clanak False

Otvorena prva stručna konferencija Suradnjom u EU projektu „Svi za pamćenje (SPAM)“ do bolje skrbi za osobe s demencijom i njihove obitelji

30.09.2021.
Zagreb, 29.9.2021.

U hotelu International, uz pridržavanje epidemioloških mjera, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest organizirali su 1. stručnu konferenciju  Suradnjom u EU projektu „Svi za pamćenje (SPAM)“ do bolje skrbi za osobe s demencijom i njihove obitelji. Konferencija je održana u okviru EU Projekta „Svi za pamćenje (SPAM)“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020.

Iznimno posjećenu prvu stručnu konferenciju Suradnjom u EU projektu „Svi za pamćenje (SPAM)“ do bolje skrbi za osobe s demencijom i njihove obitelji, otvorio je gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, mag. pol. Zahvaljujući svim partnerima projekta, Gradonačelnik je naglasio kako je demencija javnozdravstveni prioritet današnjice. „Grad Zagreb će poduzimati sve potrebne korake kako bi oboljeli građani imali dostupnu zdravstvenu i socijalnu skrb te na taj način i bolju kvalitetu života“, kazao je Gradonačelnik, podsjećajući na činjenicu kako je Grad Zagreb prvi grad u Hrvatskoj koji ponosno nosi titulu Demenciji prijateljske zajednice. U svom prigodnom obraćanju, Gradonačelnik je pohvalio i suradnju lokalne samouprave, Grada Zagreba, zdravstvenih ustanova, znanstvenih institucija i udruga istaknuvši kako je ona iznimno važna te da je ovaj projekt jedan od primjera koji to potvrđuje.

Kako je navela voditeljica Projekta, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, Grad Zagreb ulaže značajne resurse u implementaciju i provedbu brojnih projektnih aktivnosti i mjera vezanih za poboljšanje života osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. „Projekt pomaže i odgovara na dio potreba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Na taj način oboljelima, ali i njihovim članovima obitelji osigurava se bolja kvaliteta života, a time se smanjuju troškovi hospitalizacije. Tako se smanjuje i opterećenje našeg zdravstvenog sustava.“, istaknula je.

U uvodnom dijelu o važnosti uspostavljenog popodnevnog boravka za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, radnim danom i subotom, kao i uspostavljenim mobilnim timom za prijevoz do boravka i podršku u svakodnevnim aktivnostima govorio je prof. prim. dr. sc. lgor Filipčić, dr. med., ravnatelj Klinike za psihijatriju “Sveti Ivan”. Doc. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče istaknula je iznimnu važnost edukacije za 70 stručnjaka i 500 neformalnih njegovatelja koja se provodi u okviru ovog Projekta dok je Tomislav Huić, mag. art., dopredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest naglasio kako su za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija važne tri stvari: što ranije otkrivanje i dijagnosticiranje bolesti, njega za oboljele i potpora članovima obitelji te dobra edukacija njegovatelja.

Na Konferenciji je također bilo riječi o aktivnostima koje se provode u okviru Projekta „Svi za pamćenje (SPAM)“ kao što su multiaspektirani okupacijski program za Alzheimerovu bolest, metodama kognitivnog treninga kao pristupa liječenju bolesnika s Alzheimerovom bolesti, edukacijama gerontonjegovatelja zaposlenih u domovima za starije osobe. U dijelu pod nazivom „Kakav svijet treba osobama s demencijom?“  bilo je riječi o konkretnim potrebama i uslugama koje su u Zagrebu dostupne za osobe oboljele od demencija kroz zdravstveni i socijalni sustav te koje je još potrebno organizirati kako bi se osigurala dostatna razina potpore za oboljele i njihove obitelji tijekom različitih stadija bolesti.

U okviru konferencije održao se i Okrugli stol naziva „Preporuke za implementaciju integriranih socijalnih usluga za osobe s demencijom na razini pojedinih županija i nacionalnoj razini (iskustva različitih sustava)“.
 

Informacije o projektu:
 
Korisnik Projekta je Grad Zagreb, a partneri su: Psihijatrijska bolnica „Sveti Ivan", Klinika za psihijatriju Vrapče, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) te Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku-Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Cilj Projekta je širenje socijalnih usluga u zajednici za pomoć oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija i njihovim obiteljima. Projektom se nastoji pružiti podrška oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije pružanjem dviju novih socijalnih usluga na području Grada Zagreba i to uspostave popodnevnog boravka za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te uspostave mobilnog tima za prijevoz do boravka i podršku u svakodnevnim aktivnostima.
 
U okviru Projekta provode se i edukacije za njegovatelje. Vrijednost ovog projekta je 1.421.954,69 kuna, koje u potpunosti financira EU, traje do rujna 2022. godine, a bit će obuhvaćeno ukupno 300 korisnika oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.
 
 
Dodatne informacije:
Od Stožera civilne zaštite Grada Zagreba dobivena je suglasnost za održavanje Konferencije uz uvjet da svi njezini sudionici posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka HZJZ-a, a moguće je bilo nazočiti i s negativnim brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati.
 
 
Privitak:

Program

Zbornik
 
Video projekta

Letak

EU PROJEKT "SVI ZA PAMĆENJE - SPAM"