clanak False

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

02.04.2019.
U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2. travnja, točno kada je Grički top označio podne, stotinjak balona s natpisom 40 godina još čekamo ispunilo je nebo iznad središnjega gradskog trga, čime se i Zagreb simbolično pridružio akciji podizanja svijesti društvene zajednice za potrebe oboljelih od autizma.

Savez udruga za  autizam Hrvatske već 12 godina obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu kako bi se postigla veća razina informiranja i svijesti o poremećaju iz autističnog spektra, kao i o izazovima s kojima se suočavaju osobe s autizmom i njihove obitelji.
 
Nakon puštanja balona zajedno s mališanima, gradonačelnik Milan Bandić je rekao kako se nada da će se Centar za autizam dovršiti do kraja 2020.
Naime, u Gradu Zagrebu se planira gradnja novog Centra za autizam na površini od 7 044 m2 u Oporovecu u Gornjoj Dubravi i to s Centrom za autizam i Centrom za rehabilitaciju. Zagrebački Centar za autizam trenutno djeluje na više lokacija.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se broj osoba s poremećajima iz autističnog spektra kreće između 8.000 i 23.000, a istraživanja govore da se na 10 000 poroda rađa oko 10-ero djece s autizmom.
 

Gradske vijesti - 2019.