clanak False

Večeri na Griču obilježit će devet vrhunskih koncerata

15.05.2019.
(Hina / www.zagreb.hr) - Devet različitih vrhunskih koncerata koje povezuje izvrsnost i na kojima će nastupiti europski i domaći glazbeni virtuozi, obilježit će 38. Večeri na Griču, najavljeno je na konferenciji za medije u srijedu u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) na čijoj će se Ljetnoj pozornici od 3. do 18. lipnja održati neki od koncerata.
 
Ovogodišinje Večeri, podnaslovljene "Na službenome putu", održavat će se na tri lokacije, na Ljetnoj pozornici MUO-a, Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i u Crkvi sv. Blaža.
 
"Večeri će otvoriti kreativni vizionari klasične glazbe Janoška Ensemble, a nakon njih nastupa britanski a capella sekstet The Queen's Six. Višestruko nagrađivani pijanist i skladatelj Matej Meštrović predstavit će projekt Expresto, a svoju viziju mjuzikla Jalta, Jalta predstavit će obitelj Surian", kazao je Dražen Siriščević ravnatelj zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.
Nastupit će i talijanski velemajstor usne harmonike Gianluca Littera & Double Breath Jazz Quartet. Littera koji izvodi klasičnu i jazz glazbu na usnoj harmonici, a koju glazbenici vole zvati mali div. U Dvorani Vatroslava Lisinskog nastupit će violončelistica Latica Anić i pijanist Lovre Marušić uz pratnju maestra Vetona Marevcija i Zagrebačke filharmonije. U Crkvi sv. Blaža nastupa njemački dječački zbor Augsburger Domsingknaben, sličan Bečkim dječacima. Večeri potom u MUO vraća švicarska pijanistica i skladateljica Rahel Senn, a zatvorit će ih kantautorica, pjesnikinja i glumica Elis Lovrić uz Stjepana Večkovića, najavio je Siriščević.
 
Kazavši kako je ovo 'najuzbudljiviji službeni put u središte glazbe', Siriščević je naglasio da će se osim klasične glazbe i jazza, moći poslušati brojni evergreeni i popularna glazba istaknutih ansambala i solista.
 
Pozvao je građane da dođu na koncerte poručivši im kako su Večeri na Griču, iako nisu na Griču, prava manifestacija za ljubitelje glazbe, ali i sve one koji će to tek postati.
 
Kantautorica Elis Lovrić istaknula je kako 'nova pozornica' MUO-a daje poseban ugođaj, baš kao što je i posebno pjevanje pod otvorenim nebom, a mladi pijanist Lovre Marušić izrazio je zadovoljstvo što će nastupati uz tako velika glazbena imena.
 
"Ovakav program uljepšava kulturnu sliku Zagreba", poručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. "Vjerujem da će u programu uživati naši brojni sugrađani, ali i posjetitelji grada. Zagrebačko kulturno ljeto iz godine u godinu ima kvalitetniji, bogatiji i raznovrsniji program koji naš grad i u ljetnim mjesecima čini sve poželjnijom turističkom destinacijom i stavlja ga uz bok europskim gradovima.
 
Koncept besplatnih kulturnih sadržaja nije uobičajen u europskim zemljama, no, dodaje Pavičić Vukičević, Zagreb će ustrajati u traženju kulturnih sadržaja kako bi se građani i na takav način mogli kulturno obrazovati.
 

Gradske vijesti - 2019.