clanak False

Prosinac 2003.

19.04.2017.
 30. prosinca

Stanovi u najam za 27 obitelji

- U ovim blagdanskim danima, s osobitim vam zadovoljstvom predajem zaključke o davanju stanova u najam s vjerom da će vam rješavanje pitanja stanovanja omogućiti ljepši i bolji život u budućnosti – rekla je gradonačelnica 30. prosinca u prigodi uručivanja najljepših novogodišnjih poklona za 27 zagrebačkih obitelji.

Riječ je o obiteljima koje se nalaze u iznimno teškom socijalno – zdravstvenom položaju i o četiri obitelji znanstvenih, kulturnih i javnih djelatnika.

Na dodjeli zaključaka čulo se i to da je ove godine dodijeljeno ukupno 58, te da je Grad za iste potrebe kupio 237 stanova.


30. prosinca

Raspored dežurstava trgovina u 2004.

Na zadnjoj sjednici u 2003. Poglavarstvo je donijelo Rješenje o odobravanju rada prodavaonicama nedjeljom i u dane blagdana, te naredbu o rasporedu dežurstava u 2004. Zakonom o trgovini propisano je da nedjeljom i blagdanima mogu raditi prodavaonice koje imaju do 200 četvornih metara neto prodajne površine i koje prodaju pretežito prehrambene proizvode.

Prema riječima pročelnika za gospodarstvo Ladislava Prežigala, od ukupno podnesenih 875 zahtjeva, 860 zadovoljava zakonske odredbe. Sukladno zakonskoj definiciji prema kojoj može raditi jedna prodavaonica na 5.000 stanovnika, svake nedjelje i blagdanima u Zagrebu će raditi 156 prodavaonica u 17 gradskih četvrti koje će se izmjenjivati prema rasporedu dežurstava. Najveći izbor za kupnju u neradne dane (13 trgovina), i to od 8 do 13 sati, imati će stanovnici najmnogoljudnijih četvrti: Novi Zagreb – istok, Trešnjevka – jug i Sesvete, a najmanje u Brezovici gdje će tih dana biti otvorene samo po dvije trgovine.

Kako je rečeno, u slučaju da se u praksi iskristaliziraju eventualne poteškoće u provođenju odluka koje stupaju na snagu 1. siječnja 2004., Poglavarstvo će, u suradnji s gradskim četvrtima, potrošačkim udrugama i udrugama poslodavaca iznaći kvalitetno rješenje.

Radi dovođenja postrojenja PUTO u tehnički ispravno stanje, Poglavarstvo je

odobrilo financijsku potporu u iznosu od 3,5 milijuna kuna za pokriće procijenjenoga gubitka u 2003. i nastavka financiranja «hladnog pogona» u prvoj polovici 2004.

U nastavku sjednice, utvrđena je Konačna lista kandidata za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva za školsku godinu 2003./2004.
29. prosinca

Ugovor između Grada i Zanatske štedno – kreditne zadruge

Gradonačelnica Vlasta Pavić i upraviteljica Zanatske štedno – kreditne zadruge potpisale su, 29. prosinca, Ugovor o plasiranju financijskih sredstava za kreditiranje razvoja obrta.

Riječ je o plasiranju pet milijuna kuna s rokom otplate sedam godina. Ugovoreno je, također, da Grad subvencionira 1,4% kamate, tako da, u konačnici, kamata za poduzetnike iznosi 5,6%.


18.prosinca - Sjednica GSV-a

Više utjecaja u proceduri donošenja Gradskog proračuna

Prijedlog proračuna Grada Zagreba bio je jedina točka dnevnog reda 10. sjednice gradskog Gospodarsko-socijalnog vijeća. Usvojen je zaključak u kojem se konstatira iskorak u demokratizaciji procedure donošenja Proračuna. Naglašena je potreba da se u Proračunu i programima javnih potreba snažnije valoriziraju programi poticanja zapošljavanja, potpore poduzetništvu i inovatorstvu, obrazovanju i informatičkom opremanju škola. Vijeće se zauzelo i za programe koji bi na višu razinu podigli urbanu sliku grada, od uređivanja fasada do formiranja novih gradskih vizura uz gradske avenije. Zaključak će biti upućen Gradskoj skupštini koja će, kako je predviđeno, Proračun za 2004. donijeti na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 22. prosinca 2003.

17. prosinca

Gradonačelnica posjetila djecu u Prekrižju

U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, gradonačelnica Vlasta Pavić posjetila je djecu u Centru za odgoj i obrazovanje Prekrižje, koja su je dočekala s posebnom radošću jer je to od 1966., kada je ustanova osnovana, prvi posjet gradonačelnika Zagreba.

Riječ je o ustanovi internatskog tipa u koju se, preko centara za socijalnu skrb, uključuju djeca osnovnoškolske dobi s posebnim potrebama.


16. prosinca - 85. sjednica Gradskog poglavarstva

100 kuna “božićnice” umirovljenicima

Na hitno sazvanoj sjednici Poglavarstvo je donijelo zaključak o raspodjeli 15 milijuna kuna namijenjenih za financiranje vrhunskog sporta., a što je osigurano rebalansom gradskog proračuna.

Zlatko Šešelj, član Gradskog poglavarstva zadužen za obrazovanje i sport napomenuo je da je Zakonom o sportu Zagrebački športski savez ovlašten za raspodjelu novca, te da su se svi klubovi

suglasili s takvom raspodjelom. Članovi Poglavarstva su se složili s tim da je nužno što prije donijeti nove kriterije koji bi uveli više reda u buduće raspodjele sredstava za sport. Prema danas prihvaćenom zaključku, sredstva su raspoređena na17 sportskih klubova prve, druge i treće kategorije, a najviše novca dobili su KK "Cibona" 3,6 milijuna kuna, RK "Zagreb" 2,7 milijuna, HAVK "Mladost" i NK "Dinamo" po 1,8 milijuna i HAOK "Mladost" 1,3 milijuna kuna.

U nastavku sjednice donesena je odluka o tome da se Zagrebačkim umirovljenicima, korisnicima novčane pomoći kojima mirovina ne prelazi 1.210 kuna, u prigodi božićnih blagdana isplati po 100 kuna, za što je u gradskom proračunu osigurano 2.441.100 kuna.16. prosinca - Skupštine u trgovačkim društvima

Opoziv direktora Gradskih groblja

Na danas održanim skupštinama gradskih trgovačkih društava razmatrani su planovi poslovanja za 2004. Čistoće, Gradskih groblja, Sljeme-Medvednice, Zagrebačkih cesta, Zagreb filma, Zagrebačke veletržnice i Zagrebačkog električnog tramvaja. Skupštine su prihvatile sve planove, osim planova Gradskih groblja i Zagreb filma. Odlučeno je također da se Gradski ured za gospodarstvo i gradski ured za kulturu angažiraju prigodom izrade novoga poslovnog plana Zagreb filma.

Na sjednici Skupštine Trgovačkog društva Gradska groblja odlučeno je o opozivu Darka Borovine s mjesta direktora, a , do provedbe novog natječaja, Gradska će groblja voditi Martina Kollenz, djelatnica u toj tvrtci. Predsjednik Skupštine Ladislav Prežigalo istaknuo je narušene međuljudske odnose u trgovačkom društvu kao razlog smjeni dosadašnjeg direktora. Odluku Skupštine logičnom je ocijenila i gradonačelnica Vlasta Pavić, jer je odbijanjem provođenja sudske odluke o privremenom vraćanju na posao zaposlenika kojemu je prethodno uručen otkaz, direktor Borovina nanio veliku štetu ugledu i interesu Grada.


15. prosinca – gradonačelnica obišla dječji vrtić Utrine

Vrtić u novom ruhu

Prigodom današnjeg obilaska dječjeg vrtića Utrine u Maretićevoj ulici, Gradonačelnicu Vlastu Pavić dočekali su zadovoljni djelatnici s ravnateljicom Vesnom Romih, te mališani koji uživaju u potpuno rekonstruiranim i opremljenim prostorijama. Vrtić što su ga nekada koristili prognanici i u kojega se dugo nije ulagalo praktički je ponovno sagrađen. Kako je istaknula gradonačelnica, osim vanjskih zidova sve je drugo novo: sagrađen je novi (kosi) krov, potpuno je sanirana zgrada površine 1770m2 u kojoj su smještene četiri vrtićke i tri jasličke grupe, a adaptiran je i jaslički dio za četiri grupe gdje su smještena djeca s posebnim potrebama. Sanirane su, također, sve instalacije, ugrađena je nova strojarska oprema u toplinsku podstanicu, montirana je nova oprema za kuhinju i praonicu rublja, a djeca su dobila potpuno novu opremu u dječjim boravcima. Izražavajući zadovoljstvo viđenim, gradonačelnica je naglasila potrebu da se i sljedeće godine nastavi s intenzivnim ulaganjem sredstava iz gradskog proračuna u sanacije, adaptacije i proširenja postojećih objekata.

Radove je, prema projektu Capital-inga, izvela tvrtka Mešić-com, uz nadzor Investprojekta iz Zagreba. Radovi su stajali 9,1 mil. kuna (bez PDV-a), a za namještaj je utrošeno dodatnih 745 tisuća kuna.11. prosinca, Trg bana Jelačića - Uz burno odobravanje i veselje okupljenih malih Zagrepčana, u sklopu manifestacije Advent u srcu Zagreba, gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je klizalište koje je smješteno uz Manduševac, u neposrednoj blizini uvijek punog ureda Djeda Mraza. U prigodnom programu na ledu sudjelovali su: klizačica Idora Hegel, Zagrebačke pahuljice i hokejaši Medveščaka.

11. prosinca, 84. sjednica Gradskog poglavarstva

Zagreb dobiva dugoročni Program socijalne politike

- Ovo je najvažniji dokument koji je izišao iz Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb – zadovoljno je ustvrdio pročelnik Zvonimir Šostar predstavljajući, na 84. sjednici Poglavarstva, Program socijalne politike Grada Zagreba u razdoblju od 2004. do 2007. koji će razmotriti i gradski zastupnici. Riječ je, rekao je, o cjelovitom sustavu mjera i oktivnosti za opće poboljšanje uvjeta života svih, a osobito najsiromašnijih i socijalno isključenih građana Zagreba. Sada je na redu, najavio je, izrada Strategije za zdravlje.

Program socijalne politike, primjerice, u sustavu zdravstva uvodi nove mjere kao što je osiguranje dopunskog zdravstvenog osiguranja za Zagrepčane starije od 75 godina, u politici prema nezaposlenima planira se organiziranje javnih radova na područjima niskoga društvenog i komunalnog standarda te aktiviranje mjera poticanja samozapošljavanja i obiteljskog poslovanja. U sustavu socijalne pomoći i skrbi definira se proširenje pučke kuhinje, osnivanje prihvatilišta za odrasle, besplatni pregledi za beskućnike, osiguranje povremenog, privremenog, dnevnog i stalnog smještaja za osobe s invaliditetom, osnivanje ustanove za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti, osnivanje Centra za branitelje, uvođenje jedinstvene socijalne iskaznice i sl. U obiteljskoj politici, pak, predlaže se poboljšanje postojećih i izgradnja novih dječjih vrtića i osnovnih škola, otvaranje Obiteljskog centra, izrada vodiča za obit elj, izgradnja doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja.

Predlažu se i mjere u civilnom društvu iz kojih izdvajamo uvrštavanje kriterija za najistaknutijeg dobročinitelja u Nagradi Grada Zagreba i osnivanje Volonterskog centra. U stambenoj politici predlaže se pomoć u troškovima stanovanja na način da se podigne cenzus u kvadraturi stana po korisniku i, među ostalim, nabavka stanova po tržišnoj cijeni najamnine.

Jednoglasno, Poglavarstvo je utvrdilo Program za izradu Urbanističkog plana uređenja Dubravica – Karažnik , što ga je izradio arhitekt Tihomir Jukić i verificirao Zavod za planiranje u suradnji s Uredom za prostorno uređenje.

Pročelnica za planiranje i zaštitu okoliša, Anka Mrak Taritaš dobila je pohvale i za daljnja četiri programa: za urbanističko – arhitektonski natječaj Čvor Buzin, za pozivni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog urbanističko – arhitektonskog rješenja za poslovno – stambeni komplekst na Sigečici i za pozivni urbanističko – arhitektonski natječaj za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje za poslovno – trgovački kompleks na Radničkoj cesti.

U nastavku sjednice odobrena je kupnja 48 stanova u Oporovečkoj iz Programa društveno poticane stanogradnje, dano je prethodno mišljenje i suglasnost na osnivanje trgovačkog društva Zagrebačke otpadne vode, a rasprava o raspodjeli sredstava za potporu vrhunskome sportu odgođena je za sljedeću sjednicu.

10. prosinca, gradonačelnica obišla božićni sajam u centru grada i najavila:

Organiziranom akcijom do reda u prodaji

- Zagreb će i dalje skrbiti o vama jer ste gradu dali svoje najbolje godine – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić u prigodi obilaska umirovljeničkog doma Trešnjevka , dobivši veliki pljesak nakon izjave da se ni u 2004. cijena smještaja u domovima neće mijenjati.

Nakon razgovora s korisnicima Doma, gradonačelnica je obišla Bogovićevu, Gajevu i Tomislavov trg gdje je organizirana prigodna božićno – novogodišnja prodaja.

- Ovo slobodno možemo ocijeniti božićnim vašarom – komentar je iz Bogovićeve u kojoj su postavljene tipske kućice, no mahom se proizvodi nude i oko njih. Kućice su postale skladištima, a prostor oko njih prodajna mjesta.

Kako bi se doskočilo takvom ponašanju, komunalno redarstvo će, u suradnji s policijom i državnim inspektoratom, organizirati akciju koja bi mogla otpočeti još ove večeri – najava je s lica mjesta:

- Bit će uklonjeno sve što se prodaje mimo rješenja – rekao je Ivan Ćosić, zamjenik pročelnika u Uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet, a pročelnik Davor Jelavić ističe da su komunalni redari redovito na terenu te da je dio problema, posebno na Trgu kralja Tomislava već riješen.

Prema najavi gradonačelnice, sljedeće bi se godine tipske kućice mogle naći u Petrićevoj ulici, na Tomislavovu trgu i na svim mjestima na kojima je takva prodaja dopuštena tijekom cijele godine.


8. prosinca, 83. sjednica Gradskog poglavarstva

Proračun pred drugim čitanjem

Poglavarstvo je na 83. sjednici razmotrilo izvješća o rezultatima provođenja prethodne rasprave o Prijedlogu proračuna za 2004., o izvršavanju Proračuna i njegovoj projekciji za razdoblje 2004.-2006, s prijedlozima programa javnih potreba, te ih uputilo u skupštinsku proceduru prije drugog čitanja predviđenog za 22. prosinca.

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu utvrđena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnoj naknadi. Među ostalim, riječ je o izmjenama prema kojima bi obveznici komunalne naknade čija se godišnja obveza kreće u rasponu od 40 do 120 kuna plaćali tromjesečno, a ne mjesečno kao dosad.

Od 1. siječnja – spomenička renta

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara koji na snagu stupa 1. siječnja 2004., Poglavarstvo je, kao prijedlog za Gradsku skupštinu, prihvatilo Odluku o visini spomeničke rente. Visina rente kretala bi se u rasponu od tri do 10 kuna mjesečno po četvornome metru korisne površine, prihod bi se koristio isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara i uplaćivao bi se u omjeru 60:40% u gradski, odnosno, državni proračun.

U obveznike plaćanja rente Zakon ubraja fizičke i pravne osobe koje u kulturnom dobru obavljaju gospodarsku djelatnost po osnovi koje su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit. Kao osnovicu obračuna visine rente odredio je korisnu površinu poslovnog prostora, odnosno objektu na području kulturno – povijesne cjeline.

Demografski razvoj Zagreba u razdoblju od 1991—2001.

Pred gradskim će se zastupnicima naći i studija, što ju je pod nazivom Demografski razvoj Zagreba u razdoblju od 1991.-2001. izradio Zavod za planiranje razvoja i zaštitu okoliša, a koja je koncipirana na način da može poslužiti kao dobar izvor informacija o stanju, procesima i strukturnim obilježjima stanovništva. Kako stoji u zaključku, zbog demografske i opće funkcionalne povezanosti Zagreba i Zagrebačke županije, Zagreb će, zajedno sa Županijom, ubuduće planirati i operativno dogovarati donošenje i provedbu pojedinih programa od zajedničkog interesa, utječući tako, uz ostalo, na ublažavanje problema koncentracije stanovništva na užem području Grada i na daljnji ravnomjerniji razvoj u regiji.

Rezultati Studije moraju biti sastavni dio svih planova i programa gospodarskog i društvenog razvoja, uključujući detaljne planove uređenja i druge prostorne planske dokumente u sljedećem razdoblju. Kod formuliranja i provođenja gospodarske, socijalne, fiskalne, stambeno – komunalne, obrazovne, zdravstvene i drugih mjera gradske politike, Poglavarstvo će, također, kontinuirano pratiti međusobni utjecaj tih mjera i aktivnosti na demografska kretanja, a prema utvrđenim ciljevima i materijalnim mogućnostima. Zavod za planiranje nastaviti će istraživanja demografskih kretanja: za niže prostorne jedinice, posebno za potrebe detaljnijih prostornih planova, zatim za kućanstva i stanove, trajne i dnevne migracije i sl, o čemu će izvještavati Poglavarstvo i Gradsku skupštinu.


6. prosinca, Trg bana Jelačića – u nazočnosti brojnih građana gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je manifestaciju Advent u centru grada. Nešto ranije istoga dana u prepunoj dvorani Doma sportova, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb održan je koncert za djecu slabijeg imovinskog statusa koje je, prigodnim darovima, razveselio i Sveti Nikola.

5. prosinca

Gradonačelnica otvorila garažu na Langovu trgu

U nazočnosti svojih zamjenika Milana Bandića i Stipe Tojčića, predsjednice Gradske skupštine Morane Paliković Gruden, članova Poglavarstva i gradskih zastupnika, direktora Zagrebparkinga Mate Kraljevića, predstavnika gradskih trgovačkih društava, gradonačelnika Splita i brojnih drugih uzvanika, gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je javnu podzemnu garažu na Langovu trgu s pet etaža i 309 parkirališnih mjesta, koju će, najavila je, ovoga vikenda Zagrepčani moći «isprobati» bez naplate:

- Doista mislim da nema bolje i ljepše prigode od ove, da u mjesecu darivanja našim sugrađanima poklonimo ovako vrijedan poklon. Otvaranje vrata ove prekrasne garaže potreba je svih građana koju je ova vlast uspjela realizirati – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić nakon obilaska novog objekta, u kojoj je prigodi najavila novi projekt – garažu na Tuškancu, te izrazila uvjerenje da će tijekom 2004. početi gradnje garaža na Trgu S. Radića, Srednjoškolskom igralištu i na lokaciji Badela na Kvatriću.

Prema riječima direktora Kraljevića, 15 parkirališnih mjesta rezervirano je za osobe s invaliditetom, garaža je automatizirana, a od početka 2004. parkiranje će se moći plaćati i putem mobilnih telefona.

Tvrtka Tehnika gradilište je otvorila u srpnju prošle godine, a investiciju od oko 33 milijuna kuna u cijelosti je pokrio Zagrebparking. Projekt potpisuje arhitektonski biro ADB, nadzor je obavio Konzalting, a koordinaciju i tehničko savjetovanje tvrtka F&M Inženjering iz Velike Gorice.


4. prosinca u Gradskom poglavarstvu

Potpisan sporazum o suradnji Grada i Zajednice saveza osoba s invaliditetom

Gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić i predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš potpisali su, danas, u Gradskom poglavarstvu, Sporazum o suradnji kojim se na višu razinu podiže izvanredno dobra i uspješna dosadašnja suradnja u izradi promocijskih i edukativnih materijala, organizaciji tribina, savjetovanja i uopće senzibiliziranju javnosti radi unapređivanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Ističući važnost ovoga sporazuma gradonačelnica je podsjetila na niz akcija koje je Grad provodio i provodi u ovoj, međunarodnoj godini invalida u kojoj je Zagreb, samo mjesec dana nakon Države, donio Zagrebačku strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom.

Zahvaljujući na dosadašnjoj suradnji predsjednik je Saveza istaknuo izvarednu suradnju s Gradom i Uredom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, te naglasio da je prioritet invalida zapošljavanje i obrazovanje, odnosno prilagodba obrazovnog sustava i institucija potrebama invalida.
2. prosinca

Gradonačelnica zahvalila obitelji Valičević na božićnom drvu

Gradonačelnica Vlasta Pavić uputila je pismo zahvale Nevenki i Marijanu Valičević koji su Zagrepčanima, za glavni gradski trg, darovali božićno drvo.

U pismu, među ostalim, stoji: Drvo dolazi iz Vašeg vrta i ima za Vas, kako sam informirana, posebno značenje, jer ste ga posadili na početku zajedničkog života.

Zahvaljujem Vam od srca na lijepoj smreki, najljepšem prigodnom daru koji ima poruke mira, dobrote i životne radosti.

Koristim prigodu da Vama i Vašoj obitelji čestitam Božić i Novu godinu.

Revizija korisnika novčane pomoći do 5. prosinca

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb od 10. studenoga 2003. provodi postupak revizije korisnika novčane pomoći umirovljenicima na 14 lokacija, u prostorijama mjesnih samouprava i područnih ureda, svaki radni dan tj. od ponedeljka do petka, od 8,00 do 16,00 sati.

Revizija korisnika novčane pomoći umirovljenicima obavljat će se do 5. prosinca 2003., stoga molimo sve umirovljenike koji još nisu pristupili potpisivanju izjave da to učine do navedenog datuma kako ne bi izgubili pravo na pomoć.

U slučaju nemogućnosti dolaska zbog bolesti, liječenja ili sl. molimo da se javite na brojeve telefona 610-0923 ili 610-0947.Novosti iz Čistoće

SMS porukama protiv divljih odlagališta

U svakodnevnoj «borbi» s divljim odlagalištima otpada, u Čistoći su osmislili i, na presici, 1. prosinca, predstavili novi oblik suradnje s građanima koji će, početkom 2004., divlje deponije moći prijavljivati putem SMS ili MMS poruke. Brojevi na koje će građani moći slati poruke bit će objavljeni na računima za odvoz smeća i na www.cistoca.hr.
Od 2. do 4. prosinca

Izaslanstvo Zagreba u Mainzu

Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno zamjenikom gradonačelnice Stipom Tojčićem i u sastavu: Vladimir Stojsavljević pročelnik za kulturu, Nela Jurić, zamjenica pročelnika za gospodarstvo, Tihomir Majić, pomoćnik pročelnika za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i Zlatan Fröhlich, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, od 2. do 4. prosinca, službeno će boraviti u Gradu Mainzu.

Riječ je o nastavku suradnje dvaju gradova, a predviđeni su razgovori o privatizaciji gradskih trgovačkih društava, kontinuitetu kulturne i suradnje na području zdravstva i socijalne skrbi.

U sklopu službenoga posjeta Mainzu, izaslanstvo Zagreba primiti će gradonačelnik Mainza Jens Beutel.