clanak False

Rano otkrivanje raka pluća i bronha kod pušača

Predstavnici Grada Zagreba, GU za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje i Poliklinike za bolesti dišnog sustava na konferenciji za novinare najavili program Rano otkrivanje raka pluća i bronha kod pušača u dobi od 40 do 60 godina koji će se provoditi do kraja godine.
03.03.2008.

Potaknuti brojkom od više od 2000 Zagrepčana koji godišnje umiru od posljedica pušenja, Grad Zagreb i GU za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, u suradnji s Poliklinikom za bolesti dišnoga sustava, najavili su na konferenciji za novinare program koji će se, pod nazivom Rano otkrivanje raka pluća i bronha kod pušača u dobi od 40 do 60 godina, provoditi do kraja godine.

Osnovni cilj programa je promocija prevencije kao najefektivnijega i najjeftinijega oblika liječenja, pa se tako, pacijenti koji to žele, mogu javiti na besplatan pregled svaki dan između 12 i 14 te 17 i 19 sati u Polikliniku za bolesti dišnoga sustava, Prilaz baruna Filipovića 11.

Svakom će se pacijentu snimiti pluća na digitalnom aparatu, a u obradi će biti korištena i citološka analiza iskašljaja te screening ugljičnoga monoksida u perifernoj krvi. Osim pacijenta, nalaz će dobiti i njegov liječnik opće prakse.

Najavi programa, u koji je dosad uloženo oko 500 tisuća kuna, prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić.

Ispunite Anketu i provjerite jeste li u rizičnoj skupini.


Gradske vijesti