clanak False

Potpisan ugovor s tvrtkom KONČAR - Električna vozila d.d. o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o.

16.06.2023.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Uprave društva KONČAR - Električna vozila d.d. Josip Ninić, potpisali su danas Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o. ukupne vrijednosti 37.780.000,00 €.

Drago mi je da je na međunarodnom natječaju javne nabave pobijedio KONČAR i što će domaća tvrtka, iz Zagreba, i dalje proizvoditi tramvaje za ZET d.o.o. Vjerujem da je ovo samo prva kupnja od ukupno 60 novih tramvaja koju ćemo pokrenuti vrlo skoro“, rekao je gradonačelnik Tomašević. Dodao je kako je rok za isporuku prvog tramvaja dvije godine, ali je naglasio kako se nada da će doći još i prije kako bi se osigurala pouzdanost voznog parka. Podsjetio je da je nedavno vozni park postao bogatiji za 65 novih gradskih autobusa te kako se s Ministarstvom dogovara kupnja 100njak novih autobusa na električnu energiju ili vodik.

Rok isporuke prvog tramvaja očekuje se najkasnije 24 mjeseci od potpisivanja ugovora, odnosno u lipnju 2025. godine, dok se isporuka posljednjeg očekuje do 15. prosinca 2025. godine. Također, predviđena je sukcesivna dinamika isporuke, odnosno isporuka najmanje četiri tramvaja mjesečno.

Ministar Butković je naglasio kako je ovo povijesni dan jer se za nabavu novih tramvaja koriste europska sredstva u stopostotnom iznosu kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, a proizvodit će ih hrvatska tvrtka. „Vjerujem da ćemo i dalje uspješno surađivati s Gradom Zagrebom na brojnim projektima koji nas još očekuju“, rekao je.
 
Naši tramvaji, uz vlakove, zasigurno pripadaju u sam vrh visokotehnoloških proizvoda hrvatske industrije, a u njihovoj realizaciji sudjeluje i cijeli niz hrvatskih poduzeća. Unaprjeđenjem postojećih te razvojem novih proizvoda u tračničkom segmentu, ostvarujemo viziju inovativnog europskog partnera za napredna rješenja u zelenoj tranziciji“, istaknuo je predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak.
 
Tramvaji će biti dužine 20,8 metara s četvera vrata i kapacitetom od 115 putnika. Bit će opremljeni klimatizacijskim sustavima, rampama za olakšani pristup osobama s invaliditetom, kamerama u zoni svakih vrata, a predviđeno je i opremanje USB priključcima za mobilne uređaje.
 
Predsjednik Uprave KONČAR - Električna vozila d.d. Josip Ninić je naglasio kako je Ugovor koji je potpisan iznimno važan za KONČAR i domaću industriju. „Projekt je nastavak suradnje koja je započela još 2003. ugovorom za isporuku tramvaja. Suradnja sa ZET-om traje i kroz zajedničko održavanje flote isporučenih tramvaja koji su dosad prešli više od 120 milijuna kilometara i okosnica su zagrebačkog javnog gradskog prijevoza“, dodao je.
 
Drago mi je što će se većina komponenata novih tramvaja proizvoditi u KONČARU i drugim domaćim tvrtkama“, rekao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić, dodavši kako je uvjeren da će se potpisivati još mnogi ugovori kojima će se olakšati i uljepšati život građana.
 
Predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović je istaknuo kako se modernizacija voznog parka i infrastrukture ZET-a nastavlja u tri dijela; jedno je obnova infrastrukture, drugo je obnova voznog parka u segmentu autobusa i tramvaja, a treće je prelazak na alternativna goriva koji će isto uslijediti u vrlo skoroj budućnosti.

Gradske vijesti