clanak False

U Zagrebu održana TAIEX međunarodna radionica na temu pripreme integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU)

 
31.10.2016.
  
Prošlog tjedna, 25. i 26. listopada,  održana je međunarodna radionica na temu Priprema Integriranih teritorijalnih ulaganja u Kući Europe na Europskom trgu u Zagrebu, u organizaciji Ureda za programe i projekte Grada Zagreba u suradnji sa Europskom komisijom, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU te Službom Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku.
 
Na početku radionice obratili su se gospodin Branko Baričević, Šef Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj kao domaćin radionice, gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić kao organizator radionice te ministrica gospođa Gabrijela Žalac u ime suorganizatora, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
 
Spomenuta radionica okupila je oko 100 sudionika iz Hrvatske i Slovenije, predstavnika Europske komisije te stručnjaka iz Nizozemske, Češke, Poljske i Njemačke. Radionica je rezultat želje i odlučnosti hrvatskih gradova da osiguraju pravovremeno i kvalitetno korištenje EU fondova i ITU mehanizma za realizaciju projekata koji će odgovoriti na konkretne potrebe građana. Grad Zagreb je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji se prijavio te kojemu je odobreno korištenje novog financijskog instrumenta Europske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija – TAIEX peer to peer.
Stručnjaci iz Europske komisije i ostalih zemalja članica prezentirali su konkretne primjere i rješenja uspostave ITU mehanizma te su drugi dan radionice, zajedno sa predstavnicima hrvatskih gradova i ministarstava radili na simulaciji odabira i provedbe projekata koje je moguće  financirati putem ITU mehanizma.

Po završetku radionice, organiziran je sastanak predstavnika upravljačkog tijela, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i 7 gradova koji su ostvarili financiranje iz ITU mehanizma te stručnjaka Europske komisije koji su potaknuti dvodnevnom raspravom i primjerima iz drugih zemalja članica nastavili raspravu o uspostavi sustava za provođenje ITU mehanizma u Republici Hrvatskoj. 

Slike sa radionice možete pronaći na sljedećem linku - poveznica
Sve prezentacije stručnjaka održane na radionici možete pronaći ovdje - poveznica

Vijesti