clanak False

Talijan Manfred Moelgg novi Snježni kralj

05.01.2017.

Snow Queen Trophy 2017 - muški slalom


(Hina) - Talijanski skijaš 34-godišnji Manfred Moelgg slavio je u četvrtak u slalomu Svjetskog kupa na zagrebačkom Sljemenu pred 12.000 gledatelja, i to mu je prvi trijumf u Zagrebu, a treća pobjeda u karijeri u Svjetskom kupu. Prethodne dvije pobjede također je ostvario u slalomu, 2008. u Kranjskoj Gori i 2009. u Garmischu.Drugo mjesto osvojio je Nijemc Felix Neureuther (+0.72), a treći je bio Norvežanin Henrik Kristoffersen (+0.77), dok je vodeći skijaš Svjetskog kupa Austrijanac Marcel Hirscher bio šesti (+1.43).

U prvoj vožnji bilo je puno iznenađenja, a prvo je priredio 37-godišnji Francuz Julien Lizeroux koji je dugo bio vodeći, a onda ga je skinuo Austrijanac Manuel Feller sa startnim brojem 21., koji bio brži za pet stotinki. No, ni tu nije bio kraj iznenađenjima jer 25-godišnji Amerikanac Mark Engel, koji je imao startni broj 45, ostvario treće vrijeme, te je prvi puta u karijeri uspio izboriti drugo vožnju slaloma u Svjetskom kupu. 

No, Manuel Feller i Mark Engel nisu uspjeli završiti drugu vožnju, a Julien Lizeroux je na kraju bio deveti (+1.88).

Na Sljemenu je startalo 75 skijaša, a 52 ih je završilo prvu vožnju.  Pobjednik Svjetskog kupa iz sezone 2010/2011. i bivši najbolji slalomaš svijeta 37-godišnji Ivica Kostelić, koji je zbog ozljede koljena daleko od skijaških vrhova, bio je 51. sa 3.94 sekunde zaostatka. Elias Kolega je bio 41., Matej Vidović 48., a Filip Zubčić i William Vukelić nisu završili utrku.

"Uvijek se nadaš, ali poslije utrke je drugačije, vidiš da to jednostavno ne ide, a opet se nadaš. I tako već tri, četiri godine se nadaš da će biti bolje. Sve pokušavaš, tražiš opcije, ali ne ide. Moguće da je ovo moje zadnje Sljeme kao natjecatelju i želio sam zahvaliti publici što me motivirala svih ovih godina", rekao je Ivica Kostelić, kojeg su hrvatski ljubitelji skijanja pozdravili kao i onih godina kad se penjao na pobjednička postolja.

Najbliži ulasku u drugu vožnju bio je svjetski juniorski prvak u slalomu 20-godišnji Varaždinac Istok Rodeš, koji je završio na 33. mjestu i za 13 stotinki mu je izmakla druga utrka.

"Definitivno nije moja najbolja vožnja, ali je blizu. Ovo što mi je puhnuo vjetar na ulasku u filter, to mi je odnijelo ulazak u trideset. To je sigurno to što mi je falilo. Nisam vidio je li drugima puhalo toliko, ali na ulasku u filter u jednom trenu nisam vidio druga vrata", rekao je Istok Rodeš.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa i dalje vodi Marcel Hirscher sa 753 boda. Slijede ga Norvežanin Kjetil Jansrud sa 482, Francuz Alexis Pinturault sa 465 i Henrik Kristoffersen sa 442 boda.

U poretku slalomaša vodeći Marcel Hirscher ima 300 bodova, drugi je Kristoffersen sa 260, a treći Manfred Moelgg sa 246 bodova.

 

Gradske vijesti - 2017.