clanak False

Početak radova na rušenju postojeće trase žičare Sljeme

Jutros su na Donjoj stanici stare žičare Sljeme u Bliznecu, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i suradnika, započeli radovi na rušenju postojeće trase žičare Sljeme.  
17.02.2017.

Jutros su na Donjoj stanici stare žičare Sljeme u Bliznecu, u nazočnosti  gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i suradnika, započeli radovi na rušenju postojeće trase žičare Sljeme. Investicija, koja obuhvaća uklanjanje stare žičare i čišćenje koridora za novu žičaru, iznosi oko 4,5 milijuna kuna, a završetak radova planiran je 15. lipnja ove godine.

Stara žičara je puštena u promet prije 54 godine. Imala je 90 kabina u kojoj je stalo po četiri putnika. Uz brzinu kretanja 3 m/s prevozila je 450 osoba u jednom satu. Nova žičara, koja bi u cijelosti trebala biti gotova do kraja 2018., imat će 84 najmodernijom tehnologijom opremljene kabine, s kapacitetom od 10 osoba i brzinom kretanja 6 m/s prevozit će 1500 ljudi na sat, rekao je zagrebački gradonačelnik, dodavši kako će se za dva do tri tjedna raspisat natječaj za opremu koja će vrijediti između 15 i 17 milijuna eura.

Nova žičara prometovat će duž cijele postojeće trase stare žičare, uz pravocrtno produljenje trase do polazne postaje na lokaciji Dolje.
Sada će građani s krajnjih ishodišnih gradskih točaka, s pancericama i skijama, moći doći do početne stanice u Dolju javnim prijevozom. Živimo za taj dan, naglasio je gradonačelnik Bandić.

Podsjetimo, izgradnja nove žičare odvijat će se u četiri faze. Rekonstrukcijom pruge Mihaljevac – Dolje jučer je započela prva faza izgradnje, druga faza  - rušenje postojeće žičare započela je danas, treća obuhvaća izgradnju žičare s međustanicom na Brestovcu, a četvrta izmjenu prostornog plana od posljednje stanice na Sljemenu do Vidikovca.Gradske vijesti - 2017.