clanak False

Snow Queen Trophy 2020

05.01.2020.
Sljeme ima novu Snježnu kraljicu, a četverostruka osvajačica sljemenske utrkeMikaela Shiffrin osvojila je drugo mjesto, dok je treću poziciju zauzela Katharina Liensberger.
Clement Noel novi je sljemenski kralj. Na drugom je mjestu završio Švicarac Ramon Zenhausern, a treću poziciju zauzeo je Alex Vinatzer.

U društvu Ivice Kostelića, nagrade je pobjednicIma uručio gradonačelnik Milan Bandić.

 

ŽENSKI SLALOM

Slovakinja Petra Vlhova prvi je put pobijedila u slalomskoj utrci Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy”. Nakon drugog mjesta na Sljemenu 2017. te ponovno 2019. godine, 24-godišnja Slovakinja na ovogodišnjem je izdanju utrke Snježne kraljice odvozila sjajne dvije vožnje i prekinula pobjednički niz Amerikanke Mikaele Shiffrin, koja je sljemensku utrku osvojilačetiri puta.

„Danas sam se osjećala odlično, navijači iz Slovačke i Hrvatske su mebodrili i zaista sam imala osjećaj da sam „doma“. Svakako mi je pomogla činjenica da sam startala prva jer je staza bila u najboljem mogućem izdanju. Prvu vožnju odradila sam odlično, dok je Mikaela napravila manje pogreške koje su na kraju odlučileutrku. Iako sam znala da imam veliku prednost uoči druge vožnje, zadržala sam koncentraciju i mislim da mi je to najviše pomoglo da skijam ovako dobro“, izjavilajena konferenciji za medije SlovakinjaPetra Vlhova,koja je slavila ispred Mikaele Shiffrin i Katharine Liensbergertestigla do svoje 11. pobjedeu Svjetskom skijaškom kupu.

Izvanrednim vožnjama naSljemenuosvojila je svoju prvu slalomsku utrku ove sezone i najavila neizvjestan raspletse zone. „Za sada Mikaela i ja vozimo najbolje u ovoj sezoni od svih skijašica, alivjerujem da će nam se svremenom pridružiti i ostale cure te će borba biti neizvjesna. Pripremam se za svaku utrku i pokušavat ću ih osvojiti što više, a onda mislim da je sve moguće“.

Drugo mjesto na večerašnjoj utrci zauzela je čudesna 24-godišnja Amerikanka Mikaela Shiffrin (+1,31), koja je u ovoj sezoni vodeća u ukupnom poretku i poretku slaloma Svjetskog skijaškog kupa. „Osjećala sam se dobro i smatrala da sam odradila dobru prvu vožnju iako neke dijelove staze nisam odvozila onako kako sam zamislila. Međutim, mislim da i bez tih manjih pogrešaka ne bih pobijedila uz ovako dobru Petru. U drugoj vožnji pokušala sam biti agresivnija  kako bih pronašla još bolji osjećaj, danas je to bilo dovoljno samo za drugo mjesto. Drago mi je da je Petra osvojila Snježnu kraljicu ove godine, pogotovo s obzirom da se odvija blizu Slovačke i mnogi gledatelji su navijali za nju“, poručila je Mikaela koja je titulu Snježne kraljice osvojila čak četiri puta u zadnjih pet godina.
 
„Mislim da će biti vrlo zanimljivo do kraja sezone iako sam za sada u prednosti. Sigurna sam da će Petra napraviti sve da bude najbolja, ali ja ću raditi na sebi i pripremati se za svaku utrku kako bih mogla biti na najvišoj razini“, dodatno se osvrnula nadanašnju pobjednicu Mikaela Shiffrin,koja je osvojila čak19od 24posljednjih slalomskih utrka Svjetskog skijaškog kupa.

Austrijska skijašica Katharina Liensberger zauzela je treću poziciju (+3,49) na ovogodišnjoj Snježno jkraljici te se prvi put popela na pobjedničko postolje na sljemenskoj utrci. Iako je nakon prve vožnje bila četvrta, iza švicarske skijašice Wendy Holdener, odličnom drugom vožnjom nadoknadila je zaostatak i osigurala treće mjesto.„Sanjam o tome da postanem sljedeća velika skijaška zvijezda iz Austrije. U Zagrebu je prekrasno skijati i svjesna sam koliko je truda uloženo da bi utrka bila na ovako visokoj razini. Čestitam Mikaeli i Petri, one su danas pokazale koliko dobro skijaju i zaista ih je užitak gledati. Atmosfera na ovoj utrci je jedinstvena, ogroman broj gledatelja navija za sve skijašice i kada sam ušla u cilj osjećala sam se nevjerojatno“,poručila je 22-godišnja Austrijanka.

Na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici nastupile su dvije hrvatske predstavnice, Leona Popović i Ida Štimac. Leona je odlično odvozila sljemensku utrku i završila na 31. mjestu sa zaostatkom od 4 sekunde i 6 stotinki za Slovakinjom Vlhovom. Iako je odlično vozila sljemensku utrku, Leoni je nedostajalo samo 9 stotinki za plasman u drugu vožnju. Iako je dobro startala i borbeno odvozila prvi dio staze, druga hrvatska predstavnica, Ida Štimac, pogriješila je nakon strmine i nažalost nije stigla do cilja u prvoj vožnji.

MUŠKI SLALOM


Sjajni Francuz Clement Noel osvojio je utrku AudiFIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2020. i time zaslužio titulu novog sljemenskog kralja.Na današnjoj utrci odvozio je dvije sjajne vožnjete tako postao drugi francuski osvajač zagrebačke utrke, nakon legendarnog Jean-Baptiste Grangeakoji je titulu kralja ponio 2009. Mladi Francuz Noel na Sljemenu je slavio s vremenom (1:57:14) koj eje bilo bolje za samo sedam stotinki od drugoplasiranog Švicarca Ramona Zenhauserna (1:57:21), dok je treću poziciju zauzeo talijanski skijaš Alex Vinatzer (1:57:43).

Pobjedom na Sljemenu 22-godišnji Noel ostvario je prvu slalomsku pobjedu ove sezone i četvrtu sveukupno u karijeri. Na konferenciji za medije mladi Francuz nije krio zadovoljstvo pobjedom na Sljemenu: „Napravio sam pogrešku u prvoj vožnji, ali jako je teško biti brzna svim dijelovima. Međutim, bio sam agresivniji u drugoj vožnji s kojom sam nadoknadio zaostatak jer sam znao da je sve moguće i damogu biti najbrži. Staza je bila postavljena na način da se mogu razvijati velike brzine, što mije odgovaralo i što je primamljivo za sve ljubitelje skijanja. Osvojio sam već puno utrka, ali sjajno je biti drugi Francuz koji je osvojio Snježnu kraljicu i na to sam ponosan“.

Također je pohvalio pripremljenost staze i podršku publike: „Na Sljemenu je danas bilo jako puno navijača, napravili su sjajnu atmosferu koja me dodatno motivirala da budem još brži. Zagreb je jedinstvena utrka u Svjetskom skijaškom kupu, kruna koja je nagrada za najboljeg skijaša je jedinstvena i presretan sam što sam je osvojio ove godine“.

Osvrnuo se i na prethodne utrke i najavio neizvjesnu slalomsku sezonu: „Nakon dominacije Hirschera postalo je zanimljivije i napetije te sam siguranda su navijači zbog toga sretni. Lijepo jeimati nova lica na postolju, ove sezone imamo već tri različita pobjednika u slalomskim utrkama. Vjerujem da će do kraja sezone biti neizvjesno u borbi za Mali kristalni globus“.

Drugoplasirani Švicarac, 27-godišnji Ramon Zenhausern nakon prve je vožnje bio u vodstvu, ali je slabijom drugom vožnjom izgubio prednost. „Zanimljivo je da Švicarska, inače velika skijaška nacija, nikada nije imala puno velikih rezultata u slalomu,i zato sam ponosan na činjenicu da sam prvi švicarski skijaš na pobjedničkom postolju u Zagrebu. U drugoj vožnji izgubio sam prednost zbog nervoze koja se pojavila pred samcilji to me koštalo pobjede“, izjavio je Ramon koji se prvi put našao među tri najbolja skijaša na Snježnoj kraljici.

20-godišnji Talijan Alex Vinatzer osvojenim je trećim mjestom na Snježnoj kraljici prvi put u karijeri osigurao postolje na utrkama Svjetskog skijaškog kupa.„Osjećam se odlično nakon što sam ostvario najbolji rezultat u karijerii presretan sam što sam to ostvario već sada. Odlična publika na Sljemenu koja svim skijašima daje vjetar u leđa može biti primjer navijačima i na ostalim utrkama Svjetskog skijaškog kupa. Nastavit ću marljivo raditii, nadam se, jednoga dana osvojiti krunu na Sljemenu“, izjavio je Vinatzer kojem je prije postolja u Zagrebu najbolji plasman u slalomu bilo 12. mjesto u finskom Leviju.

Na utrci je nastupilo i šest hrvatskih predstavnika, od kojih je plasman u drugu vožnju ostvario jedino Istok Rodeš. Istok je osvojio 25. mjesto sa zaostatkom od sekunde i 64 stotinke za pobjednikom današnje utrke te potvrdio dobru formu u ovosezonskim slalomskim utrkama.„Svakih nekoliko zavoja dogodila mi se neka sitna greškai nisam uspio naći dobar ritam.Takav je očito bio dan. Po treninzima znam da ovo što sam danas pokazao nije moj maksimum. Znam da mogu puno bolje, ali trebam to pokazati“, komentirao je.

Od ostalih hrvatskih predstavnika prvu vožnju uspješno su s visokim startnim brojevima završili Leon Nikić na 39.i Filip Zubčić na 40.mjestu, ali njihovo vrijeme nije im osiguralo mjesto u drugoj vožnji. LeoN je današnjim 39. mjestom ostvario rezultat karijere na utrkama Svjetskog skijaškog kupa i najavio obećavajuću skijašku budućnost. Elias Kolega, Matej Vidović i Samuel Kolega nažalost nisu uspjeli završili prvu vožnju sljemenske utrke.
 

Gradske vijesti - 2020.