clanak False

O Odjelu

Odjel za turizam za cilj ima informiranje i pružanje podrške građanima čiji projekti i programi svojom realizacijom aktivno doprinose rastu pozitivnih turističkih trendova prvenstveno povećanju broja dolazaka i noćenja te povećanju potrošnje  posjetitelja i turista u gradu Zagrebu. Da je Zagreb postao turistički hit i nezaobilazna destinacija pokazuje sve veći broj dolazaka stranih turista iz svih dijelova svijeta.

U posljednjih nekoliko godina Grad Zagreb bilježi intenzivan kontinuiran rast pozitivnih turističkih pokazatelja, primjerice od 2012. do 2016. godine brojke pokazuju pozitivan trend rasta koji iznosi čak 50% u dolascima i 62% u noćenjima. Broj noćenja po dolasku 2012. godine iznosio je 1,6 a 2016. godine popeo se na 1,8 po dolasku dok se iskorištenost smještajnih kapaciteta povisila sa 22,9 na 36,6%.

Zagreb je također stvorio najbolji turistički proizvod Republike Hrvatske „Advent u Zagrebu“ koji  je dvije godine zaredom proglašen najpoželjnijom europskom adventskom destinacijom, svečano je obilježio dolazak milijuntog posjetitelja po prvi puta u povijesti grada a posebno veseli činjenica da je najveći postotni rast broja noćenja u Republici Hrvatskoj u 2015. u odnosu na 2014. godinu od 12,6 % ostvaren upravo u Zagrebu.

Zagreb pridonosi razvoju turizma Republike Hrvatske i odličnim turističkim rezultatima koji su obilježili cijelu 2016. godinu u kojoj je tijekom godine ostvareno ukupno 1.154.622 dolazaka i 2.023.733 noćenja.

Sve te činjenice predstavljaju izazov ali i dužnost da se turizam u gradu Zagrebu provodi organizirano i stručno. Ciljevi razvoja turizma uključuju povećanje turističke potrošnje, produljenje boravka turista,  podizanje konkurentnosti i atraktivnosti turizma Grada Zagreba, pokretanje razvojno investicijskih projekata turističke infrastrukture te edukacija i poticanje novih zapošljavanja na području turizma i ugostiteljstva.