clanak False

„The U.S.-Croatia Forum“, hrvatsko-američki forum u povodu 30. obljetnice diplomatskih i gospodarskih odnosa

05.04.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pozdravio je prisutne na otvorenju „Young Leaders Forum“ u okviru dvodnevnog hrvatsko-američkog foruma „The U.S.-Croatia Forum“. Forum se održava pod krilaticom “A 21st Century Partnership“ u Hilton Garden Innu u Zagrebu.

Forum okuplja najvažnije predstavnike javnog i privatnog sektora iz Hrvatske i SAD-a koji će raspravljati o temama vezanim uz prijateljstvo i suradnju dviju država, a u povodu 30. godišnjice američko–hrvatskih diplomatskih i gospodarskih odnosa.

Poželjevši gostima iz SAD-a ugodan boravak u Zagrebu te produktivne i uspješne rasprave i sastanke, gradonačelnik Tomašević je istaknuo da je danas, možda više nego ikad, važno gajiti dobre odnose između Europe i SAD-a.  

„Ovaj Forum je iznimno važan za mlade ljude koji žele svoje ideje i inicijative provesti u djelo. Želimo da Zagreb postane moderan, digitalan, zelen i pametan grad pun života. Da bismo ostvarili tu viziju, potrebni su nam mladi i ambiciozni lideri koji neće gledati samo osobni interes, nego i interes šire zajednice u kojoj djeluju i stvaraju. Nadam se da će mladi ljudi na ovom Forumu proširiti svoju perspektivu, da će razviti svoje ideje i naučiti nova znanja i vještine kroz kvalitetnu razmjenu iskustava“, poručio je Tomašević.

Također je poželio mlađima da što više, ako su u mogućnosti, putuju i iskuse druge zemlje i kulture. „Takva iskustva važna su za osobni razvoj jer omogućuju da kroz razmjenu stavova i mišljenja, kroz međusobno povezivanje i prijateljstvo, povećaju svoje kompetencije, a što će im pomoći ne samo u poslovnim inicijativama, nego u svim životnim izazovima“, rekao je.

Gradonačelnik Tomašević sudjelovao je i na panel diskusiji „Opening New Frontiers – Technology, Research, and Innovation“. Sudionici panela bili su i Audrey Russo, Pittsburgh Technology Council, Velibor Mačkić, ekonomski savjetnik predsjednika Republike Hrvatske, Edin Kočo, osnivač tehnološke tvrtke Gideon, Josipa Majić, CEO tvrtke Revuto te Hajdi Čenan, predsjednica udruge Cro Startup.

Ostale teme Foruma uključuju sigurnost, međusobna ulaganja, razmjenu i ulogu tehnologije, položaj žena u svijetu tehnologije te klimatske promjene i energetsku sigurnost. Domaćini su zagrebački Ekonomski fakultet i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u RH.

Gradske vijesti