clanak False

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet održao predavanje na konferenciji „CO2 do 55 – Zeleni plan za Hrvatsku“

14.06.2023.
Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet održao je predavanje na temu „Zagreb: crtice o energetskoj obnovi“ na konferenciji „CO2 do 55 – Zeleni plan za Hrvatsku“, koja otvara pitanja o energetskoj obnovi nekretnina u Republici Hrvatskoj, višestambenih zgrada, javnih i poslovnih zgrada te obiteljskih kuća.

U lipnju 2022. Gradska skupština Grada Zagreba donijela je Program energetske obnove, dogradnje i izgradnje zgrada javnog sektora za razdoblje do 2030. godine, ukupne vrijednosti 290 milijuna eura“, rekao je zamjenik Korlaet, istaknuvši kako je više od polovine gradskih zgrada javne namjene obnovljeno, a postignuto 70 % uštede u potrošnji energije za grijanje nakon obnove.

Zamjenik Korlaet dodao je kako se obnovom energetski neučinkovitih zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba, primjenom integriranih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, žele postići energetske i financijske uštede, povećati ugoda boravka u prostoru te trajnost zgrade.

Grad Zagreb i Europska investicijska banka potpisali su novi ELENA ugovor o tehničkoj pomoći za povećanje energetske učinkovitosti za 50 javnih zgrada“, naglasio je zamjenik Korlaet.

Na konferenciji se govorilo o smjernicama države, spremnosti građevinskog sektora, mogućnostima (su)financiranja te stavovima i rješenjima struke, s ciljem osvješćivanja stručne i šire javnosti o potrebama i mogućnostima dekarbonizacije te provedbe ‘europskih’ pravila u Hrvatskoj.

Gradske vijesti