clanak False

U gradskim domovima za starije nema oboljelih od koronavirusa

18.04.2020.
HINA/zagreb.hr - Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je potvrđeno deset novih zaraza koronovirusa s čime je ukupno 439 osoba zaraženo tim virusom, a u domovima za starije i nemoćne nema novooboljelih, izvijestio je u subotu gradski stožer Civilne zaštite.

Pročelnik Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da su jučer u Zavodu za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar" testirane 302 osobe, od kojih je deset pozitivnih. Ukupno je u Zagrebu na koronavirus pozitivno 439 osoba.

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja u petak je prošlo 116 osoba, samoizolacija je određena za njih četvero, a na testiranje je upućeno 46 osoba.

Testirani svi štićenici u privatnom domu za starije gdje je došlo do proboja koronavirusa

Jeleč je izvijestio da su u zagrebačkom privatnom domu gdje je nedavno došlo do proboja koronavirusa testirani svi štićenici, njih 122.

Zamjenica ravnatelja  "Štampara" Sandra Šikić istaknula je da zasad nema novooboljelih u domovima za starije.

"Deset novooboljelih su kontakti prethodno oboljelih, ne odnose se na domove za starije i nemoćne, dakle nemamo novooboljelih niti u jednom domu za starije", rekla je.

Tijekom jučerašnjeg dana za 18 osoba je određena samoizolacija, devet osoba je u karanteni, a za 122 osoba pružena je psihološka pomoć. 

Na pitanje o premještanju lokacije karantene za oboljele iz Tomislavovog doma na Sljemenu u Hotel „I“, pročelnik Jeleč je istaknuo da Hotel „I“ ima znatno veće kapacitete te da je puno bliži Areni Zagreb, a koju je Nacionalni stožer mobilizirao kao sekundarni centar za prihvat pacijenata zaraženih koronavirusom, ako to bude potrebno.

Trenutno se u karanteni Hotela „I“ nalazi devet osoba.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo trendom i ćinjenicom da je i dalje manje od tri posto pozitivnih u odnosu na testirane te je pozvao građane na samodisciplinu.

Za relaksaciju mjera vezanih za propusnice kazao je da ne može suditi jer Grad funkcionira po pravilima igre koja su donesena na Nacionalnom stožeru.

Od danas je Grad krenuo s podjelom građevinskog materijala u Kučilovini i Kašini, dvije od 46 Mjesnih odbora u Sesvetama, a u ostalih šest četvrti na četiri mjesta to će nastaviti raditi u srijedu i četvrtak, najavio je.

Voditelj Odjela za građenje stambenih i drugih objekata Dario Krnjaković naveo je da je dosad ukupno pregledano 10.950 objekata, u odnosu na jučerašnji dan pregledano je novih 507 objekata. Neuporabljivo ih je oko 646, privremeno neuporabljivo 2850, a uporabljivo 7454 objekata.

Zamjenik pročelnika za prometno i komunalno redarstvo Željko Renić rekao je da je ukupno postupano na 1404 lokacije, a tijekom jučerašnjeg dana prikupljeno je 266,5 tona građevinskog otpada i šute te 12,5 tona glomaznog otpada.

Načelnika Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić naveo je da su tijekom jučerašnjeg dana dvije osobe s područja Zagrebačke županije kršile mjeru samoizolacije - iz Ivanić-Grada i Vrbovca.

Mjeru samoizolacije dosad je prekršilo 286 osoba. Mjeru rada u protekla 24 sata prekršila su dva ugostiteljska objekta - u Samoboru i na području zagrebačke Trešnjevke.Propusnicu nisu imale 43 osobe.


 

Gradske vijesti - 2020.