clanak False

Rujan 2003.

19.04.2017.
 29. rujna u Budimpešti

Milan Bandić otvorio izložbu Kasnogotički pećnjaci

U sklopu dugogodišnje suradnje Zagreba i Budimpešte, koja bi uskoro trebala biti okrunjena Sporazmom o prijateljstvu, u nazočnosti predsjednika RH Stjepana Mesića, gradonačelnika Budimpešte Gabora Demszkog i drugih visokih uzvanika, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić otvorio je, jučer, 29. rujna, u Povijesnom muzeju Budimpešte izložbu Muzeja Grada Zagreba Kasnogotički pećnjaci :

- Suradnja dvaju gradova neće stati samo na kulturnoj suradnji. Očekuje se da razmjena iskustava i na drugim područjima doprinese lakšem ulazu Hrvatske u Europsku uniju kojoj je Mađarska već na pragu – rekao je M. Bandić u prigodi otvaranja izložbe, zahvalivši Povijesnom muzeju Budimpešte i njihovim kolegama iz Muzeja Grada Zagreba što su u razdoblju od nepuna tri mjeseca podarili po jednu veliku izložbu u oba grada.

Izložba što ju je likovno oblikovao Željko Kovačić prezentira arheološki materijal pronađen tijekom zaštitnih istraživanja na današnjoj lokaciji poslovno – trgovačkog kompleksa Centar – Kaptol.

Izložba je ostvarena razmjenom dvaju muzeja nakon što je u Zagrebu, od srpnja do rujna, bila otvorena izložba Budimpešte – Povijest Trga sv. Jurja, Povijesnog muzeja Budimpešte.


Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb posebnu brigu pruža osobama starije životne dobi. Nizom svojih mjera pomaže i olakšava život sugrađana koji žive u domovima za starije i nemoćne i onima koji žive u vlastitom domu.

U povodu 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb organizira prigodno darivanje starijih građana Grada Zagreba.

U srijedu, 1. listopada 2003., u 10,00 sati, u Matici umirovljenika Hrvatske, Preradovićeva 33, bit će središnji događaj darivanja starijih osoba, nakon čega će se obići svi domovi za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba te darivati njihovi korisnici.

Istoga dana, u 19,00 sati, u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, također u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb bit će održan prigodni koncert pod nazivom «Grad Zagreb za treću životnu dob».

Za detaljne informacije o rasporedu obilaska pojedinih domova za starije i nemoćne osobe možete se obratiti gđi Romani Galić, tel. 610-1249 ili 091/610-1249 i Zorani Uzelac, tel. 610-1244 ili 098/591-904.


Vlasta Pavić u Istambulu na međunarodnom sastanku gradonačelnika

Gradonačelnica Vlasta Pavić boravi, ovaj tjedan, u Istambulu na zasjedanju komisija svjetske udruge Metropolis, te na međunarodnom sastanku gradonačelnika što je organiziran pod motom Budućnost velikih metropola.

Gradonačelnica će pratiti rad dviju stalnih komisija koje će se baviti pitanjima menadžmenta urbanog prometa i mjerenja rezultata metropola, a, u sklopu boravka u Istambulu, predviđen je poseban sastanak s predstavnicima Grada Istambula.

Metropolis je međunarodna organizacija osnovana 1984. kao svojevrsni forum za rješavanje zajedničkih pitanja glavnih i velikih gradova. Danas ima 80 gradova – članova, a Zagreb je postao njenim punopravnim članom u svibnju 2002. na Kongresu u Seulu.

Okrugli stol:

Poremećaji hranjenja: Anoreksija i bulimija – javnozdravstveni problem

U utorak, 30. rujna 2003., u 11,00 sati, u prostorijama Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb bit će održan okrugli stol o temi: «Poremećaji hranjenja: Anoreksija i bulimija – javnozdravstveni problem».

Na okrugli stol su pozvani eminentni stručnjaci iz Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatskog liječničkog zbora, Škole narodnog zdravlja, Ministarstva rada i socijalne skrbi, Ministarstva prosvjete i šport, te predstavnici udruga koje promiču zdravlje.

Ulaz za građanstvo je slobodan.
29. rujna u povodu Dana policije

Stipe Tojčić uručio medalje Grada Zagreba

U povodu Dana policije i blagdana njena zaštitnika Svetog Mihovila, na svečanom kolegiju u zgradi MUP-a u Heinzelovoj, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić uručio je 13 medalja Grada Zagreba zaposlenicima Policijske uprave zagrebačke koji su postigli iznimne uspješne rezultate u otkrivačkoj djelatnosti i uhićenju počinitelja kaznenih djela na području grada Zagreba ili na drugi način pridonijeli jačanju sigurnosti Zagrepčana.

Među nagrađenima su i donedavna glasnogovornica Stanka Saraja, te Viktor Forjan koji se istaknuo u samostalnom radu na provedbi aktivnosti Nacionalnog programa stanja sigurnosti.


Najavljujemo: nedjelja, 28. rujna, na Trgu bana Jelačića

Obilježavanje Svjetskog dana srca

U nedjelju, 28. rujna 2003., od 10,00 do 13,00 sati, na Trgu bana J. Jelačića, Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb organiziraju obilježavanje Svjetskog dana srca. Moto obilježavanja Svjetskog dana srca ove godine je «Žene i bolesti srca i krvih žila».

Tom će se prigodom građani upoznati s s tzv. «faktorima rizika» infarkta, a organizirano je i savjetovanje sa stručnjacima za tu bolest, mjerenje krvnog tlaka, tjelesne težine i indeksa tjelesne mase.

Prema podacima iz Registra akutnog infarkta miokarda za Grad Zagreb, od te bolesti godišnje u Zagrebu umire oko 300 žena. Žene oboljevaju od akutnog infarkta nešto rjeđe nego muškarci i u kasnijoj dobi, ali je smrtnost veća. Od kardiovaskularnih bolesti godišnje u svijetu umire 8,5 miliona žena.


26. rujna na Hipodromu – Proglašenje pobjednika Samsung kupa nacija

Vlasta Pavić i Gabor Demszky uručili pehar pobjedniku

U povodu održavanja Samsung kupa nacija, u Zagreb je 26. rujna došao i gradonačelnik Budimpešte Gabor Demszky, koji je, zajedno s gradonačelnicom Zagreba Vlastom Pavić, uručio Pehar nacija pobjedniku toga međunarodnog konjičkog natjecanja.


Od 25. do 27. rujna

Izaslanstvo Moskve u Zagrebu

Trodnevnim boravkom izaslanstva Moskve u Zagrebu predvođenog Valerijom Kuzinom, predsjednikom Odbora za vanjsko – gospodarsku djelatnost, Zagreb i Moskva nastavljaju suradnju utvrđenu Protokolom i Planom suradnje dvaju gradova – rečeno je 26. rujna, na press konferenciji nakon sastanka u Gradskom poglavarstvu.

- Razmatrali smo mogućnosti suradnje na području prometa, a sutra će predstavnici Moskve u HGK Zagreb razgovarati sa zagrebačkim gospodarstvenicima – rekao je zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, dodavši da će se suradnja konkretizirati u studenom u Moskvi.

24. rujna, 69. sjednica Gradskog poglavarstva

Ove godine novi natječaj za socijalne stanove

Poglavarstvo je donijelo Zaključak o raspisivanju Natječaja za davanje u najam stanova u vlasništvu grada koji bi se tijekom ove godine objavio u dnevnom tisku, na oglasnim pločama gradske uprave i na web stranicama Grada Zagreba. Natječaj se, obrazloženo je, raspisuje svakih pet godina, a prethodni je objavljen u svibnju 1998.

Jednoglasno, prihvaćen je Sporazum o sufinanciranju izrade Studije međuutjecaja sadržaja planiranih na području Zračne luke Zagreb i vodocrpilišta Črnkovec koje definira Prostorni plan Zagrebačke županije. U ukupnom iznosu od 700 tisuća kuna, Zagreb će sudjelovati s 30%, Zagrebačka županija s 20%, Grad Velika Gorica s 10%, koliko će izdvojiti i Zračna luka, dok će Hrvatske vode sufinancirati preostalih 30%. Studija će se izrađivati tijekom ove i slijedeće godine.

U nastavku sjednice Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama – APN ovlaštena je da na svoj trošak pripremi građevinsko zemljište za potrebe društveno poticane stanogradnje na lokacijama Špansko – Oranice i Sopnica – Jelkovec u Sesvetama.

Ove godine raspisat će se i natječaj za dodjelu Stipendije grada Zagreba za zagrebačke srednje škole i za Zrakoplovnu tehničku školu Rudolfa Perišina u Velikoj Gorici. Prema riječima Ivice Lazanje, pročelnika za obrazovanje, dodijeliti će se najviše 55 stipendija iznos kojih je utvrđen u visini od 50% prosječne neto – plaće djelatnika u gospodarstvu Zagreba u prethodnome mjesecu.


23. rujna – gradonačelnica uručila

Prve ECDL diplome

U sklopu pilot projekta ECDL-om do posla u financiranju kojega Grad sudjeluje s 50%, a namijenjen je dopunskom informatičkom obrazovanju za nezaposlene Zagrepčane, gradonačelnica Vlasta Pavić uručila je, 23. rujna, u prostorijama Informatičke škole Podružnice nezaposlenih SSSH prvih 27 međunarodno priznatih diploma:

- Nadam se da će naši sugrađani koji danas dobivaju Europsku računalnu diplomu uskoro zaposliti, s obzirom na to da je ta diploma međunarodno priznati standard informatičkoga znanja – rekla je gradonačelnica ocijenivši program korisnim doprinosom u rješavanju problema nezaposlenih.

Edukacijom koja traje sedam do osam tjedana bit će obuhvaćeno 100 kandidata koji će naučiti koristiti računala u gotovo svim administrativno – uredskim poslovima. Pod nadzorom Centra za transfer tehnologije (CTT) projekt se provodi u organizaciji Mreže – udruge za promicanje zapošljavanja, a nastavu i sve aktivnosti vezane uz ECDL licencu izvodi Elit – Trade , prvi ovlašteni ECDL test centar u Hrvatskoj.

Inače, ECDL program ima sedam nastavnih cjelina (modula), a Start diploma se dobiva nakon položena četiri modula. Prošle godine su ga Hrvatski sabor i Vlada usvojili kao osnovni kriterij za računalnu osposobljenost zaposlenika u državnoj upravi i samoupravi.
23. rujna, 8. sjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća

Dragan Đukanović – novi predsjednik

- Ukupni prihod gradskih trgovačkih društava u 2002. iznosio je 3,26 milijardi kuna, što je za 4,4% više u odnosu na prethodnu godinu i 1,3% više od planiranoga. Dobit je iznosila 115,62 milijuna kuna, a gubici u četiri društva, Zrinjevcu, Čistoći, Zagrebfilmu i Jarunu, ukupno 10 milijuna kuna – iznio je Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo na sjednici Gospodarsko – socijalnog vijeća koje je raspravilo i vodoopskrbnu situaciju, programe sanacije i razvoja sustava. Uz zaključak da je potrebno napraviti detaljnu analizu i plan za rješavanje problema u sustavu vodoopskrbe koje bilježi gubitke od oko 40%, preporučeno je da se maksimalno koriste unutarnje rezerve, poveća naplata, smanji broj tzv. divljih priključaka i iznađu novi izvori financiranja kako cijenu vode ne bi plaćali isključivo Zagrepčani.

Na kraju sjednice, u skladu s Poslovnikom, umjesto dosadašnjeg predsjednika Vijeća Damira Gašparovića izabran je novi, Dragan Đukanović, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca.


22. rujna, press - konferencija nakon sjednica skupština u trgovačkim društvima

Novo trgovačko društvo za upravljanje centralnim pročistačem

- Skupština trgovačkog društva Vodoprivreda Zagreb dala je suglasnost za potpisivanje društvenog ugovora o osnivanju društva koje će pod imenom Zagrebačke otpadne vode upravljati centralnim pročistačem zagrebačkih otpadnih voda u koncesionarskom razdoblju od 28 godina – izvijestio je, nakon sjednica skupština u trgovačkim društvima, Ladislav Prežigalo, predsjednik skupština i pročelnik u Gradskom uredu za gospodarstvo.

Istoga dana održane su sjednice skupština trgovačkih društava Vladimir Nazor, Vodoopskrba i odvodnja, Gradskih groblja i zajednička sjednica na kojoj je, među ostalim, prihvaćena informacija o obrazovanju radnika u trgovačkim društvima koja je ocijenjena – ozbiljnom. Prema analizi izrađenoj u lipnju, od 11.698 zaposlenih 5,7% nema osnovnu školu, a od toga broja samo 2,4% je iskazalo želju za školovanjem.
22. rujna

Europski dan bez automobila

U povodu završetka Europoskog tjedna mobilnosti, Gradski ured za zdravstvo, u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom održao je press konferenciju na kojoj je najavljen skori završetak gradske akcije u sklopu koje bi se sve zdravstvene i socijalne institucije prilagodile potrebama invalida.

Na konferenciji je naglašena potreba za više autobusa za prijevoz invalida, a istaknuta je i činjenica da je premalo javnih WC-a s pristupom za henidkepirane sugrađane.
19. rujna

Gradonačelnica posjetila Dom umirovljenika Ksaver

U povodu jesenskog sajma kojega već tradicionalno organiziraju stanari i djelatnici Doma umirovljenika Ksaver, gradonačelnica Vlasta Pavić posjetila je dom na Ksaveru, najavivši obilaske i drugih zagrebačkih domova umirovljenika.
19. rujna

Stipe Tojčić primio izaslanstvo grada Mainza

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić primio je, 19. rujna, izaslanstvo grada Mainza predvođeno predsjednikom Komore Haraldom Augterom i bivšim gradonačelnikom Hermannom Hartmutom Weyelom, koji su, u okviru sudjelovanja pokrajine Reinland – Pfalz sudjelovali na Jesenskom Zagrebačkom velesajmu.

Potsjetivši da prijateljski odnosi dvaju gradova datiraju od 1967., S. Tojčić je predstavio kapitalne gradske projekte, a predstavnici Mainza su, među ostalim, pozvali 10 vježbenika kako bi se upoznali s radom njihove uprave.


19. rujna, gradonačelnica obišla Hipodrom

Od 25. do 28. rujna Samsung kup nacija

Uoči početka Međunarodnih konjičkih natjecanja - Samsung Kup nacija, Grand Prix Zagreb 2003. i Međunarodnog turnira u preskakanju prepona koji će se održavati na Hipodromu od 25. do 28. rujna, gradonačelnica Vlasta Pavić, na licu se mjesta uvjerila u tijek završnih organizacijskih priprema.

Izrazivši zadovoljstvo izgledom trkališta na kojemu će se ogledati 80 jahača iz 15 zemalja, gradonačelnica je naglasila da rijetko koji europski grad, osim Zagreba i Pariza ima ovakav objekt u gradskom središtu.

U prigodi obilaska, gradonačelnica je podržala projekt razvoja Hipodroma koji bi, smatra, u budućnosti trebao prerasti u još značajniji sportski centar.

18. rujna 68. sjednica Gradskog poglavarstva

Pripremne radnje za realizaciju spojne ceste od Domovinskog mosta do Obilaznice

Nakon dugogodišnje suradnje i razvijanja posebno srdačnih odnosa između gradova Zagreba i Budimpešte Gradsko je poglavarstvo, na današnjoj sjednici predložilo Skupštini Grada Zagreba da dva grada proglasi gradovima prijateljima. Zagreb i Budimpešta već su potpisali dva sporazuma o suradnji, a prvi datira još od 1994.

U nastavku sjednice Poglavarstvo je prihvatilo izvješće o realizaciji poduzetničkih kredita, odobrilo financijsku potporu ZET-u u iznosu od 3.060.000,00 kuna za podmirenje dospjelih obveza po kreditima kod Zagrebačke banke namijenjenih za obnovu voznoga parka.

Donesen je i zaključak o pristupanju pripremnim radnjama za sklapanje sporazuma o realizaciji spojne ceste od Domovinskog mosta do Zagrebačke obilaznice. Za realizaciju izgradnje te ceste bit će potrebno sklopiti sporazum između Grada Zagreba, Zagrebačke županije, grada Velika Gorica, Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, a posebnu pažnju u izradi projektne dokumentacije trebat će posvetiti zaštitnim mjerama, budući da koridor ceste prolazi kroz vodozaštitno područje.17 rujna - POS stanogradnja

Stanovi za 87 obitelji

U tri zgrade u Španskom sagrađene u programu poticane stanogradnje Vlade Republike Hrvatske, od danas se mogu useljavati stanari, kupci sa zagrebačke liste za POS stanove.

Ključeve stanova obiteljima uručivali su gradonačelnica Vlasta Pavić i ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić, koji su najavili gradnju novih objekata u programu POS-a. Zagrebgradnja je sagradila sve tri zgrade u Španskom sa ukupno 87 stanova.17.rujna

Završena rekonstrukcija garaže u Ilici 45

Nakon 50 dana završeni su radovi na rekonstrukciji garaže Zagrebparkinga u Ilici 45, a gradonačelnica Vlasta Pavić, obilazeći je danas u društvu dirktora Mate Kraljevića, uvjerila se u kvalitetu sanacije platforme koja je, zbog dotrajalosti drvene vozne površine, morala biti obnovljena. U rampu koja vodi do platforme ugrađeni su automatski grijači koji sprečavaju zamrzavanje. Rekonstrukcija je stajala 1.266.000,00 kn, a garaža i dalje ima 148 parkirališnih mjesta. Radove je izvelo poduzeće Matica d.o.o.
16. rujna

Otvoren 79. jesenski međunarodni zagrebački velesajam

Danas je u Zagrebu otvorena tradicionalna velesajamska priredba na kojoj se i ove godine očekuju brojni poslovni susreti, popratne priredbe i događanja. Priredbu je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji se u svom govoru zauzeo za promjenu modela ekonomske politike. Govoreći o važnosti Jesenskoga međunarodnog zagrebačkog velesajma, gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić naglasila je potrebu njegove prilagodbe regionalnim i globalnim društvenim i ekonomskim promjenama

Na ovogodišnjem JMZV-u kao zemlja partner predstavit će se Bugarska,a njezin je premijer Simeon Sakskoburggotski to ocijenio značajnim za gospodarske odnose dviju zemalja.

Uz tradicionalne sajmove Cromoney, Modernpack, Intertekstil, od ove jeseni se predstavljaju i novi sajamski projekti - Sajam energetike, izložba inovacija i izuma Arca 2003., izložba Eko-etno Hrvatska, te akcija Kupujmo Hrvatsko.
15. rujna u HNK

Gradonačelnica otvorila Festival svjetskog kazališta

Predstavom "Nora", redatelja Thomasa Ostermeiera u Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak je u Zagrebu započeo Festival svjetskog kazališta. Otvarajući festival gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić izrazila je potporu nastojanjima da Zagreb postane stalna destinacija svjetski poznatim umjetnicima. Svečanom otvorenju Festivala prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
15. rujna, Europski tjedan kretanja

Sljedeći ponedjeljak bez automobila u središtu grada

U okviru Europskog tjedna mobilnosti koji traje od 16. do 22. rujna Gradsko poglavarstvo, njegovi uredi za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, promet, obrazovanje i šport te kulturu, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prostornog uređenja, udrugama invalida i biciklista, HAK-om, Ministarstvom prometa i veza, te MUP-om, organiziraju niz akcija kojima je cilj potaknuti građane na racionalniju uporabu automobila, više pješačenja i vožnje biciklom. Središnja tema manifestacije je »pristupačnost«, s posebnim naglaskom na potrebe osoba s invaliditetom.

U ponedjeljak, 22. rujna, na Europski dan bez automobila, bit će zatvoren promet za motorna vozila u dijelu donjega grada i, po prvi put, na Gornjem gradu, naglasio je dr. Stipan Matoš, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet na predstavljanju programa Europskog tjedna kretanja na Tribini Grada Zagreba na Kaptolu. Pročelnik Ureda za zdravstvo rad i socijalnu skrb dr. Zvonimir Šostar naglasio je da je pri kraju prilagodba još dvadesetak zdravstvenih objekata pa će, do kraja godine, svi biti pristupačni invalidima.


13.rujna, Jakuševac

Završena sanacija smetlišta

Nekada najveće neuređeno smetlište u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe sanirano je , a u sljedećih sedam godina smeće će se odlagati na, prema svim ekološkim pravilima, uređeni sanitarni deponij, rečeno je na svečanosti u povodu završetka sanacije smetlišta. Za pristup Europi neophodno je ispuniti određene ekološke standarde, a ovo je jedan korak u tome pravcu, istaknula je gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić. Također je zahvalila svima koji su pridonijeli uspješnom završetku sanacije te posebno stanovnicima Jakuševca na strpljenju i razumijevanju. Osim direktora ZGOS-a Zdravka Vaca okupljenima se obratio i bivši gradonačelnik, sadašnji zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, a bivši gradonačelnici koji su započeli ovaj projekt Branko Mikša i Marina Matulović Dropulić poslali su čestitke za dobro obavljen posao.

U nekoliko sljedećih mjeseci sagradit će se prilazne ceste, dodatni odvodni kanali te urediti okoliš – tako da se na proljeće mogu očekivati brojne ozelenjene površine. Do 2010. deponij na Jakuševcu trebao bi se zatvoriti zauvijek.


12. rujna u gradskom poglavarstvu

Suradnja Zagreba i Mostara

O suradnji dvaju gradova razgovarali su članovi izaslanstva Mostara, predvođeni gradonačelnikom Hamdijom Jahićem i dogradonačelnikom Ljubom Bešlićem, s Milanom Bandićem, zamjenikom gradonačelnice Grada Zagreba, koji ih je, sa suradnicima, primio u Zagrebačkom poglavarstvu. Istaknuvši dobru dosadašnju suradnju na području kulture, obrazovanja i zdravstva Milan Bandić je naglasio potrebu većeg angažmana na uspostavljanju gospodarskih veza i suradnje u projektima od zajedničkog interesa.
Zahvalivši Zagrebu na dosadašnjoj pomoći, gosti su istaknuli da njihov boravak u Zagrebu ima upravo taj cilj i da su već imali uspješne razgovore s predstavnicima Zračne luke Zagreb i Croatia Airlinesa.
12. rujna

Ruski veleposlanik kod gradonačelnice

U povodu predstojećeg posjeta delegacije grada Moskve gradu Zagrebu predviđenog za kraj rujna, gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, danas, 12. rujna, veleposlanika Ruske Federacije Eduarda Leonidoviča Kuzmina.

Razgovaralo se o nastavku i konkretizaciji suradnje poglavarstava Moskve i Zagreba na području prometa, trgovine, zdravstva, izložbene djelatnosti i turizma.

Nakon uspješne izložbe ruske avangarde, krajem rujna u Zagrebu bi trebala gostovati eminentna ruska umjetnica Olga Sasnovskaja.

12. rujna

Predstavljen Priručnik za osnovne medicinske postupke u sestrinstvu

U nazočnosti zamjenika gradonačelnice Milana Bandića, Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb predstavio je, 12. rujna, Priručnik za osnovne medicinske postupke u sestrinstvu tiskanog u tri tisuće primjeraka.

I ovaj put, Zagreb je prvi u Hrvatskoj pokazao zdravstvenu osjetljivost – komentirao je Zvonimir Šostar, pročelnik u Uredu za zdravstvo, dodavši da je riječ o pomagalu za sve zdravstvene djelatnike.

- Ovakva knjiga daje osjećaj sigurnosti i ogledni je primjerak ozbiljnosti pristupanju zdravstvenoj djelatnosti – smatra Dragica Šimunec, recenzetnica knjige, viša medicinska sestra, dok predstavnik izdavača prim.dr. Berislav Skupnjak napominje da su obrađeni svi mogući problemi u svakodnevnom radu u zdravstvu.

Ocijenivši da je takva stručna literatura rijetkost u našoj zemlji, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić najavio je podjelu Priručnika zagrebačkim medicinskim sestrama, a da bi svaka imala svoj primjerak, tiskati će se još tri tisuće knjiga.

Priručnik je djelo autorice Milke Rogić, više medicinske sestre na klinici Vuk Vrhovec.

10. rujna, press konferencija gradonačelnice Vlaste Pavić

U listopadu 2005. - Zagreb domaćin 66. međunarodnog Skal kongresa

U listopadu 2005. Zagreb i Dubrovnik biti će gradovi domaćini 66. međunarodnog Skal kongresa koji će okupiti oko 1500 eminentnih turističkih managera - čulo se na press konfrenciji održanoj nakon susreta gradonačelnice Vlaste Pavić s visokim dužnosnicima Skal Internationala, najveće turističke organizacije u svijetu.

Prema riječima Matanyaha Hechta, potpredsjednika Skal International-a, njihovi kongresi su događaji koji, osim prestiža, gradovima u kojima se održavaju donose iznimne financijske i gospodarske učinke.

Skal kongres, kazao je počasni predsjednik Uzi Yalon, omogućava određenoj destinaciji da od trenutka dobivanja kongresa i tijekom njegova održavanja bude prisutna u svjetskim medijima, a ujedno je i najbolja preporuka i referenca zemlje za održavanje bilo koje druge vrste skupova.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da nakon Skal kongresa zemlje domaćini bilježe rast turističkog prometa i proširuju krug poslovnih partnera.

Značenje kongresa podvukla je i gradonačelnica Vlasta Pavić spomenuvši napise u medijima po kojima je Beč u prigodi održavanja kongresa nazivan neslužbenim centrom turizma.

Nakon 18 godina kandidature, Zagreb će se pojaviti na svjetskoj mapi turizma – rezimirao je Nikica Račić, direktor Hrvatskog kongresnog i insentiv ureda, koji je ujedno i predsjednik organizacijskog odbora za Svjetski kongres Skal International u Zagrebu i Dubrovniku od 16. do 21. listopada 2005.

9. rujna, predsjednik EBRD-a na sastanku u Poglavarstvu

Zagrebački projekti bez državnoga jamstva

U sklopu trodnevnoga službenog boravka u Hrvatskoj izaslanstvo EBRD-a, što ga je predvodio predsjednik banke Jean Lamierre susrelo se s gradonačelnicom Zagreba Vlastom Pavić koja ih je upoznala s tijekom projekta sanacije smetlišta Jakuševec što se ovih dana privodi kraju.

Na sastaku u Poglavarstvu i kasnije u prigodi obilaska Jakuševca bilo je riječi o budućoj suradnji i mogućnostima sudjelovanja Banke u drugim gradskim projektima, posebno s područja gospodarenja otpadom. Smanjenje glavnice za 33 milijuna eura, koliko je ušteđeno na sanaciji smetlišta Jakuševec, o čemu će Gradska skupština raspravljati na sjednici 25. rujna, a ugovor s Ban kom bi trebalo potpisati nekoliko dana kasnije, ocijenjen je najboljim primjerom dosadašnje suradnje Grada i Banke. Osim smanjenjem glavnice, jamstvo Grada bi se zamijenilo podrškom. Pritom bi se kreditni potencijal Zagreba mogao usmjeriti u nove projekte, osobito u infrastrukturu, u skladu s prioritetima i potrebama građana.

Zadovoljan viđenim nakon obilaska Jakuševca, J. Lamierre je izjavio da za zagrebačke projekte Banka više neće tražiti državno jamstvo, dodavši da će, umjesto toga, buduće projekte detaljno razraditi timovi iz Grada i Banke, uz nadzor Ministarstva financija.

U ime Zagreba susretu su nazočili zamjenici gradonačelnice Milan Bandić i Stipe Tojčić, te pročelnici Ladislav Prežigalo, Slavko Kojić i Nenad Crnić, a u sastavu izaslanstva EBRD-a bili su: Imre Tarafas, direktor za Mađarsku, Češčku, Slovačku i Republiku Hrvatsku; Alan Pilloux, direktor Business grupe za središnju Europu; Andrija Kojaković, pomoćnik direktora za Mađarsku, Češku, Slovačku i RH i Andrew Krapotkin, voditelj Ureda EBRD-a u Zagrebu.
9. rujna, 67. sjednica Poglavarstva

Detaljni planovi za POS lokacije upućeni u skupštinsku proceduru

Kao prijedlog za Skupštinu, Poglavarstvo je na 67. sjednici utvrdilo izmjenu i dopunu Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru slijedom kojih se predlažu detaljni planovi uređenja na lokacijama bivše vojarne Špansko i Sopnica – Jelkovec, Savska – Ul. grada Vukovara i I. Lučića – A. Von Humboldta – Ul. grada Vukovara.

Za područja Špansko i Sopnica – Jelkovec riječ je o usklađivanju s programom poticane stanogradnje, odnosno, ostvarenju pretpostavki za brži početak gradnje.

Detaljni planovima, pak, za područje Savska – Ulica grada Vukovara i I. Lučića – A. Von Humboldta – Ul. grada Vukovara, omogućit će se stručno valoriziranje prostora u kojima su prema pokrenutim postupcima evidentirani zahtjevi za izvođenje građevina viših od devet etaža. Postupkom donošenja detaljnih planova omogućit će se sudjelovanje javnosti, te osigurati interes grada za potpuno dovršenje tog područja.

Urbanističkim planom uređenja područja Karažnik organizirao bi se prostor i razgraničilie namjene između sporta i rekreacije, te mješovite namjene, a definirale bi se i nove prometne mreže na prostoru između bivše tvornice cementa, nastavno na postojeću mrežu naselja Gajnice.

U nastavku sjednice imenovano je povjerenstvo za dodjelu Stipendija Grada za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, zaključeno je o prihvaćanju suorganizacije Svjetskog skijaškog kupa u slalomu za žene na Sljemenu u sezoni 2004./2005, a među ostalim, jednoglasno je prihvaćeno pokroviteljstvo nad kampanjom UNICEF-a «Za sigurno i poticajno okruženje u školama – kampanja protiv nasilja među djecom».

8. rujna
Jose Luis del Palacio kod gradonačelnice Vlaste Pavić

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, danas, 8. rujna, vlasnika licence Svjetskog prvenstva formule 2000 na vodi, Josea Luisa del Palacia, koji je, oduševljen Zagrebom i Hrvatskom predložio da sljedeće Svjetsko prvenstvo počne na zagrebačkom jezeru Jarun.

Saslušavši o Formuli 2000 na vodi koja se ove godine, 27. i 28. rujna održava u Zadru, gradonačelnica je podržala ideju da se razmotri mogućnost da taj jedinstveni događaj u prvoj polovici svibnja 2004. započne na Jarunu uz uvjet ekološke sigurnosti i terminskih mogućnosti.

Riječ je o natjecanju koje se odvija u više zemalja svijeta i u pravilu završava u Meksiku ili SAD-u, traje tri do pet dana i naziva se Velikom nagradom zemlje domaćina. Na tom sportskom spektaklu obično sudjeluje tridesetak timova iz dvadesetak zemalja svijeta, a sam događaj prati oko 250 milijuna gledatelja, što otvara mogućnost velike promocije Zagreba.

U delegaciji Formule 2000 bili su predsjednik i dopredsjednik Motonautičkog saveza Hrvatske, Davor Buljan i Davor Moškatelo.
5. rujna, gradonačelnica u Ul. R. Austrije

Ulica R. Austrije puštena u promet 10 dana prije roka

Gradonačelnica Vlasta Pavić obišla je, u društvu sa zamjenikom Stipom Tojčićem, predstavnicima izvođača i mjerodavnih ureda Ulicu R. Austrije koja je, noć prije, otvorena za promet nakon dvoipolmjesečne obnove.

Osim R. Austrije, radovi su obuhvatili križanje s Ilicom, Trg V. Mačeka, kontaktne dijelove Talovčeve, Jagićeve i Hanuševe. Obnovljeni su gornji i donji stroj kolnika, tramvajska pruga i pješački hodnici, te vodoopskrbne, plinske, elektroenergetske, kanalizacijske i TK instalacije. Nova je i javna rasvjeta, prometna signalizacija, te kontaktna i kabelska tramvajska mreža.

Rekonstruirana je tramvajska pruga u Hanuševoj, a u sklopu radova sanirane su Fonova i djelomično Slavonska ulica.

U zoni zahvata tri su tramvajska stajališta opremljena nadstrešnicama i zaštitnom ogradom. Postojeći drvored na zapadnoj strani Ulice R. Austrije uređen je u travnatu površinu, a sljedećih dana krenut će gradnja zelenog parkirališta na prostoru između Hauševe i Talovčeve, uređivanje zelenih površina na kontaktnim zonama gradilišta i sanacija kućnih ulaza.

Radovima vrijednima oko 50 milijuna kuna koordinirao je Gradski ured za izgradnju, projekt potpisuje tvrtka IPZ, a radove su, svaki u svojoj domeni, izvodili: MTG, Georad, Gamont, Gradska plinara, HEP, Vodoprivreda, Monter SM i Zagrebačke ceste.

Istoga dana u promet je pušten dio Klaićeve, od Kačićeve do Ulice R. Austrije, čime je dovršena prva faza uređivanja te ulice. U sklopu druge faze koja bi trebala biti gotova do 10. rujna, slijedi dionica od Kačićeve do Savske. Trenutno se uređuju nogostupi, postavljaju lampe na stupove javne rasvjete, a na sjevernom i južnom parkiralištu ugrađuju se granitne kocke.


5. rujna, press konferencija u Poglavarstvu

Prevencija AIDS-a u osnovnim školama

Zagreb pokreće projekt pod nazivom Prevencija AIDS-a i promicanje reproduktivog zdravlja školske djece i mladeži koji će 24 tima školske medicine provoditi u osmim razredima osnovnih škola – objavljeno je na press konferenciji u Poglavarstvu na kojoj su nazočili gradonačelnica Vlasta Pavić, potpredsjednik Vlade Ante Simonić, pročelnik za zdravstvoZvonimir Šostar, savjetnica za razminiravanje pri Ministarstvu vanjskih poslova Diana Pleština, voditelj Referentnog centra za AIDS Josip Begovac, ravnatelj Zavoda za Javno zdravstvo Grada Zagreba Josip Čulig i direktor nakladničke kuće Znanje Branko Jazbec.

Bila je to prigoda za predstavljanje pedagoškog priručnika AIDS kopnica koji će tijekom rujna biti podijeljen učenicima osmih razreda u svim gradskim školama. Bogato ilustrirana i prilagođena dječjem uzrastu knjiga je tiskana u 10 tisuća primjeraka, a prema riječima gradonačelnice, trošak od 400 tisuća kuna manji je od troškova liječenja jednog oboljelog od AIDS-a.


Isplata pomoći umirovljenicima - od 8. rujna

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec rujan 2003., započet će preko Hrvatske pošte u ponedjeljak, 8. rujna 2003.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 8. do 19. rujna 2003.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 22. do 30. rujna 2003. može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 30. rujna 2003. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec srpanj biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2002. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.