clanak False

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba

16.04.2020.
Gradski Stožer civilne zaštite je na konferenciji za novinare izvijestio kako je tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu testirano ukupno 202 građana, od kojih je pozitivan nalaz za njih 24.

„Nažalost riječ je o ulasku virusa u jedan od privatnih domova, u kojem je od 28 korisnika, njih  19 pozitivno. Radi se o 16 novootkrivenih bolesnika, a preostalih troje je od jučer. Također pozitivno je i četvero od 11 djelatnika. Jučer su tri korisnika doma premještena u Kliniku za infektivne bolesti, danas će ih biti premješteno još pet, a ostalih 11 u KB Dubrava“, rekao je pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, dodavši kako ovaj dom djeluje na još dvije lokacije gdje će se danas napraviti testiranje za 80-100 štićenika, ali i djelatnika tih domova.


Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je žaljenje zbog prodora virusa u privatni dom te naglasio da u 11 domova za starije i nemoćne osobe Grada Zagreba, a koji djeluju na 17 lokacija u gradu i u kojima je smješteno 3799 korisnika te zaposleno 1383 djelatnika za sada nije evidentirana niti jedna pozitivna osoba na COVID - 19.
 
Apelirao je na medije da u svojim izvještajima navedu da se radi o privatnom domu kako nebi dolazilo da zabune i kako ne bi povrijedili djelatnike domova koji, kako je naglasio, zadnjih mjesec dana daju zadnje atome snage i stvari drže pod kontrolom. „Molim Boga i Majku Božju Bistričku, da ovo što se dogodilo na jednoj od tri lokacije ovog privatnog doma neće biti trend i na ostale dvije“.

Pročelnik Jeleč je dodao kako je u konkretnom domu prosječna dob 84 godine. "U Gradu smo rano počeli s vrlo strogim mjerama, bilo je i kritika, ali pokazuje se da oprez nikad nije na odmet, rekao je dodajući da se svaki slučaj mora ponaosob analizirati".


Na konferenciji je također objavljeno kako su nakon potresa izvršene terenske procjene na ulupno 9989 objekata. Crvenom oznakom - neuporabljivo je označeno njih 616, žutom oznakom - privremeno neuporabljivo 2703 objekta, a zelenom - uporabljivo 6670 objekata.

Zahvalivši se vatrogascima i svima koji su pritekli u pomoć susjedima, gradonačelnik Bandić se posebno obratio mještanima Dankovca i zamolih ih da se strpe jer nitko neće ostati zaboravljen.

„U zadnja 24 sata na području PU zagrebačke izdano je 312 obavijesti o obaveznoj provedbi mjera samoizolacije. Ukupno dosad 17.158. U zadnja 24 sata utvrđena su četiri slučaja kršenja mjera samoizolacije, a jedan je trgovački obrt radio izvan dozvoljenog radnog vremena. U samoizolaciji ili karanteni je 41 djelatnik PU zagrebačke, izvijestio je zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke Dubravko Teur.

Gradske vijesti - 2020.