clanak False

Lipanj 2007.

19.04.2017.

 


29. lipnja - ulica Talani očišćena od smeća.

U društvu s najbližim suradnicima gradonačelnik Milan Bandić obišao je ulicu Talani koja je očišćena od smeća gomilanog dvadesetak godina u dvorištu obiteljske kuće. U sklopu akcije Slušamo građane 24 sata, tijekom 19 dana s te je lokacije odvezeno 1750 tona otpada za što je trebalo napuniti čak 194 kamiona. Prema riječima Zdravka Čokića, koordinatora Akcije, osim raznog sitnog i glomaznog otpada odvezena su dva traktora, tri kombi vozila, 14 automobilskih olupina i jedan stari kamion. Na zadovoljstvo stanovnika Mikulića, sada slijedi asfaltiranje prometnice.29. lipnja – Nova autobusna linija u Brezovici


Proširenim i obnovljenim ulicama Tumbri i Kraljevečki bregi 1. odvojak krenula je, 29. lipnja, nova ZET-ova autobusna linija.
Prvi putnici na novoj liniji bili su gradonačelnik Milan Bandić i suradnici, a gradonačelnik je tom prigodom naglasio kako je ovo još jedan doprinos poboljšavanju uvjeta života građana Zagreba.
Zagrebački je holding za navedenu investiciju izdvojio 2.750.000,00 kuna.


 

29. lipnja – Na Tuškancu i u Brezovici nova dječja igrališta


U sklopu akcije Vratimo djeci igrališta gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Uprave Konzuma Josip Zaher otvorili su, 29. lipnja, dva nova dječja igrališta – u parku Jabukovac na Tuškancu i u sklopu O.Š. Brezovica. Podsjetimo, riječ je o zajedničkoj akciji u kojoj Grad osigurava zemljišta, Konzum oprema igrališta, do sada je otvoreno sedam igrališta, a do početka nove školske godine po jedno igralište krasit će preostalih deset zagrebačkih četvrti. Od 2. srpnja do 27. kolovoza

Ljetovanje djece zagrebačkih branitelja u Brodarici kraj Šibenika


I ove je godine, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje - Odjela za branitelje – organizirano besplatno ljetovanje za djecu zagrebačkih branitelja i članova udruga iz Domovinskog rata.

Ljetovanje u Luši u Brodarici organizirano je u trajanju od sedam dana, u terminima od početka srpnja do 27. kolovoza. Prvih 150 mališana na more kreće u ponedjeljak, 2. srpnja.
27. lipnja – Konferencija za novinare nakon povratka zagrebačkog izaslanstva iz SAD-a
Gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Pavle Kalinić i voditelj Odsjeka za međugradsku i međunarodnu suradnju i europske integracije Adrijan Majher u Gradskom su poglavarstvu, 27. lipnja, održali konferenciju za novinare nakon povratka sa službenog puta u SAD gdje je gradonačelnik, kao počasni gost i jedini gradonačelnik iz Europe, održao govor na Konferenciji gradonačelnika SAD-a.

Gradonačelnik je naglasio da je put u SAD-u bio vrlo koristan što se tiče iskustava, najviše na području zbrinjavanja otpada, kao i brojni susreti s gradonačelnicima, kongresmenima i gospodarstvenicima, iz kojih je izdvojio onaj s Davidom Valčićem, glavnim menagerom za ulaganja City bank.

 


 


25. lipnja – Položeni vijenci u povodu Dana državnosti

Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno zamjenicom gradonačelnika Ljiljanom Kuhta Jeličić, 25. lipnja, u povodu Dana državnosti, položilo je vijence za poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata ispred Spomen obilježja – Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja, na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju te na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

 


 

 Od 25. lipnja do 9. srpnja

 DJECA IZ BESLANA TREĆI PUT NA LJETOVANJU U HRVATSKOJ

Treću godinu za redom, djeca iz Beslana, provest će u organizaciji Grada Zagreba dio ljetnih praznika u Hrvatskoj, na trotjednom odmoru u dječjem odmaralištu u Novom Vinodolskom.

Riječ je o djeci, žrtvama terorističke akcije koja se dogodila u rujnu 2004., a u kojoj je poginulo 330 djece, dok ih je stotinjak teže ili lakše ozlijeđeno. Zagreb je bio među prvim gradovima u svijetu koji je djeci ponudio odmor i rehabilitaciju, da bi do danas ljetovanje pedesetak mališana u našoj zemlji postalo već gotovo tradicionalno.

Prvi mališani iz Beslana, njih 50 ljetovali su u Novom Vinodolskom 2005. Godinu kasnije, 2006., gradonačelnik Milan Bandić je, dočekavši ih u Zračnoj luci Zagreb čuo o teškom odabiru djece koja će doći, te o tome koliko im znači ljetovanje u Hrvatskoj, pa je za ovu godinu pozvao desetero djece više nego inače. Tako će od 25. lipnja do 9. srpnja u Novom Vinodolskom , u hostelu Crvenog križa Grada Zagreba Villa Rustica boraviti 60 mališana. Kao i prethodne dvije godine, njihov je boravak pomno isplaniran i obogaćen nizom sadržaja i događanja kao što je škola stranih jezika, tečaj slikanja i plesa, jedrenje na dasci, veslanje, odbojka, tenis i druge sportske discipline. Nisu zaboravljene glazbene, filmske i disKo večeri, te izleti u bližu i dalju okolicu. Tako osmišljen program zdravstveno – preventivnog odmora i rekreativnog sporta, upotpunjen obrazovnim sadržajem i uz sudjelovanje stručnih voditelja pokazao se odli čnim načinom upotpunjavanja slobodnog vremena djece.

Podsjetimo, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić dobio je, 15. lipnja, najvišu društvenu nagradu Rusije koja se dodjeljuje s područja mecenstva i dobročinstva Zlatni orden Mecenat I. reda, kao priznaje i zahvalu upravo za organizaciju ljetovanja na Jadranu za djecu iz Beslana .


 21. lipnja, palača Dverce

Zamjenik gradonačelnika primio izaslanstvo Šangaja


U nazočnosti predsjednice Gradske skupštine Tatjane Holjevac te predstavnika Skupštine i Poglavarstva, zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić primio je, u gradskoj palači Dverce, izaslanstvo Narodnog kongresa grada Šangaja koje boravi u Zagrebu od 20. do 22. lipnja u posjetu Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

 


 

21. lipnja, u povodu Dana antifašističke borbe

Vijenac na grobnici Narodnih heroja


Uoči Dana antifašističke borbe, 21. lipnja, zamjenici gradonačelnika Ivo Jelušić i Ljiljana Kuhta-Jeličić te predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac položili su vijenac i zapalili svijeću na grobnici Narodnih heroja na Mirogoju.
20. lipnja Knjiga / vodič Spomenici i fontane u Gradu Zagrebu

U Gliptoteci HAZU, 20. lipnja, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Ive Jelušića održana je promocija knjige / vodiča Spomenici i fontane u Gradu Zagrebu

Bogato opremljen Vodič na 467 stranica, fotografski i tekstom predstavlja zagrebačke spomenike, fontane, zdence i spomen ploče, a s ciljem prepoznavanja zagrebačke kulturne baštine i razvijanja njegova identiteta.

Ovaj atraktivan Vodič potpisuje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Gliptoteka i Grad Zagreb – Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode.Od 18. lipnja isplata pomoći za opremu novorođenog djeteta

Prema obavijesti iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, 18. lipnja, započela je isplata pomoći Grada Zagreba za opremu novorođenog djeteta.

Navedenu pomoć primit će korisnici prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta koji su to pravo ostvarili u svibnju 2006. i u svibnju 2007.

Rok za podnošenje zahtjeva za nove korisnike prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta. Detaljnije ...

 


 

Od 16. do 25. lipnja - Izaslanstvo Grada Zagreba u SAD-u 

(priopćenja sa službenog puta u SAD-u pogledajte ovdje)


 


15. lipnja – Press-konferencija - posjet delegacije Kontrolnog ureda Beča

U sklopu službenog posjeta Zagrebu, delegacija grada Beča predvođena direktorom Kontrolnog ureda dr. Erichom Hechtnerom sastala se, 15. lipnja, s pročelnikom Mirkom Herakom i predstavnicima zagrebačkog Kontrolnog ureda.
U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, nakon sastanka održana je konferencija za novinare na kojoj je dr. Hechtner istaknuo da je zagrebački Kontrolni ured u dvije godine postojanja postigao značajan napredak te da mu je zadovoljstvo nastaviti suradnju koja je u obostranom interesu. Zagrebački je gradonačelnik tom prigodom izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom dvaju gradova sa željom da se ona proširi i na druga područja.


 

15. lipnja - Sporazum Ministarstva obrazovanja i Grada Zagreba


Sporazumom o sufinanciranju investicija u srednjoškolskim ustanovama kojeg su, 15. lipnja, potpisali gradonačelnik Milan Bandić i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac riješen je dugogodišnji problem prostora četiri srednje škole koje rade u neadekvatnim uvjetima, a koje će se preseliti na lokaciju bivše vojarne u Vlaškoj 87, kao i problem povrata imovine Katoličkoj crkvi u čijim su prostorima trenutno smještene Upravna i Birotehnička škola.

Nakon potpisivanja Sporazuma, kojem je nazočio i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader, prisutni su posjetili i Dušana Džamonju u njegovom obližnjem ateljeu.


 

15. lipnja

Manifestacija Zdravlje u 100% prirodnom jabučnom soku na Trgu bana Jelačića


Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je, 15. lipnja, manifestaciju Zdravlje u 100% prirodnom jabučnom soku koja se održava pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.
Degustacija i prigodna prodaja mutnog, 100% prirodnog jabučnog soka, proizvedenog po bakinoj tehnologiji u Obiteljskom gospodarstvu Ivković, uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo još je jedan prilog promociji zdravog načina života.


15. lipnja, u palači Dverce

Gradonačelnik primio Zlatni orden MECENAT I. reda

Najvišu društvenu nagradu Rusije iz područja mecenstva i dobročinstva Zlatni orden Mecenat I. reda, kao priznaje i zahvalu za organizaciju ljetovanja na Jadranu za djecu iz Beslana koja su preživjela teroristički napad u rujnu 2004., primio je, 15. lipnja, u palači Dverce, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
Nagradu je gradonačelniku uručio predstavnik Međunarodnog dobrotvornog fonda Mecenati stoljeća.


15. lipnja – Press-konferencija - sanacija divljeg odlagališta otpada u ulici Talani


U sklopu akcije Slušamo građane 24 sata – za uredniji Zagreb koja traje cijelu godinu, 15. lipnja, u ulici Talani, održana je konferencija za novinare o nedavno započetom čišćenju godinama nakupljenog otpada s javno prometne površine i dvorišta obiteljske kuće. Do sada je s navedene lokacije odvezeno 57 kamiona glomaznog otpada, a barem još toliko je ostalo za očistiti.

Od sada će Grad sanirati i privatne površine na kojima se skuplja otpad, najavio je koordinator Akcije Zdravko Čokić, a sanacija će se nesavjesnim građanima naplaćivati prema Zakonu o komunalnom redu.
14. lipnja
Potpisivanje Ugovora o zakupu dvorane Arena

Nakon što su, 14. lipnja, u Banskim dvorima, predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić potpisali Sporazum o zajedničkom financiranju zakupnine za Arenu, u palači Dverce, u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika potpisan je i Ugovor o zakupu polivalentne dvorane Arena između Laništa d.o.o., kao zakupodavca i zagrebačkog Holdinga d.o.o. kao zakupnika. Ugovor su, u ime Holdinga potpisali Slobodan Ljubičić, a u ime Laništa Igor Oppenheim. Time gradnja dvorane, koja je bila uvjet za održavanje Svjetskog prvenstva u rukometu 2009., može započeti13. lipnja - Konferencija za novinare Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport

Sljedeći tjedan Natječaj za programe u kulturi / Odmorko počinje 26. lipnja / Novi teleskop u Zvjezdarnici

Idući tjedan bit će objavljen Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2008., najavio je član Poglavarstva Dušan Ljuština, 13.6., na konferenciji za novinare u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport. Zainteresirani će svoje programe moći dostavljati do 20.7.2007., po prvi puta će, kroz redovni program, biti financirana i kategorija igranog filma, a stimulirat će se i izdavaštvo od nacionalnog i gradskog značaja. Za razliku od 2007., u 2008. se za programe javnih potreba u kulturi očekuje povećanje sredstava za 6%.

I ove će se godine osnovnoškolci kroz program ODMORKO LJETO 2007., od 26.6. do 31.8, moći tijekom ljetnih praznika baviti raznim sportovima kao što su: tenis, badminton, odbojka na pijesku, stolni tenis i dr. te uživati na gradski bazenima uz nadzor stručnih osoba u organizaciji Saveza učeničkih športskih klubova Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

U zagrebačkoj će Zvjezdarnici, nakon četiri desetljeća, a u godini Heliofizike umjesto dotrajalog Zeissovog teleskopa osvanuti suvremeni apokromatski refraktor s montažom koja ima računalno upravljanje. Riječ je o novom teleskopu nabavu kojega je omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport. Teleskop će biti u funkciji za, otprilike, mjesec dana, a pored znanstvenog značaja imat će i edukacijsku ulogu budući da Zvjezdarnicu godišnje posjeti 4-5 tisuća posjetitelja od kojih su većinom djeca.12. lipnja Počela isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec lipanj 2007., započinje preko Hrvatske pošte u utorak, 12. lipnja 2007.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do 29. lipnja 2007.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

    I.skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II.skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Nova cesta 1.


 

Od 11. lipnja u prometu Ulica Hrvatske bratske zajednice


U ranim jutarnjim satima, 11. lipnja, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, pustio je u promet zapadni krak obnovljene i proširene Ullice hrvatske bratske zajednice i korigirano križanje s Avenijom Vukovar.
Radovi na proširivanju Ulice HBZ započeli su u travnju ove godine, a vrijednost cjelokupne investicije, zajedno s rekonstrukcijom vodovoda i polaganjem DTK, iznosi oko 5 milijuna kuna.


 


(stolnotenisači)

(hitna pomoć)

(informatičari)11. lipnja - Uspješni učenici kod gradonačelnika


Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 11. lipnja, učenike V. gimnazije koji su na Svjetskom informatičkom natjecanju TOPCODER u Indianopolisu pobjedili u ekipnom natjecanju i osvajače 1. mjesta u kategoriji seniora i 3. mjesta u kategoriji juniora na natjecanju ACSL (American Computer Science League) u Texasu, učenike i učenice Privatne gimnazije dr. Časl - pobjednike 1. europskog prvenstva u stolnom tenisu za srednje škole u Zagrebu i učenike OŠ Pantovčak koji su pobijedili na državnom natjecanju mladeži Hrvatskoga Crvenog križa u pružanju hitne pomoći u Umagu u kategoriji osnovnih škola te učenike XVI. gimnazije – pobjednike u kategoriji srednjih škola.

Gradonačelnik je čestitao učenicima na odličnim rezultatima pohvalivši njihov trud i rad te im zaželio još mnogo uspjeha u budućim natjecanjima i daljnjem školovanju.11. lipnja – Gradonačelnik primio nogometaše XII. gimnazije

U povodu osvajanja prvog mjesta na prvenstvu srednjih škola Grada Zagreba i drugog mjesta na ovogodišnjem državnom prvenstvu u malom nogometu gradonačelnik Milan Bandić primio je, 11. lipnja, učenike XII. Gimnazije. 


 


9. i 10. lipnja u Boćarskom domu Zrinjevac

Proizvodi hrvatskog sela

U organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i tvrtke Agrarno savjetovanje u Boćarskom će se domu, 9. i 10. lipnja, održavati sajam Proizvodi hrvatskog sela.
Šestu godinu zaredom, na Sajmu će se moći kušati i razgledavati najbolji prehrambeni proizvodi 250 izlagača iz svih dijelova Hrvatske, a predstavit će se tradicijski obrti i suveniri. Prema programu, tijekom dva dana organizirana su dva zanimljiva okrugla stola: Što jedemo i kako se hranimo? i Važnost hrvatskih pasmina domaćih životinja za seoski prostor.

Posebna atrakcija i novost ovogodišnjeg sajma je Izložba hrvatskih pasmina domaćih životinja koja će se održati 10. lipnja.


 

 

7. lipnja – Tramvajska kolona duga 2,5 km


I posljednji, 70. iz prve serije niskopodnih tramvaja koje je izradio konzorcij CROTRAM pušten je u promet, a, kao i dosad, prvi je putnik bio gradonačelnik Milan Bandić. Ovoga puta posljednji iz serije predvodio je kolonu novih tramvaja poredanih duž Horvaćanske, dugu više od dva i pol kilometra.

Novi tramvaj putnike je, po prvi puta, dovezao do Mihaljevca, a tom je prigodom gradonačelnik naglasio kako će Grad uskoro potpisati novi ugovor o nabavi druge serije od 70 tramvaja.

 


     5. i 6. lipnja - GRADONAČELNIK ZAGREBA U KRAKOWU


Na poziv gradonačelnika Krakowa Jaceka Majchrowskog, a u povodu obilježavanja Dana Grada i 750. obljetnice dobivanja Magdenburških prava, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić boravit će u Krakowu 5. i 6. lipnja.

Zagrebački će gradonačelnik 5. lipnja prisustvovati svečanoj sjednici Skupštine Krakowa koja će se održati u kazalištu Juliusz Slowacki. Nakon toga pridružit će se procesiji od Kazališta do palače Krzysztofory gdje će, u Povijesnom muzeju, nazočiti otvaranju izložbe Krakow – Europski grad Magdenburških zakona od 1257. – 1791.

Istoga dana predviđen je susret gradonačelnika Zagreba s gradonačelnikom Krakowa, a u večernjim satima na glavnom će se trgu održati koncert Oratorija CracoviaEst .

Drugog dana boravka u Krakowu gradonačelnik Zagreba će, u Međunarodnom centru kulture, prisustvovati prezentaciji programa Mladi u akciji koja je organizirana u sklopu Europskog tjedna mladih.

 


 

Od 4. lipnja u Muzeju Grada Zagreba

Izložba Mister Morgen – Ivo Robić


U nazočnosti gradonačelnika Zagreba i Opatije Milana Bandića i Amira Muzura, u Muzeju grada Zagreba otvorena je izložba Mister Morgen – Ivo Robić koju potpisuju dvije autorice: Vesna Leiner i Maja Šojat Bikić.

Izložbu možete pogledati do kraja rujna.4. lipnja - počela zadnja faza sanacije Jakuševca. Za četiri godine i šest mjeseci bit će dovršeno uređivanje dviju ploha što se prostiru na 11 hektara. Do tada će biti sagrađena i spalionica komunalnog otpada uz Centralni pročistač otpadnih voda u Resniku. Prema riječima gradonačelnika Milana Bandića, smetlište Jakuševec zatvorit će se 2012., a time će biti dovršen projekt Cjelovitog gospodarenja otpadom Grada Zagreba.


 

4. lipnja

Prezentacija slikovnice Spalionica, smeća čistionica


Uoči Svjetskog dana okoliša, 4. lipnja, na mjestu buduće spalionice, pored Centralnog pročistača otpadnih voda Grada Zagreba u Čulinečkoj, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića predstavljena je treća slikovnica Spalionica, smeća čistionica koja obrađuje zbrinjavanje smeća termičkom obradom, a sa ciljem edukacije najmlađih i stvaranja ekološke svijesti.
- Zagreb ulaže velike napore za poboljšavanje ekoloških standarda, rekao je gradonačelnik, istaknuvši kao primjere zagrebački pročistač i sanaciju Jakuševca, čija je prva faza završena godinu dana prije roka, a danas započinju radovi na drugoj fazi – gradnji dvije nove sanitarne plohe za odlaganje otpada.


4. lipnja - gradonačelnik Milan Bandić pustio je u promet Miramarsku nakon obnove kolnika na dionici od Mihanovićeve do Vukovarske.

 


 


1. lipnja

U prometu prvih 10 autobusa na biodizel


Nakon što su jutros pustili u promet 68. i 69. niskopodni tramvaj, gradski oci predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, na okretištu Borongaj gdje su stigli novim tramvajima, u promet su pustili i 10 prvih autobusa koji kao gorivo koriste biodizel.

Prema riječima direktora podružnice ZET Ivana Tolića, u konačnici, autobusi će voziti isključivo na prirodni plin i biodizel, a do kraja godine u prometu će ih biti 50.

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je novih 10 autobusa koji će u javni gradski prijevoz biti uključeni za četrdesetak dana, a među ostalim, spomenuo je i jednog Zagrepčana što se ovih dana javio direktoru Toliću i ispričao mu da se za srednjoškolskih i studentskih dana švercao u tramvaju, a sada je u to ime na račun ZET-a uplatio šesti tisuća kuna. Sljedeći tjedan, pokajnik će u društvu s prvim čovjekom ZET-a doći na kavu kod gradonačelnika.