clanak False

Početak uređenja površine oko spomenika kralja Tomislava

17.01.2018.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, otvorio je jutros radove na obnovi površine oko spomenika kralja Tomislava kod Glavnog kolodvora.

Gradonačelnik je podsjetio da su radovi na obnovi trga započeli prije dvije godine te da su planirane četiri faze. Ovo je posljednja faza obnove, tri faze smo već izvršili. Prva faza je bila saniranje oborinske odvodnje, druga je bila obnova fontane dok je treća bila obnova javne rasvjete i hortikulture u cijelom parku Zrinjevac. Ostalo je samo uređenje spomenika i prostora oko njega. Naglasio je, također, da je projekt izrađen prema željama građana koji su u javnoj anketi imali priliku izjasniti se o tipu kamena koji će biti postavljen na toj lokaciji.  

Pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje Damir Đerzić je objasnio da se radovi oko spomenika odnose na uređenje dijela zelene površine oko postamenta spomenika, a koji će se popločati kamenom Ghiandonde Sardo. Ukupna površina od 320 m² popločat će se kamenim pločama debljine 8 cm.

Izvoditi će se i konzervatorsko restauratorski radovi na granitnom  postamentu, na brončanom reljefu na postamentu i na brončanom spomeniku kralju Tomislavu od strane Ljevaonice umjetnina ALU iz Zagreba. Radovi će trajati 6 mjeseci. 

Gradske vijesti - 2018.