clanak False

Ožujak 2003.

19.04.2017.
 

28. ožujka sjednice skupština u trgovačkim društvima

Privremeni financijski rezultati poslovanja gradskih trgovačkih društava za 2002.

Prema prethodnim podacima godišnjih obračuna za prošlu godinu zbirni ukupni prihod za 23 gradska trgovačka društva za 4,2% veći je od ostvarenoga u 2001. i iznosi 3.258.151.184 kune. U odnosu na planirani prihod to je povećanje za 1,1%, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednica skuština trgovačkih društava, predsjednik skupština i pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo. Ukupni rashodi od 3.149.152.555 kuna za 3,8 % su veći u odnosu na ostvarene u 2001.

Ukupna dobit povećana je za 2,1% i iznosi 117.027.996 kuna. Gubici su sa 30.562.341 kune, koliko su iznosili 2001., u 2002. smanjeni na 9.295.322 kune.

Gubitke su u 2002. zabilježili: Zrinjevac (4.210.000 kuna), Čistoća (2.478.000 kuna), Jarun (1.297.000 kuna) i Zagreb film (1.386.000 kuna).

Na završetku konferencije pročelnik Prežigalo upoznao je novinare s odlukom Svjetske banke da odobri 350.000 dolara za projektiranje trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda, te da za izvedbu istog projekta, također daruje 8.000.000 dolara.
26. ožujka, 44. sjednica Gradskog poglavarstva

Potpora privatnim školama

Današnja odluka Gradskog poglavarstva kojom se povećavaju cijene učeničkih obroka u osnovnim školama Grada Zagreba neće pogoditi džepove roditelja jer će se, u sistemu sufinancirane prehrane, povećanje cijena u cijelosti financirati iz Gradskog proračuna. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i šport naglasio je da se dnevno iz gradskog proračuna sufinancira 20 860 mliječnih obroka i 1850 ručkova.

Poglavarstvo je donijelo i zaključak kojim se za 16 privatnih škola s pravom javnosti odobrava potpora od 22 kune po učeniku. Po školi je također odobreno, ovisno o troškovima korištenja prostora , dodatnih 2 500, 3 000 ili 4 200 kuna, za svaki se razredni odjel odobrava 120 do 200 kuna.

U nastavku sjednice, među ostalim, odobreno je nešto više od 3,2 milijuna kuna za investicijsko održavanje stadiona Maksimir te je osnovano Povjerenstvo za koordinaciju svih aktivnosti za financiranje i dovršetak Stadiona. Za Predsjednika povjerenstva imenovan je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić.

O trajnom zbrinjavanju Glasa hrvatske žrtve – Zida boli na Mirogoju brinut će posebno Povjerenstvo na čelu s Miodragom Demom, koordinatorom udruga branitelja i Odjela branitelja iz Domovinskog rata.
25. ožujka sjednice skupština u trgovačkim društvima

Gradska trgovačka društva posluju s dobiti

Godišnja poslovna izvješća za 2002. koje su izradili direktori 13 gradskih trgovačkih društava našlo se danas pred članovima skupština u trgovačkim društvima. Prema tim standardiziranim izvješćima zbirni ukupni prihod veći je za 4,6% od ostvarenog u 2001. i iznosi 2,3 milijarde kuna. Tome su najviše pridonijeli povećanje cijena nekih komunalnih usluga te povećanje sredstava prenesenih iz Proračuna Grada Zagreba, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik skupština i pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo. Od razmatranih 13 društava deset ih je iskazalo neto-dobit u ukupnoj visini od 96,5 mil.kuna, a tri su poslovala s gubitkom - u ukupnoj visini od 5 mil. kuna. Pri tome, naglasio je Prežigalo, najveći iznos, 68,7 mil. kuna dobiti, ostvario je ZGOS . Radi se o sredstvima namijenjenima za vraćanje anuiteta zajma dobivenog od Europske banke za obnovu i razvoj. Pozitivno su poslovali i Tržnice Zagreb (10,4 mil. kuna dobiti), Zagrebačke ceste (7,5 mil. kuna dobiti), Gradska plinara (6 mil. kuna dobiti), ZET (671,7 tisuća kuna dobiti). U minusu su Čistoća (2,5 mil. kuna gubitaka – zbog društva kćeri PUTO dd, Zagreb film (1,3 mil. kuna gubitka) i Jarun (1,2 mil. kuna gubitka). Za slijedeći je petak najavljena nova sjednica na kojoj će se razmotriti izvješća ostalih deset trgovačkih društava u gradskom vlasništvu.


21. ožujka, Novi kolektivni ugovor za zaposlene u ustanovama kulture

Povećanje osnovice za 4,5 %

Kolektivnim ugovorom kojega su danas u Gradskom poglavarstvu potpisali Vlasta Pavić, gradonačelnica Grada Zagreba, Ferdo Boban, glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi i Đurđa Pugelnik, predsjednica Nezavisnog sindikata bibliotečnih djelatnika Hrvatske osnovica za izračun plaće porasla je za 4,5 %, a ugovorne su se strane obvezale u lipnju ove godine pregovarati o novom povećanju. Ocjenjujući ovaj ugovor kao realan i u skladu sa trenutnim mogućnostima Grada, gradonačelnica je posebno naglasila visok stupanj razumijevanja svih strana tijekom pregovora. On je još jedan korak u pravcu izjednačavanja osnovica kulturnih djelatnika sa drugim korisnicima proračuna. Predstavnici sindikata su posebno istaknuli činjenicu da se zadnjih godina povećanje osnovice za plaće ne događa nauštrb sredstava namijenjenih programima, što je ranije bio slučaj. Dapače, izdvajanja za programe u kulturi iz proračuna Grada također su povećana.


21. ožujka

Veleposlanik Slovačke kod Gradonačelnice

Gradonačelica Vlasta Pavić primila je danas veleposlanika Repuglike Slovačke Nj.E. Jana Petrika. Suradnja Zagreba i Bratislave bila je središnja tema razgovora.Visoki je gost prenio gradonačelnici želju gradonačelnika Bratislave za uspostavom i formalne suradnje dvaju glavnih gradova, ističući niz, za suradnju interesantnih, područja. Naglašavajući zanimanje Zagreba za što boljim vezama sa Bratislavom gradonačelnica je izrazila spremnost za konkretne korake u tome pravcu pa se uskoro može očekivati i susret najviših predstavnika dvaju gradova u Zagrebu ili Bratislavi.


20. ožujka, 43. sjednica Gradskog poglavarstva

Prostorni plan Zagreba i GUP-ovi Zagreba i Sesveta upućeni na javnu raspravu

Javni uvid u izmjene i dopune generalnih urbanističkih planova Zagreba i Sesveta te Prostornog plana Zagreba počet će u subotu, 22. ožujka 2003. To je, utvrdivši prijedloge za upućivanje na javnu raspravu, na današnjoj sjednici odlučilo Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba.

Izmjene i dopune Prostornog plana bit će na raspravi 15 dana a izmjene generalnih urbanističkih planova 30 dana. Svi će planovi od 22. ožujka 2003. biti izloženi na javni uvid u paviljonu 2 Zagrebačkog velesajma, radnim danom od 10,00 do 18,00 sati, a subotom od 9,00 do 12,00 sati.

Javna izlaganja o prijedlozima Prostornog plana i GUP-a Zagreb predviđena su u utorak, 25. ožujka 2003., s početkom u 18,00 sati, u prostoru Zagrebačkog velesajma, a o GUP-u Sesvete u četvrtak, 27. ožujka 2003., s početkom u 18,00 sati, u Područnom uredu gradske uprave Sesvete. U isto vrijeme u Sesvetama će biti i javno izlaganje o Prostornom planu Grada Zagreba.

Na istoj sjednici Poglavarstvo je utvrdilo prijedlog Odluke o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području Grada Zagreba za Gradsku skupštinu, čime bi se uklanjanu biljke koja zagorčava život mnogobrojnim Zagrepčanima, već ove godine trebalo pristupiti sustavno a ne vatrogasnim mjerama.


20.ožujka potpisan sporazum između Grada i "Andrije Štampara"

Nastavak uspješne suradnje

Gradonačelnica Grada Zagreba, Vlasta Pavić i Prof. dr. Stjepan Orešković, direktor škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" , u nazočnosti Milana Bandića, zamjenika gradonačelnice i dr. Zvonimira Šostara, pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, potpisali su danas u Gradskom poglavarstvu sporazum kojim se formalizira nastavak dugogodišnje uspješne suradnje "Andrije Štampara" i Grada u promociji zdravlja, zdravih stilova života, organizaciji zdravstvene službe, te izobrazbi zdravstvenih stručnjaka. Ističući važnost prevencije gradonačelnica je naglasila da se Sporazumom Grad obvezao na suradnju na tim područjima i proširio broj programa koje će sufinancirati. Pokretanje preventivnog programa suzbijanja AIDS-a, definiranog sporazumom, očekuje se za mjesec i pol dana , a u pripremi su i razni programi namijenjeni studentskoj populaciji.Direktor Škole narodnog zdravlja Stipe Orešković Sporazum je ocijenio kao nastavak dobre suradnje i kao rezultat strateškog opredjeljenja Grada za prevenciju zdravlja i podizanje kvalitete života.


14. ožujka, gradonačelnica posjetila ZOO vrt

Rijedak primjer entuzijazma

- Zoološki vrt je rijedak primjer entuzijazma i ljubavi prema poslu – komentirala je gradonačelnica Vlasta Pavić nakon obilaska zagrebačkoga ZOO-a u kojem, priznala je, nije bila zadnjih 10 godina.

Promjene su zadivljujuće, no pravi će razvoj zagrebačka životinjska oaza doživjeti tek nakon proširenja na tzv. armijski trokut, što je projekt koji na realizaciju čeka već dugi niz godina.

Upravo nedostatak prostora razlog je tome što Zagreb nema velikih sisavaca kao što su žirafe, hijenski psi, rijetke vrste antilopa i sl. S druge strane, životinjski se fond svake godine obnavlja i proširuje, a posebna se briga vodi o ugroženim vrstama u prirodi.

Zato, kako ističe direktor Mladen Anić, ZOO veće značenje pridaje odabiru kvalitetnijih vrsta i njihovu adekvatnom smještaju nego brojčanom povećanju.

U ovoj će godini Zoološki vrt sagraditi multimedijski edukativni centar, čime planira privući veći broj posjetitelja.


14. ožujka, press konferencija nakon sjednica skupština u trgovačkim društvima

Do 2008. optimalizacija vodoopskrbnog sustava

Zbog iznimno visokih gubitaka vode (41,5% ili 2.500 lit/sec), na sjednici Skupštine trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja predložen je program sanacije cjevovoda kojim bi se do 2008. gubici sveli na minimum. Za to će, prema procjeni, trebati uložiti 515 milijuna kuna, a do prvih sredstava Vodoopskrba i odvodnja došla bi zaduženjem preko hipotekarnog kredita u iznosu od 85 milijuna kuna.

Čulo se to na press konferenciji nakon sjednica skupština u trgovačkim društvima, koju redovito saziva predsjednik skupština i pročelnik Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo.

Istoga dana održane su skupštine trgovačkih društava Zagrebparking, Autobusni kolodvor, Vladimir Nazor, Čistoća, AGM, GSKG, Tržnice Zagreb i Zagrebačka veletržnica.

Pročelnik Prežigalo izvijestio je, također, o rezultatima poslovanja trgovačkih društava u prošloj godini, koji pokazuju dobit od 118 milijuna kuna, što je 19 posto više u odnosu na 2001. Smanjeni su i gubici, pa iznose 9,3 milijuna kuna, a očekivano, zbog poznate situacije s postrojenjem PUTO, najveći je gubitaš Čistoća.


13. ožujka, 42. sjednica Gradskog poglavarstva

GUP-ovi Zagreba i Sesveta od 22. ožujka na javnoj raspravi

Od 22. ožujka do 22. travnja generalni urbanistički planovi Zagreba i Sesveta bit će na javnoj raspravi, što znači da građani imaju još jednu prigodu za podnošenje prijedloga i primjedaba za intervencije u prostoru.

Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Zagreba bit će na raspravi 15 dana i od 22. ožujka do 7. travnja, odlučeno je na 42. sjednici Poglavarstva na kojoj je objavljeno i to da će svi planovi od 22. ožujka biti izloženi na javni uvid na Zagrebačkom velesajmu, u Paviljonu 2, radnim danom od 10 do 18, a subotom od 9 do 12 sati.

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu Poglavarstvo je utvrdilo program mjera za unapređivanje stanja u prostoru za razdoblje do 2004. iz kojega izdvajamo aktivnosti vezane uz projekt realizacije vodnih stpenica na rijeci Savi, uređivanje Kvaternikova i Britanskog trga, početak procedure za uređivanje Trga domovinske zahvalnosti i za redizajn Preradovićeva trga.

Planira se gradnja novih dječjih vrtića na Jarunu i Malešnici, te dovršetak objekata u Novom Brestju i u Sesvetskoj Selčini. U istom bi razdoblju počela gradnja osnovnih škola u Sesvetskim Selima, Borovju i Hrvatskom Leskovcu, a dovršit će se sportske dvorane OŠ Markuševec, OŠ Ivana Filipovića i OŠ Vladimira Nazora.

Sanirat će se Grmoščica, Kostanjek i druga gradska klizišta, a među ostalim, slijedi gradnja spoja Radničke ceste od Domovinskog mosta do obilaznice, gradnja ulice XI. Ravnice, proširivanje Ljubljanske avenije od Selske do Svilkovićeve i rekonstrukcija raskrižja na Novoj Branimirovoj, od Svetica do Osječke ulice.

Prometna studija upućena u skupštinsku proceduru

- Prometna studija Grada Zagreba dobra je podloga za dugoročno rješavanje gradskog prometa, a prema kojoj bi se predložene mjere realizirale u tri faze – zaključak je Poglavarstva nakon što je, kao prijedlog za Gradsku skupštinu, razmotren akt koji na skupštinsku odluku čeka već nekoliko godina.

Podsjetimo, Studiju je izradila britanska konzultantska kuća MVA u suradnji s njemačkom kućom Light Rail Transit Consultants, Urbanističkim zavodom, Institutom građevinarstva RH, te tvrtkama Prometis i Promet – ing. Investiciju vrijednu 1,6 milijuna dolara u omjeru 50:50%, osigurali su Grad Zagreb i Svjetska banka za obnovu i razvoj.

Na sjednici je zaključeno da će se raspisati javni natječaj za odobravanje potpore inovatorima, razmotrena je informacija o rudarskoj djelatnosti na gradskom području, te utvrđen prijedlog programa poticanja razvitka poljoprivrede i šumarstva.


13. ožujka – otvorena izložba

Portret glavnoga grada

U nazočnosti predstavnika Moskve, zamjenika gradonačelnice Milana Bandića i drugih uzvanika, Andreja Zlatar, članica Poglavarstva otvorila je, 13. ožujka, u auli zgrade Poglavarstva, izložbu suvremene fotografije koju, pod nazivom «Portret glavnoga grada», Grad Moskva daruje Gradu Zagrebu.


12. ožujka

Šef Misije UNHCR-a kod gradonačelnice

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 12. ožujka, u nastupni posjet Oluseyia Bajulayiea, šefa Misije UNHCR-a za Hrvatsku.

Zaželjevši gostu dobrodošlicu u glavnome gradu Hrvatske, gradu u kojemu su sjedišta međunarodnih institucija, gradonačelnica je naglasila potrebu održavanja dobrih odnosa i međusobne suradnje, što je gost podržao.

Gradonačelnica će, dogovoreno je, nazočiti, odnosno otvoriti jedno od dva važna događanja u organizaciji UNHCR-a: Dan izbjeglica (28. lipnja) ili Dan UN-a (24. listopada).


Iz Ureda Gradonačelnice

Zagreb mora prednjačiti u zapošljavanju invalida

Gradonačelnica gđa Vlasta Pavić obratila se, posredstvom predsjednika Skupštine trgovačkih društva i pročelnika nadležnih gradskih ureda, trgovačkim društvima i gradskim ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba. Razlog njenom obraćanju je podsjećanje na obvezu ostvarivanja Zagrebačke strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2003. do 2006., a osobito na području zapošljavanja. Tu obvezu, prema mišljenju gradonačelnice, gradske tvrtke i ustanove moraju usvojiti kao stalan dio svoje politike zapošljavanja jer će, samo u tom slučaju, ona biti uspješna i istinski pridonijeti promicanju prava i unapređivanju položaja osoba s invaliditetom. Grad Zagreb mora u tome prednjačiti i zato će, kako kaže gradonačelnica, gradska vlast s osobitom pozornošću pratiti sve aktivnosti u vezi s ostvarivanjem usvojene strategije.


11. ožujka

Nastupni posjet veleposlanika Španjolske

Gradonačelica Vlasta Pavić primila je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske Nj.E. Albara Sebastiana de Erice Y Gomez Aceba.

U protokolarnome susretu bilo je riječi o sve jačoj suradnji Zagreba s drugim gradovima Europe i Svijeta, a visoki je gost naglasio potrebu uspostave odnosa Zagreba s nekim španjolskim gradovima.

Tako je dogovoreno da se, za vrijeme boravka gradonačelnice Vlaste Pavić u funkciji potpredsjednice Teniskog saveza RH na Davis cupu u Valenciji, upriliči susret s Ritom Barberom, gradonačelnicom Valencije.


11. ožujka u Dvercu

Stipendije za 70 studenata

U nazočnosti studenata, njihovih roditelja i kolega, te zamjenika gradonačelnice Milana Bandića, člana Poglavarstva Zlatka Šešelja i pročelnika za obrazovanje i sport Ivice Lazanje, gradonačelnica Vlasta Pavić podijelila je, 11. ožujka, u Dvercu, 70 stipendija grada Zagreba studentima 18 zagrebačkih fakulteta.

Stipendiju, koja prema najnovijim podacima iznosi 2.869,75 kuna, odnosno 65 posto prosječne neto - plaće djelatnika u zagrebačkome gospodarstvu u prethodnome mjesecu, student može nastaviti koristiti do kraja redovnog studija, ako svaku akademsku godinu završi s prosjekom ocjena najmanje 4,00 i nastavi studij za koji je dobio stipendiju.


7. ožujka

Juan Pablo Ordonez kod gradonačelnice

Vlasta Pavić, gradonačenica Zagreba, primila je, 7.ožujka, Juana Pabla Ordoneza, službenika za ljudska prava Visokog predstavništva UN-a za ljudska prava, posljednjeg šefa Misije UNHCHR-a za Hrvatsku.

Nakon de vet godina nadgledanja provedbe ljudskih prava, Ured Visokog povjereništva UN-a za ljudska prava, potkraj 2002. zatvorio je svoju misiju u Hrvatskoj.

Umjesto Misije Ured je, u suradnji s hrvatskom Vladom,u Zagrebu osnovao Centar za ljudska prava kojim koordinira Tin Gazivoda, bivši izvršni direktor Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava.

Centar je zamišljen kao neovisna i autonomna institucaija koja će Vladi, Akademiji, nacionalnim institucijama za ljudska prava, nevladinim organizacijama i drugima služiti za sve aktivnosti vezane uz zaštitu i promociju ljudskih prava.

Na kraju susreta visoki je gost naglasio dobru suradnju s Gradom koji je osigurao prostor za rad Centra za ljudska prava.


Priopćenje iz Gradskog ureda za zdravstvo,rad i socijalnu skrb

Zaključci sa sastanka Savjeta za unapređenje zdravstvene zaštite Grada Zagreba, održanog 25. veljače 2003.:

1. U cjelosti se prihvaća prijedlog projekta Nova bolnica "Blato" Zagreb, kojeg je izradilo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

U cilju realizacije projekta mr.sc.dr. Andro Vlahušić, ministar zdravstva iznio je redoslijed aktivnosti:

a) Iza 1. ožujka 2003. Ministarstvo zdravstva planira potpisati ugovor s tvrtkom "Biro 71" koja će izvršiti projektiranje, a do tada bi uprave bolnica trebale dostaviti svoje mišljenje ministru zdravstva, te će se definirati koje se bolnice sele u Novu bolnicu "Blato";

b) Između 15. travnja i 1. svibnja 2003. planira se donijeti konačna odluka o nastavku izgradnje Bolnice;

c) Do ljeta bi trebalo izvršiti izbor financijera i nakon toga izvođača radova, hrvatske tvrtke.

2. Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, zajedničkim projektom planiraju informatizaciju primarne zdravstvene zaštite, centralizaciju laboratorija i nabavku EKG-aparata u sve ordinacije opće medicine.

3. Do 15. ožujka 2003. Vlada RH i Grad Zagreb trebali bi sklopiti sporazum na cca 300 milijuna kuna, koji bi se uložili u zdravstvene ustanove Grada Zagreba.

4. Strateški savez bolnica "Zagreb-zapad", u čijem su sastavu: Opća bolnica "Sveti duh", Klinička bolnica "Sestre Milosrdnice", Klinika za tumore i Klinika za dječje bolesti "Zagreb" treba proširiti i na ostale bolnice jer se radi samo o zajedničkim poslovnim projektima, a što ne isključuje individualnost i racionalni razvoj svake bolnice u sastavu strateškog saveza.

5. Daje se puna podrška programu borbe protiv AIDS-a; na sljedećem sastanku Savjeta bit će prezentirani svi javnozdravstveni programi Grada Zagreba.

6. Od 3. ožujka 2003. Grad Zagreb će davati 2 x tjedno biometeorološku prognozu.


6. ožujka, 41. sjednica Gradskog poglavarstva

O daljnjem radu postrojenja PUTO odlučit će Ministarstvo

Gradsko je poglavarstvo spremno osigurati preduvjete za nastavak rada postrojenja PUTO – zaključak je sa 41. sjednice na kojoj su razmotreni i prihvaćeni elaborati o statusu na postrojenju nakon akcidenta i o dovođenju uređaja u dugoročno radno stanje.

Slijedi upućivanje materijala Ministarstvu zaštite okoliša koje će odlučiti o daljnjem radu postrojenja kao jedinog uređaja za zbrinjavanje opasnog otpada na području RH. U slučaju pozitivne odluke o daljnjem radu, predlaže se da Ministarstvo također sudjeluje u određenom dijelu troškova.

Prije početka rada uređaj bi trebalo sanirati, staviti ga u probni pogon, urediti skladišni prostor, te, među ostalim, rekonstruirati sustave pomoćnih kontejnera za pripremu otpada.

Prema riječima Stipe Tojčića, zamjenika gradonačelnice, koji je izložio stanje na postrojenju s prijedlogom mjera, ovih su dana u Njemačku izvezene 83 tone pepela, a, do kraja ožujka, planira se izvesti još 400 tona.

Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo, iznio je brojke koje govore u korist puštanju u rad postrojenja:

- Trošak izvoza iznosi 7.300 kuna po toni, a termička obrada 3.400 kuna po toni otpada, što je isplativije za više od 100% .

U izvješću stoji da se u skladištu još uvijek nalazi oko 300 tona nezbrinutoga opasnog otpada, za što bi, prema pristiglim ponudama ovlaštenih tvrtki, trebalo osigurati oko 2,2 milijuna kuna. Ako tomu pribrojimo 880 tisuća kuna, koliko se mjesečno plaća hladni pogon, brojka je zaokružena.

Financijska rekapitulacija ide u prilog bržem stavljanju postrojenja u pogon. Za šest mjeseci, naime, troškovi bi iznosili 8,5 milijuna, dok bi se u slučaju jednogodišnje pripreme povećali za 4,3 milijuna kuna.


6. ožujka, gradonačelnica posjetila Udrugu slijepih Zagreb

U Gradskoj upravi radi 14 slijepih osoba

Udruga slijepih Zagreb broji 1.078 članova, od kojih na području Grada živi njih 879. Najviše ih muče nezaposlenost i stambeni problemi, te financiranje aktivnosti koje uključuju otkrivanje slijepih osoba, prevenciju sljepoće, stvaranje preduvjeta neovisnog življenja, rehabilitaciju, obučavanje za korištenje računalom i sl.

U sklopu Udruge djeluju Dramski, Šahovski, Sportski, Planinarski studio i Radio - klub, a u prigodi posjeta, 6. ožujka, gradonačelnica Vlasta Pavić, sa suradnicima, uvjerila se da slijepi mogu uspješno odigrati i partiju pikada.

U razgovoru s prvim ljudima Udruge, gradonačelnica je najavila da će na Skupštini trgovačkih društava inicirati poštivanje propisa novoga Zakona o zapošljavanju invalida prema kojemu bi se na 49 zdravih zaposlio jedan invalid. Čulo se i to da u gradskoj upravi radi 51 invalidna osoba, od kojih je 14 slijepih, te da će se svi njihovi i problemi drugih udruga invalida sustavno rješavati provedbenim aktima Zagrebačke strategije.


5. ožujka u Oporovečkoj

Početak gradnje 63 stana iz programa POS-a

Polaganjem kamena temeljca za 63 stana u Dubravi, uz križanje Oporovečke i Aleje Blaža Jurišića, gradonačelnica Vlasta Pavić i ministar javnih radova Radimir Čačić, označili su, 5. ožujka, početak gradnje treće zgrade iz programa POS-a koja bi trebala biti gotova za godinu dana.

Četverokatnica s najviše jednosobnih i dvosobnih, te desetak trosobnih stanova i s cijenom građenja od 630 eura, imat će 63 parkirališna mjesta, dječje igralište i zeleni okoliš.

Radove izvodi tvrtka Team iz Čakovca.

Prema izjavi ministra Čačića, tijekom ove godine počela bi gradnja još 4000 stanova, od kojih 3000 u Sesvetama, a ostalo u Prečkom, na prostoru bivše vojarne.


5. ožujka Gradski ured za gospodarstvo predstavio

Studiju o uređenju Save –od Slovenije do Rugvice

Usavršavanje sustava obrane od poplave Save, stabilizacija korita, sigurnija vodoopskrba, uvođenje reda na tržištu šljunka, veća vrijednost zemljišta, razvoj poljoprivrede, bolji prometni uvjeti, nova radna mjesta i korištenje Save za proizvodnju energije, tek je dio očekivanih rezultata projekta koji je pod nazivom Uređenje i korištenje rijeke Save od Slovenije do Rugvice, predstavljen 5. ožujka u Gradskom poglavarstvu.

Projekt bi se realizirao sljedećih 17 godina, a osim struke, referendumom bi se o izgledu područja oko Save izjasnili građani. Zasad je riječ o prethodnoj studiji koja će proći niz javnih rasprava, a o financijskoj «težini» projekta i načinima financiranja, odgovorit će predinvesticijska studija.


4. ožujka u Dvercu

Stipendije Grada Zagreba za 57 srednjoškolaca

- Stipendije dodjeljujemo najboljima, a da da ste to upravo vi, svjedoče vaši rezultati – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić, obrativši se u Dvercu srednjoškolcima, dobitnicima Stipendija Grada Zagreba za školsku godinu 2002./03., čestitavši im na dosadašnjim i zaželjevši nove uspjehe.

Odmah potom, u društvu sa Zlatkom Šešeljom članom Poglavarsva i Ivicom Lazanjom, pročelnikom za obrazovanje i sport podijelila je 57 stipendija učenicima trećih i četvrtih razreda zagrebačkih gimnazija, glazbenih i stukovnih škola.

To je jedanaesta generacija gradskih stipendista - srednjoškolaca, a brojka se sa ovom dodjelom zaokružila na 480 učenika. Stipendija se isplaćuje u mjesečnom iznosu od 50% prosječne neto plaće djelatnika u gospodarstvu Zagreba prethodnog mjeseca, a prema posljednjim podacima, njena visina iznosi 2.207,50 kuna.

Nakon školovanja, stipendist je dužan raditi na području Grada, odnosno Republike Hrvatske najmanje onoliko dugo koliko je primao stipendiju.


Od 3. ožujka

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza u kojoj stručnjaci komentiraju očekivane meteorološke uvjete za sljedeća tri do četiri dana, te savjetuju kako štititi zdravlje od negativnih utjecaja meteoroloških čimbenika, od 3. ožujka nakon 15 sati, moći će se čitati na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Grada Zagreba, a od 4. ožujka i u dnevnom tisku.

I tako cijelu godinu, dva puta tjedno.

Rezultat je to projekta što ga je realizirao Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, Državnim hidrometeorološkim zavodom, Srčanom poliklinikom, Plućnom poliklinikom, Poliklinikom za reumatske bolesti i Psihijatrijskom bolnicom Vrapče.

Najava je to s press - konferencije održane 3. ožujka u Gradskom poglavarstvu na kojoj su, osim gradonačelnice Vlaste Pavić, njenog zamjenika Milana Bandića i pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara, sudjelovali predstavnici svih navedenih institucija.

Kako se čulo, svaki čovjek reagira na vremenske uvjete, bez obzira na dob i zravstvenu situaciju, a kroničnim će bolesnicima ova prognoza uvelike olakšati život.

Na presici je najavljen i prijedlog odluke koji će se uskoro naći na sjednici Poglavarstva, po kojem bi se krenulo u uklanjanje ambrozije s gradskog područja. Ostvarena je dobra suradnja sa Zagrebačkom županijom koja će također donijeti takvu odluku, a koliko znači stanovnicima Zagreba svjedoči podatak o ruži vjetrova zbog koje pelud ambrozije u kolovozu u glavni grad dolazi iz njegove okolice.


3. ožujka, press - konferencija na Katarinskom trgu

Uskoro gradnja Muzeja suvremene umjetnosti

Muzej suvremene umjetnosti napokon dobiva novu zgradu na križanju Av. V. Holjevca i Av. Dubrovnik. Nakon što je ovih dana ishođena građevinska dozvola, slijedi odabir izvođača, a onda i gradnja muzeja koji će arhitekturom podsjećati na meandar, te postati prepoznatljivim simbolom Zagreba.

Bila je to tema press - konferencije u Muzeju na Katarinskom trgu kojoj su, osim gradonačelnice Vlaste Pavić, ministra kulture Antuna Vujića i njihovih najbližih suradnika, sudjelovali autor projekta Igor Franić i v.d. ravnateljica Muzeja Snježana Pintarić.

Novi muzej imat će pet etaža i prostirat će se na površini od 15 tisuća četvornih metara. Čak 4.800 m2 predviđeno je za izložbene prostore, dok će se izložbe na otvorenom organizirati na sjevernoj strani koja je orijentirana prema šumi jezera Bundek.

Osim što Muzej dobiva adekvatne prostore, svojim će sadržajima i raščlanjenim geometrijskim volumenom obogatiti kulturni život Novoga Zagreba, ali i Grada u cjelini.

Na temelju sporazuma iz svibnja 2002., investiciju od 140 milijuna kuna, u omjeru 50:50%, podmirili bi Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

- Zagreb je u ovogodišnjem proračunu za ovu kapitalnu investiciju osigurao deset milijuna kuna – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić, dodavši da bi novi muzej trebaloo sagraditi u roku od tri godine.

Ministar Antun Vujić ističe da je njegovo ministarstvo osiguralo približno ista sredstva kao Zagreb, ali napominje da bi se polovica sredstava ipak morala osigurati iz donacija, čemu će pomoći i novi zakon koji stimulira donatore.


1. ožujka, gradonačelnica u gradskoj četvrti Pešćenica – Žitnjak

Izvedeno 25% konstrukcije Domovinskog mosta

Skele, stupovi i brujanje bagera, najkraći je opis gradilišta budućeg Domovinskog mosta na kojemu je svakodnevno 150 radnika. Ovih dana rade na rasponskoj konstrukciji i zaštiti građevinske jame stupišta...

Vidjeli su to u subotu, 1. ožujka gradski oci, predvođeni gradonačelnicom Vlastom Pavić i njenim zamjenikom Milanom Bandićem u prigodi obilaska gradske četvrti Pešćenica – Žitnjak.

Kako se čulo na licu mjesta, dosad je izvedeno 25 posto konstrukcije mosta, u što je utrošeno sedam tisuća kubika betona, a Sava će biti premoštena do početka sljedeće godine.

Prema riječima gradonačelnice, Domovinski je most jedan od 10 u svijetu koji su konstruirani na ovaj način.

Gradnjom tri nova bunara, koji su radovi u tijeku, za tri godine, vodocrpilište Petruševec postat će najveće zagrebačko izvorište vode. Uz investiciju od 18 milijuna kuna, kapacitet će se proširiti sa 1.250 na 2.000 litara u sekundi. S obzirom na stratešku važnost vodocrpilišta, postpkom demanganizacije postiže se zadovoljavajuća kvaliteta vode.

Prema riječima Ivana Šikića, predsjednik Vijeća gradske četvrti Pešćenica – Žitnjak, projekt će biti uzaludan ako se na zaštite sve tri vodozaštitne zone u Zagrebu. Treća, podsjeća, graniči sa smetlištem Jakuševec, ali i sa ekološki zaštićenim područjem jezera Savica.

Za uspjeh projekta presudno je i stanje na prometnicama koje zasad nemaju rješenu odvodnju površinskih voda. U drugoj, poljoprivrednoj zoni koristi se stajsko i umjetna gnojiva, a o njihovu utjecaju na vodocrpilište ne treba posebno pisati.

U probleme I. Šikić ubraja željezničku prugu, ilegalne šljunčare i bespravnu gradnju u istoimenom naselju.

Na obilasku je bilo riječi o plinofikaciji naselja Ferenščica koja bi trebala početi u svibnju i biti gotova do ljeta ove godine, te o popravcima prometnica na Volovčici.