glavni grad ima obavezu postavljati standarde gospodarenja vodom, a zadatak na sebe je preuzeo gradonačelnik Milan Bandić. Imamo sreću da u gradu Zagrebu voda još nije ograničen resurs. No to je i dodatna odgovornost i podsjetnik na činjenicu kako nešto moramo ostaviti za one koji dolaze iza nas. Novim europskim projektom Vodoopskrbe i odvodnje vrijednim oko 1,8 milijarde kuna, mi ćemo rekonstrukcijom vodne mreže smanjiti izvorišno korištenje vode, dobit ćemo veću kvalitetu vode i zaštititi ovaj dragocjeni resurs, istaknula je zamjenica Majić.

Kada je riječ o vodnom gospodarstvu u RH, to jedno od najpropulzivnijih područja u koje  se ulažu ogromne količine novca, prvenstveno zbog veličine planiranih projekata. Svaki projekt treba sagledati individualno, a to zna potrajati i nerijetko se znaju potkrasti pogreške. Treba voditi računa da se radi o europskim sredstvima, svaka kuna koji dođe je plus za našeg korisnika, kazao je državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije HGVIK Ivan Jukić smatra da ćemo ekonomski morati opravdati nove izazove što ih  je Europa postavila ispred nas u vidu implementacije novih infrastruktura i tehnologija. Smatram da ne bi trebala doći do velikih poskupljenja vode za krajnje korisnike, no uvođenje novih tehnologija košta, izdaci su prihvatljiviji ako na jednu uloženu kunu iz jedinice lokalne samouprave, mi dobijemo besplatnih 13 kn iz Europe.
 

Gradske vijesti - 2019.