clanak False

Otvorenje izložbe "Život i smrt u pretpovijesti"

22.02.2021.
U Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, u utorak 23. veljače 2021. bit će  otvorena izložba "Život i smrt u pretpovijesti". Izložba ostaje otvorena do 14. ožujka 2021.
 
Nakon ceremonije otvorenja izložbe, dr. sc. Mario Novak, s Instituta za antropologiju, održat će predavanje o projektu PASTLIVES. Otvorenje izložbe i predavanje moguće je pratiti online uživo preko zoom platforme. Poveznica: https://zoom.us/j/97762937390
 
Izložbom se prikazuju rezultati znanstvenog projekta PASTLIVES dobiveni kroz genetičke, izotopne, radiokarbonske, radiološke, arheološke i bioarheološke analize.U Hrvatskoj postoji velik broj poznatih arheoloških nalazišta iz razdoblja pretpovijesti koja su odigrala važnu ulogu u proučavanju formiranja i razvoja različitih bioloških, društvenih, kulturnih i tehnoloških procesa u Europi. Hrvatska je također područje koje je bilo raskrižje brojnih migracija i seoba te je bilo podložno čestim upadima različitih populacija. Na primjer, ovo je jedno od prvih prostora u Europi koje je bilo zahvaćeno seobama iz Anatolije povezanim sa širenjem zemljoradnje tijekom ranog neolitika (oko 6000. god. pr. Kr.). Te seobe odigrale su ključnu ulogu u mezolitičko-neolitičkoj tranziciji i na području Hrvatske slijedile su dva glavna pravca: (a) prateći tokove velikih rijeka kao što su Dunav, Sava i Drava; (b) preko istočne jadranske obale i otoka.   
 
Više informacija na poveznici ovdje.
 
Foto: Boris Rožanković

Aktualno