clanak False

Položen vijenac uz Teslin spomenik

10.07.2020.
Izaslanstvo Grada Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem je u povodu 164. obljetnice rođenja Nikole Tesle i 7. Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije, u Teslinoj ulici, kod spomenika velikog inovatora, genija i vizionara položilo vijenac.

Gradonačelnik Bandić se prisjetio da je prije 14 godina spomenik što ga je Ivan Meštrović poklonio Institutu Ruđer Bošković premješten u središte grada te da se svake godine u ovo vrijeme u znak spomena i zahvale Tesli za brojne zasluge koje je ostavio svijetu polaže lovorov vijenac.

Želim zahvaliti pomoćniku ravnatelja Instituta, gospodinu Vilku Smrečkom i predsjednici Udruge Nikola Tesla, gospođi Dragici Mihajlović a naposljetku i osobi zbog koje smo danas ovdje – Nikoli Tesli, izumitelju, humanistu i velikomu čovjeku, rekao je gradonačelnik.

Gospođa Mihajlović je istaknula da Udruga već 11. godina obilježava Teslin rođendan te da je datum njegova rođenja proglašen Nacionalnim danom Nikole Tesle 2014. U sklopu prigodnog programa su puštene i tri golubice kojima su odaslane poruke mira, ljubavi i tolerancije.

Zahvaljujući Tesli, postavljeni su temelji proizvodnje, prijenosa i uporabe električne energije i cjelokupne današnje industrije.

Gradske vijesti - 2020.