clanak False

Premijera predstave “Knjiga o ljetu“ u Zagrebačkom kazalištu mladih

16.03.2021.
Premijera predstave “Knjiga o ljetu“ bit će u Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu, 27. ožujka. Riječ je o predstavi u režiji Nađe Perišić, dramatizaciji Nađe Perišić i Ivane Vuković, a koja je realizirana u sklopu ZKM-ovog Projekta Inkubator.

Knjiga o ljetu Tove Jansson  (1914. – 2001.) ubraja se u klasična djela skandinavske književnosti, ponekad u dječje klasike, a ponekad u "prave" klasike za odrasle. Knjiga o ljetu nastaje u autoričinim zrelim godinama, neposredno nakon smrti njezine majke. U dvadeset i dvije kraće priče, ili poglavlja, odvijaju se ljeta na malom otoku u finskom zaljevu, djevojčice Sophije, njenog oca i njezine bake. Sophia i baka su poput dvije antiheroine klasične literature za djecu – nema avantura od kojih staje dah, nema čudovišta koja treba savladati, ali postoji niz svakodnevnih situacija, rituala i razgovora koji pokazuju da je život sam avantura koju treba preživjeti, i da nas otoci mogu štošta o tome naučiti.
 
Uloge: Baka: Nataša Dorčić /Sophia: Nika Barišić / Jana Slamnig /Otac: Nikša Butijer
 
Autorski tim:
Scenografija: Jasmin Telalović /Kostimografija: Barbara Prpić /Skladatelj: Viktor Slamnig /Scenski pokret: Dina Ekštajn
Oblikovatelj svjetla: Saša Bogojević /Oblikovatelj zvuka: Miroslav Piškulić
Videoprojekcije: Dalibor Barić (autor je nominiran za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma)   
Ilustracije plakata i knjižice: Pjer i Mara Meničanin
Asistent redateljice: Nikša Butijer /Asistent redateljice: Patrik Sečen /Jezična savjetnica: Ines Carović
 
Više informacija na poveznici ovdje.

Aktualno