clanak False

Učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine uručene Stipendije Grada Zagreba

08.04.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, sa suradnicima, uručio je danas u Staroj gradskoj vijećnici Stipendije Grada Zagreba učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine za školsku/akademsku godinu 2021./22. Ugovore su stipendistima, uz gradonačelnika, uručili predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.
 
Ukupno je dodijeljeno 86 stipendija, među kojima 72 za učenike i 14 za studente.
 
Iznimna mi je čast što danas, na Svjetski dan Roma, imamo priliku uručiti ugovore o stipendiji za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine. Grad Zagreb ima najizdašnije iznose Stipendija u Hrvatskoj, a ove smo godine povećali broj dodijeljenih Stipendija i za učenike i za studente jer nema boljeg ulaganja od onog u obrazovanje.“, rekao je gradonačelnik Tomašević.
 
Svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Zagrebu i diljem Hrvatske čestitao je njihov dan te poželio stipendistima puno uspjeha u akademskim i poslovnim izazovima. „Grad Zagreb će, ne samo kroz Stipendije, već i kroz novi akcijski plan, raditi sve što može da pomogne romskoj nacionalnoj manjini. Zagreb je multikulturalan i multietnički grad u kojemu svi imaju jednaka prava i mogućnosti za osobni razvoj. Obrazovanje je ključna poluga za osobnu afirmaciju ljudi, a stipendije izjednačavaju prilike“.
 
Od ove su godine iznosi stipendija u svim programima izjednačeni - učenicima neto 2.700, a studentima 3.800 kuna mjesečno, tako da se za ovaj program ukupno izdvaja 2.476.000 kuna.
 
U ime stipendista, gradonačelniku i prisutnima zahvalila je studentica Ekonomskog fakulteta Kristina Mersiha Ajdin, a učenica Upravne škole Aila Tahiri je istaknula kako je stipendija poticaj za daljnje obrazovanje. „Obećavamo da ćemo i dalje biti uporni i ustrajni u našem radu i učenju te iskazati zahvalnost za povjerenje koje ste nam iskazali dodjelom stipendija.“, zaključila je učenica Tahiri.
 
Svjetski dan Roma obilježava se od 1990., a u spomen na 1. Svjetski kongres Roma, koji se održao u Londonu 1971. Tada su predstavnici Roma iz 14 zemalja usvojili odluke o romskoj zastavi i službenoj himni te o službenim terminom „Rom“, što na romskom jeziku znači čovjek.
 
Grad Zagreb, zajedno s Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Savezom Roma KALI SARA, udrugom ROM HR, članovima Odbora za nacionalne manjine Skupštine Grada Zagreba, članovima Povjerenstva za dodjelu Stipendije Grada Zagreba i roditeljima stipendista djeluje u unapređivanju položaja zajednice Roma u društvu i podupire realizaciju projekata od koristi za zajednicu.

Gradske vijesti