clanak False

Prijem za vatrogasce

04.05.2019.
U povodu Dana sv. Florijana zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, u društvu suradnika, primila je u palači Dverce predstavnike vatrogasnih postrojbi Grada Zagreba i najuspješnijih DVD-ova u 2018. 

Čestitavši vatrogascima njihov dan, zamjenica Pavičić Vukičević im je i zahvalila na svemu što čine za razvoj vatrogastva, jer kako je istaknula, iza njih stoje rezultati.
Želim vam da ogromno iskustvo i znanje i nadalje prenosite mladim naraštajima u svojim sredinama, jer smo svjedoci kako su rizici od svih vrsta civilnih nesreća u svijetu svakim danom sve veći, dodala je.

Također, tom je prigodom zamjenica uručila pokale najuspješnijim vatrogasnim društvima: za 3. i 2. mjesto pokale su dobili DVD Granešina i DVD Hrašće, dok su prvo mjesto osvojili vatrogasci DVD-a Moravče. Ovo je treća godina zaredom da su vatrogasci iz Moravča osvojili prvo mjesto, a što je od 1996. godine uspjelo samo DVD-ima Hrašće i Dankovec, pa im se pokal dodjeljuje u trajno vlasništvo, i isto tako prijelazni pokal.

U Zagrebu operativno djeluje, uz Javnu vatrogasnu postrojbu, i 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Podsjetimo, u razdoblju između dva svjetska rata, na blagdan sv. Florijana i Dan vatrogastva, 4. svibnja, vatrogasci su odlazili u crkve, odavali počast svome zaštitniku, pozivali sugrađane na razne svečanosti, otvarali vatrogasne domove, posvećivali zastave s njegovim likom te pokazivali akcije gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine na javnim vježbama.
Od 1945. do 1990. Sveti Florijan se nije slavio u Hrvatskoj, uklonjen je iz vatrogasnih domova, zabranjivane su i odbačene zastave s njegovim likom, a u hrvatsko vatrogastvo se vratio nakon osamostaljivanja Hrvatske 1991.

Gradske vijesti - 2019.