clanak False

U Zagrebu epidemiološka situacija i dalje povoljna

13.05.2020.
U Zagrebu je epidemiološka situacija i nadalje povoljna, a radovi na sanaciji štete nakon potresa ide prema planu, rečeno je danas na konferenciji za novinare što je održana nakon sastanka Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je izvijestio da je kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo 108 osoba te da su za dvije određene mjere samoizolacije, a 30-ero ih je upućeno na testiranje.

Ravnatelj Zvonimir Šostar je izvijestio da je u Nastavnome zavodu za javno zdravstvo testirano 258 osoba te da je jedna testirana osoba pozitivno na virus. Objasnio je da se radi o bolesniku koji je u Njemačkoj imao simptome te da je tamo nakon 14 dana izolacije testiran i da je bio negativan. „Nakon samoizolacije u Zagrebu je opet bio pozitivan, a testiranje ćemo danas ponoviti".

Gradonačelnik Milan Bandić je izrazio zadovoljstvo zbog epidemiološke slike u Zagrebu. „Zahvaljujemo svima na prvim crtama borbe protiv posljedica potresa i epidemije. Posebno zahvaljujem trgovačkim društvima te Gradskim službama koje neumorno rade“, rekao je gradonačelnik. Najavio je također i skoro puštanje u promet preostalih tramvajskih linija.

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata Dario Krnjaković je rekao da je nakon potresa pregledano 19 539 objekata te da su jučer pregledana 163 nova. „Od dana potresa su vatrogasci imali 4 889 hitnih intervencija. Upravitelji oštećenih zgrada su obavili 1 524 hitne intervencije i sanacije štete. Na 4 188 objekata je evidentirano oštećenje dimnjaka, a u tijeku je sanacija oštećenih dijelova objekata kojima prijeti urušavanje“. Izvijestio je da su završeni radovi na Ilici, od Republike Austrije do Kačićeve ulice te da su u tijeku radovi na Ilici od Kačićeve do Frankopanske i na križanju Jurišićeve i Kurelčeve ulice. Svi radovi na trasama tramvajskog prometa se izvode u suradnji s podružnicom ZET.

„Od potresa do danas smo postupali na 5 584 lokacije, a sveukupno je prikupljeno 14 982,5 tona građevinskog otpada“, rekao je Željko Renić iz Ureda za prometno i komunalno redarstvo. „Jučer smo postupali na 174 lokacije te prikupili 307 tona građevinskog otpada. Primijetili smo da je sve manje dojava o mjestima na koja se otpad odlaže“.

Načelnik PUZ-a Marko Rašić je izvijestio da u protekla 24 sata nije zabilježen ni jedan slučaj kršenja mjera i odluka Nacionalnog stožera. Napomenuo je da je svim građanima s promijenjenim statusom jučer upućena obavijest o novome statusu. Još uvijek imamo samo dva službenika u kućnoj karanteni zbog pozitivnog testa.

Gradske vijesti - 2020.