clanak False

Svjetski dan borbe protiv raka

01.02.2020.
Gradonačelnik Milan Bandić pridružio se obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) koje se, u organizaciji Udruge Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K. – life), održava danas do 13,00 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
 
Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke stope smrtnosti oboljelih, rak je prozvan epidemijom modernog doba. Akcija ima za cilj putem edukativnih letaka, javnim istupanjem te putem medija informirati što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti usvajanjem zdravih životnih navika te sudjelovanjem u postojećim Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka. U Hrvatskoj se trenutno provode tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka i to: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. 
 
O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti sprječavanju nastanka bolesti tako da usvoje zdrave životne navike kroz zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu te izbjegavanje duhana i alkohola.
 

Preventivne mjere koje provodi Grad Zagreb


Posljednjih godina u gradu Zagrebu se ulažu značajni napori i financijska sredstva u preventivno djelovanje, a u cilju smanjenja mortaliteta i morbiditeta od te bolesti.
Odgovornost institucija jest velika u stvaranju infrastrukture i pozitivnog okruženja za podizanje svijesti, stoga se množe reći da je Grad Zagreb predvodnik u promicanju zdravlja i prevenciji te ranom otkrivanju raka. Primjerice u gradu Zagrebu duži niz godina provode se i financiraju iz Proračuna Grada aktivnosti vezane uz rano otkrivanje različitih sijela raka.
 
Program preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba, započeo s provedbom 2004. godine prije Nacionalnog programa, sredstva za provedbu osigurana u Proračunu Grada Zagreba u iznosu od 500.000,00 kuna godišnje, obuhvat 4500 žena godišnje).
 
Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo prvi u Hrvatskoj započeo je 2007. godine Program „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ Do 2015. u program je za edukaciju i cijepljenje protiv HPV-a uloženo preko 1.000.000,00 eura, a od 2015. uvršten je u Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Nakon donošenja Nacionalnog programa cijepljenja sufinancirao kontinuirane edukacije djece i roditelja u školama u iznosu 892.600,00 kuna (2015-2019).

U posljednjih 12 godina provodimo i program ranog otkrivanja raka kože „Djeluj sada“. Ovaj Projekt je kroz 12 godina izravno obuhvatio preko 50 000 korisnika. U okviru preventivnih pregleda madeža u 2019. godini na uzorku od 1.000 Zagrepčana, otkriveno je 140 zloćudnih tumora kože od čega je postavljena sumnja na 20 melanoma te oko 120 ostalih zloćudnih tumora kože.
Posebno smatram važnim istaknuti da smo značajno doprinijeli unapređenju sofisticirane dijagnostike za probir i rano otkrivanje raka pluća koja će se provoditi u okviru Nacionalnog programa  jer smo 2016. godine prihvatili veliku humanitarnu  inicijativu Zaklade Hrvatska kuća disanja i Udruge Jedra pod nazivom „OTKRIJ NA VRIJEME“, a radi nabave najnovijeg sofisticiranog CT uređaja s niskom dozom zračenja koji će doprinijeti ranom otkrivanju karcinoma pluća te će u konačnici dovesti i do boljih zdravstvenih ishoda za oboljele. U tu svrhu Grad Zagreb je u 2018. godini osigurao sredstva i pokrenuo projekt nabave  CT uređaja iz Proračuna Grada u ukupnom iznosu od 13.551.250,00 kn za Kliniku za plućne bolesti Jordanovac Kliničkog bolničkog centra  Zagreb, budući da  u okviru humanitarne akcije nisu prikupljena dostatna sredstva za kupnju CT uređaja. Značajna osviještenost Grada o ovoj javnozdravstvenoj  problematici bila je ujedno razlog što je Grad Zagreb zajedno s Hrvatskim torakalnim društvom osnovao 2014. godine i Zakladu Hrvatska kuća disanja.

Osim toga duži niz godina na području grada Zagreba ulažemo dodatna sredstva i u program ranog otkrivanja karcinoma pluća u Poliklinici za bolesti dišnog sustava.
Ovim inicijativama Grad Zagreb postao je predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju zloćudnih bolesti, a na korist naših sugrađana, ne samo u gradu Zagrebu, nego i šire. Zdravlje je jedan  od vodećih naših prioriteta ulaganja.

Grad Zagreb podržava i brojne inicijative udruga u borbi protiv raka, uključujući i inicijative Udruge PinkLife. Na inicijativu udruge PinkLife osigurali smo  sredstva za  nabavu ukupno dva (2) uređaja za limfnu drenažu, a koji je iznimno važan u procesu rehabilitacije oboljelih te operiranih žena od karcinoma dojke za liječenje limfedema. Jedan uređaj nabavljen je  za Klinički bolnički centar Zagreb u iznosu 32.312,00 kuna, drugi  uređaj za Kliničku bolnicu Dubrava u iznosu 36.911,70 kuna.

Grad Zagreb, svakodnevno daje svoj doprinos borbi protiv raka kroz brojne javnozdravstvene akcije i preventivne aktivnosti  usmjerene na faktore rizika. Poznate su naše javnozdravstvene aktivnosti „Dan mimoza“, „Dan narcisa“, Utrka Terry Fox i mnoge druge.

Posljednjih nekoliko godina u podizanju svijesti žena i ukupne javnosti napravilo se puno, no još uvijek ima prostora za unaprjeđenje.

Ovakva događanja su poziv svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe u borbu protiv raka, a pojedincima da se odazovu na redovite preventivne preglede kao i  na poziv u okviru Nacionalnih preventivnih  programa!
 

Gradske vijesti - 2020.