clanak False

Zagreb i ove godine sudjeluje u Europskom tjednu mobilnosti od 16. do 22. rujna

14.09.2017.
(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je u četvrtak Povelju Europskog tjedna mobilnosti (ETM) kojom, i ove godine, Zagreb potvrđuje sudjelovanje u  Europskom tjednu mobilnosti od 16. do 22. rujna radi usmjeravanja pozornosti na rješavanje problema zagađenja zraka prometom motornih vozila, jednog od najvećih problema gradova.
Grad Zagreb se već jedanaestu godinu prijavljuje na tu manifestaciju s cjelovitim sedmodnevnim programom aktivnosti, koje su na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici.

Bandić je podsjetio da je prvi poticaj za uključivanje Grada Zagreba u Europski tjedan mobilnosti došao od osoba s invaliditetom, prije svega Zajednice saveza osoba s invaliditetom (SOIH) i njihovog predsjednika Zorislava Bobuša, kojemu je na tome zahvalio.

Podsjetivši na sve što su činili od tada, na gotovo 250 biciklističkih staza i osobito na činjenicu da je Zagreb 2012. proglašeni Europskim gradom mobilnosti, među 2200 gradova. "Sad smo se ponovno kandidirali i dobit ćemo, pobijedit ćemo," poručio je.

Sada se moraju detektirati neuralgične točke u Zagrebu, rekao je i dodao da je predložio da se svakih mjesec dana nađu na jednom takvom neuralgičnom mjestu u gradu, koja nisu dovoljno pristupačna, da "sebe podsjetimo da nismo napravili sve i da moramo ići dalje". 

Koordinatorica Europskog tjedna mobilnosti za grad Zagreb Marinka Bakula Anđelić navela je će biti više od 70 događanja u svim dijelovima grada. Tjedan će završiti 22. rujna Danom bez automobila, kada će, kao svake godine, središte Zagreba biti zatvoreno za automobilski promet, a u 18 sati na spoju Preradovićeve i Tesline ulice krenut će tradicionalna "Zagrebačka žbica", vožnja biciklima zagrebačkim ulicama.    

Europski tjedan mobilnosti inicirali su predstavnici EU nadležni za zaštitu okoliša i održivu mobilnost. U tom tjednu europski gradovi potiču građane da pješače, koriste javni prijevoz, voze bicikle, a na Dan bez automiobila rezerviraju dio središta isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. Ovogodišnja tema Tjedna je "Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost", uz slogan "Dijeljenjem dobivate više" s naglaskom na smanjenju ukupne kilometraže motornih vozila.

PROGRAM

Gradske vijesti - 2017.