clanak False

Siječanj 2007.

19.04.2017.

 
31. siječnja,

Vincent Degert kod gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, na radni sastanak, šefa Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincenta Degerta.

Dogovoreno je da će Grad Zagreb i Delegacija EK u RH zajednički organizirati obilježavanje 50. obljetnice potpisivanja Rimskih sporazuma, a visoki je gost prihvatio prijedlog gradonačelnika Bandića da održi uvodno izlaganje na znanstvenom skupu što će se, pod nazivom „Europski standardi upravljanja velikim gradovima“ održati 9. ožujka u Zagrebu.

U povodu obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja, gradonačelnik Zagreba i šef Delegacije EK ispratit će Europski autobus na njegovu putu po RH, a zajedno s veleposlanicima zemalja članica EU organizirat će tradicionalni Europski tjedan u središtu Zagreba.

Inače, tema radnog susreta bila je suradnja Delegacije Europske komisije u RH i Grada Zagreba, o informiranju građana o prednostima ulaska u Europsku uniju te, među ostalim o radu nedavno otvorenog Europskog Informacijskog centra. (veća fotografija)


31. siječnja – poznati arhitekt Daniel Libeskind kod gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić susreo se, u palači Dverce, s Danielom Libeskindom, poznatim svjetskim arhitektom, koji mu je predstavio neke svoje projekte i realizacije, među kojima su stambeni toranj - najviši neboder u Varšavi što se upravo gradi, urbanističko – arhitektonsko rješenje za „Ground Zero“ u New Yorku, Židovski muzej u Berlinu i projekt urbane obnove starog sajma u Milanu.

Gospodin Libeskind, prema mnogima ocijenjen kao prvo ime svjetske arhitekture današnjice, pokazao je zanimanje i za suradnju sa zagrebačkim arhitektima na način da se razmijene mišljenja i iskustva, te razmotre potencijalne lokacije za ostvarenje jednog od njegovih projekata visoke arhitektonske vrijednosti. U tom smislu, istoga dana, organiziran je radni susret s predstavnicima Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. (veća fotografija)


31. siječnja - Zeleni otoci u Sesvetama, Dubravi, Maksimiru i na Kajzerici

U društvu sa suradnicima i novinarima, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je, 31. siječnja, četiri zelena otoka u četiri zagrebačka kvarta, a u konačnici, zeleni bi otok trebao imati svaki gradski kvart. Riječ je o nadziranim, ograđenim i opremljenim mjestima za odvojeno odlaganje raznih vrsta otpada iz domaćinstava. Bez naknade odlaže se otpad u maksimalnoj količini koliko stane u jednoosovinsku prikolicu osobnog vozila, odnosno, prema točno određenim količinama koje možete naći ovdje.

Zasad, zeleni su otoci smješteni u Sesvetama (Kelekova 4), u Dubravi (Osječka bb – kod Diljske), Maksimiru (prije skretanja za Oboj) i na Kajzerici (spojna ulica južne strane XI i XII Podbrežja), a otpad se može donositi radnim danom od 11,00 do 18,30 sati, te subotom od 8,00 do 15,30 sati.

Ne krijući zadovoljstvo, gradonačelnik je naglasio da su zeleni otoci uvertira u termičku obradu otpada, za koju je reciklaža jedan od važnijih preduvjeta. Nada se da će građani steći naviku odvajanja otpada, a zeleni su otoci, smatra, dobar put ka tom cilju.

Inače, zeleni otoci imaju gotovo istovjetnu namjenu kao reciklažna dvorišta, samo su prostorno ograničena u okviru komunalnih baza Zagrebačkog holdinga – podružnice Čistoća.


Priprema terena za novo parkiralište

Na jednom od zelenih otoka

Zeleni otok u Dubravi


Novo parkiralište u Sesvetama

Današnji je obilazak počeo u Ninskoj ulici u Sesvetama gdje Zagrebačke ceste upravo čiste teren za gradnju parkirališta u zoni autobusnog i željezničkog terminala. Bit će to ograđeno i čuvano parkiralište ko je se neće naplaćivati. Kako je naglasio gradonačelnik Bandić, to u skladu sa strategijom da se jača javni gradski prijevoz. Na novom parkiralištu uz vlak i autobus, tamošnji će stanovnici moći ostavljati vozila i prigradskim vlakom za nepunih petnaestak minuta doći na Glavni kolodvor.

Gradonačelnik slične lokacije, na inicijativu gradskih četvrti, očekuje i u drugim rubnim gradskim naseljima.


 

29. siječnja u palači Dverce, Novogodišnje primanje za diplomate

Gradonačelnik Milan Bandić i njegovi najbliži suradnici susreli su se, 29. siječnja, na tradicionalnom novogodišnjem primanju, sa predstavnicima Diplomatskog zbora u RH predvođenim doajenom, mons. Franciscom Javierom Lozanom, apostolskim nuncijem.

29. siječnja - Gradonačelnik u obilasku tvrtke Beton Lučko


U sklopu radnih sastanaka s uspješnim zagrebačkim tvrtkama, gradonačelnik Milan Bandić, obišao je, sa suradnicima, tvrtku Beton Lučko koja je prošlog mjeseca obilježila 20 godina uspješnog poslovanja.

Nakon razgledavanja proizvodnih pogona i ciklusa proizvodnje, gradonačelnik je tvrtki Beton Lučko za rođendan darovao staru betonsku mješalicu.

  26. siječnja, IMPACTIS u Zagrebu

  2008. godine Europska konferencija o urbanoj mobilnosti u Zagrebu


U Gradskom je uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada, 26. siječnja, održan radni sastanak s Keithom Gardnerom, pročelnikom Odjela za strategiju i razvoj poslovanja tvrtke Transport for London i predsjednikom IMPACTS-a, međunarodne mreže europskih i američkih glavnih gradova za razmjenu podataka i iskustava o urbanoj mobilnosti i transportu, te Ianom Johnsonom, direktorom projekta londonske konzultantske tvrtke MVA. Razgovaralo se je o implementaciji najvažnijih gradskih strateških projekata, te o IMPACTS-ovoj Europskoj konferenciji o urbanoj mobilnosti koja će se sljedećeg proljeća održati u Zagrebu.


  25. siječnja - na inicijativu Ureda za strategijski razvoj i planiranje

  Sastanak Udruženja IMPACTIS u Zagrebu


U organizaciji Gradskog ureda za strategijski razvoj i planiranje grada, 25. siječnja, održan je sastanak udruženja IMPACTS (http:/www.impacts.org), međunarodnog foruma o strategijama urbane mobilnosti i transporta u gradovima kojega je Zagreb član od 2006., a na kojem se, među ostalima dogovarao sadržaj ovogodišnje Londonske konferencije, te pripremala Europska konferencija o urbanoj mobilnosti kojoj će Zagreb biti domaćin sljedeće godine.

Na sastanku su sudjelovali stručnjaci iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Španjolske, Švicarske i Velike Britanije.


24. siječnja

Apostolski nuncij kod gradonačelnika


Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, 24. siječnja, apostolskog nuncija u RH i doajena Diplomatskog zbora mons. Xaviera Francisca Lozana, a u povodu primanja za predstavnike Diplomatskog zbora akreditiranih u RH, što ga gradonačelnik već tradicionalno organizira u siječnju u gradskoj palači Dverce.

U gradonačelnikovu salonu izmijenjena su iskustva u vezi sa suradnjom Poglavarstva Grada Zagreba s Katoličkom crkvom koja je ocijenjena iznimno uspješnom.(veća fotografija)


  Od 20. do 23. siječnja gradonačelnik Zagreba u Stuttgartu


  U sklopu trodnevnog boravka u Stuttgartu na poziv gradonačelnika Wolfganga Schustera, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nazočio je, među ostalim, kao počasni gost, na plenarnoj sjednici kongresa „Integracija kroz sport“, a na kojoj su sudjelovali i ministar unutarnjih poslova i sporta SR Njemačke dr. Wolfgang Schaeuble, predsjednik Vlade pokrajine Baden – Wuerttemberg Guenter Oettinger , te potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora i predsjednik Njemačkog olimpijskog odbora dr. Thomas Bachom.

  Na sastanku s generalnom konzulicom dr. Verom Tadić podržana je ideja gradonačelnika Schustera da se u Zagrebu 2008. organiziraju Dani Stuttgarta, a razgovaralo se i o mogućnosti da se u Zagrebu organizira konferencija „Integracija kroz sport“ koja bi okupila sve hrvatske gradove.

  Prvog dana boravka u Stuttgartu, u višesatnom zajedničkom obilasku grada, gradonačelnik Schuster je zagrebačkome gradonačelniku predstavio aktualne gradske projekte, kao što su uvođenje lakošinske željeznice u javni prijevoz, izmještanje željezničkog prometa kroz grad pod zemlju, gradnja novoga sajamskog prostora i proširivanje gradskih zelenih površina.

  Prema protokolu, gradonačelnik Bandić je posjetio župu St. Eberhard gdje je prisustvovao misnom slavlju na hrvatskom jeziku, susreo se s tamošnjim Hrvatima, a, nakon rukometne utakmice Hrvatska – Koreja, zagrebačko je izaslanstvo sudjelovalo na svečanoj večeri za sudionike kongresa „Integracija kroz sport“. Tom je prigodom, u razgovoru sa Gian Francescom Lupattellijem, predsjednikom Udruge europskih glavnih gradova sporta (ACES), dogovoreno da će u 2008. i Grad Zagreb predati kandidaturu za prestižno mjesto europskoga glavnog grada sporta.

  Osim gradonačelnika Bandića i njegove supruge Vesne u Stuttgartu je bio i voditelj međunarodne i Međugradske suradnje i europskih integracija Adrian Majher.

 


 

 

18. siječnja

Veleposlanica Kube kod gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, 18. siječnja, veleposlanicu Kube u Republici Hrvatskoj Normu Migueline Goicochea Estenoz.

Gradonačelnik Bandić prihvatio je poziv gradonačelnika Havane Juana Continoa Aislana da posjeti glavni grad Kube, a među ostalim, razgovaralo se o lepezi mogućnosti suradnje na području kulture, pa tako i o Tjednu kubanske kulture u Zagrebu koji će se održati u proljeće ove godine. (veća fotografija)

17. siječnja - Gradonačelnik posjetio Zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala


U društvu s predsjednikom HVIDRE Grada Zagreba Ivanom Pandžom te suradnicima iz Ureda za zdravstvo, rad, socijalnu skrb i branitelje Mirom Lacom i Miodragom Demom, gradonačelnik Milan Bandić posjetio je, 17. siječnja, Zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala u Božidarevićevoj ulici, a u kojem se liječe i borave brojni invalidi Domovinskog rata.

Nakon obilaska, gradonačelnik je zaključio da je neophodna temeljita rekonstrukcija objekta, a razgovor o tome inicirat će već sljedeći tjedan kada će se predstavnici Poglavarstva sastati s upravom KBC-a Rebro kojem Zavod pripada. Iako nije riječ o gradskoj instituciji, s obzirom na to da je to jedina zdravstvena ustanova u RH koja se bavi rehabilitacijom osoba s amputacijom, u njeno će se uređivanje uključiti i Grad, a sredstva će se, nakon dogovora s mjerodavnima i nakon što se definira što točno treba činiti, osigurati u proračunu za sljedeću godinu.

Gradonačelnik je nakon toga posjetio i prostore HVIDRE u Slovenskoj ulici koji se upravo obnavljaju.
16.siječnja

Nastupni posjet veleposlanice Australije

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, 16. siječnja, u nastupni posjet, veleposlanicu Australije Tracy Reid.

Na susretu u gradonačelnikovu salonu razgovaralo se, među ostalim, o važnoj ulozi glavnih gradova koji sve više postaju spone između država te o potrebi uspostave suradnje između glavnih gradova Hrvatske i Australije, Zagreba i Canberre. (Veća fotografija)

15. siječnja

Maraton Tadije Opačka

U povodu 15. obljetnice međunarodnog priznanja RH, maratonac Tadija Opačak pretrčao je relaciju Varaždin - Zagreb gdje mu se, u Dupcu, pridružio gradonačelnik Milan Bandić i trčao zajedno s njim do cilja, Trga bana Jelačića. (veća fotografija)
15. siječnja

Nastupni posjet iranskog veleposlanika

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, u nastupni posjet, veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj, Mohammada Hassana Fadaifarda.
Visoki je gost prenio gradonačelniku Zagreba pozdrave gradonačelnika Teherana Mohammada Baghera Ghalibafa i ponovio poziv da posjeti glavni grad Irana, što je gradonačelnik Bandić već ranije prihvatio. Na susretu u salonu gradonačelnika Bandića dogovoreno je i to da u proljeće ove godine izaslanstvo Zagrebačkog holdinga posjeti Teheran gdje će razmijeniti iskustva s tamošnjim tvrtkama, a za 2007. je najvaljena i izložba 700 godina iranske minijature. (veća fotografija)
15. siječnja

15. obljetnica međunarodnog priznanja RH

Izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, u povodu 15. obljetnice priznanja RH, položilo je vijence i zapalilo svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj - kod Zida boli, križa u Aleji branitelja i na grobnici dr. Franje Tuđmana. (veća fotografija)
15. siječnja, u povodu 15. obljetnice priznanja RH

Maraton Tadije Opačka

U ponedjeljak, 15. siječnja, u povodu petnaeste godišnjice međunarodnog priznanja RH, naš poznati maratonac Tadija Opačak trčat će od Varaždina do Zagreba gdje će mu se, u Dupcu, pridružiti gradonačelnik Milan Bandić. Do cilja, Trga bana Jelačića, trčat će sljedećom rutom:

Dubec – Avenija Dubrava – Maksimirska – Vlaška – Stara Vlaška – Cesarčeva – Trg bana Jelačića.

Inače, maraton je bila tema konferencije za novinare, 12. siječnja, gdje je, kao sudionik najavljen i poznati stolnotenisač Dragutin Šurbek. (veća fotografija)


 12. siječnja – U prometu 51. niskopodni tramvaj

Iz trešnjevačke remize, 12. siječnja, krenuo je 51. niskopodni tramvaj, prvi u 2007., a u njemu su, kao i dosad, putnici bili gradonačelnik Milan Bandić i njegovi najbliži suradnici. (veća fotografija)

 

 

 

 


 11. siječnja u palači Dverce

Novogodišnji prijem za novinare - U četvrtak, 11. siječnja, gradonačelnik Milan Bandić družio se s novinarima u gradskoj palači Dverce na tradicionalnom novogodišnjem prijemu. (veća fotografija)
Od 11. siječnja - Isplata novčane pomoći umirovljenicima


Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec siječanj 2007., započinje preko Hrvatske pošte u četvrtak, 11. siječnja 2007.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do 31. siječnja 2007.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

  I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
  II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
  III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.
  IV.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Nova cesta 1.
8. siječnja 2007.

Medalje Grada djelatnicima Sljemena

Gradonačelnik Milan Bandić uručio je, 8. siječnja, u Apartmanskoj kući Snježna kraljica, Medalje Grada Zagerba poznatoj četvorki koja je danonoćno i s entuzijazmom radila na pripremi skijališta za Snow Queen Trophy. To su Igor Žiljak, Bojan Dimović, Nenad Šimek i Ivica Krivec. (veća fotografija)

Spektakl pred nekoliko desetaka tisuća gledatelja
(veća fotografija)

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Milan Bandić
(veća fotografija)

Nastup grupe Kool & The Gang
(veća fotografija)

3. siječnja, Kool & The Gang na Trgu bana Jelačića

Dan uoči sljemenske utrke Snow Queen Trophy, pred nekoliko desetaka tisuća gledatelja, na Trgu bana Jelačića, organiziran je bogat program koji je počeo izvlačenjem startnih brojeva skijašica, a kruna je bio koncert kultne američke skupine Kool & The Gang.3. siječnja, humanitarna akcija darivanja krvi

Bad Blue Boysima ulaznice za Snježnu kraljicu

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uključio se, 3. siječnja, Humanitarnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi koju je organizirao Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, u suradnji s Klubom navijača Bad Blue Boysima.

S obzirom na to da se Akcija održala dan uoči svjetskog kupa Snow Queen Trophy , gradonačelnik je predstavnicima navijača – davateljima krvi - darovao ulaznice za taj vrhunski skijaški spektakl na Sljemenu. (veća fotografija)
2. siječnja, konferencija za novinare nakon završetka Taize susreta mladih vjernika

Zagreb gostoljubiv, srdačan i topao grad

Gostoljubivost, srdačnost i toplina. Tako su mladi hodočasnici ocijenili naš grad i naše sugrađane nakon što su pet dana, od 28. prosinca prošle do 1. siječnja ove godine boravili u Zagrebu na 29. Taize – međunarodnom susretu mladih vjernika.

Zagrepčanima, svim gradskim službama i tvrtkama na odličnoj logistici i uspješnoj organizaciji zahvalio je i gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare održanoj 2. siječnja, a na kojoj je istaknuo i to da su od 29 gradova u koliko su se susretali mladi vjernici iz cijelog svijeta, u samo tri svi hodočasnici bili smješteni u obiteljima. (veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografiija)

2. siječnja - Obilazak gradilišta garaže na Kvaternikovom trgu

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, obišao je gradilište javne garaže na Kvaternikovom trgu koja bi trebala biti dovršena u listopadu ove godine. U konačnici, garaža će imati tri podzemne etaže sa 353 parkirnih mjesta, od toga 20 mjesta za osobe s invaliditetom. Garaža će biti opremljena najsuvremenijim sustavom automatske naplate, protupožarnim i vatrodojavnim sustavom, sustavom za kontrolu kvalitete zraka i klimatizacijom, te među ostalim i video nadzorom. Radovi vrijedni oko 46 milijuna kuna počeli su u kolovozu, a do sada je dovršeno oko 35% posla.
(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)

31. prosinca / 1. siječnja - Pedesetak tisuća građana dočekalo 2007. na Trgu bana Jelačića

Uz velebni vatromet u društvu s Prljavim kazalištem i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, pedesetak tisuća građana odbrojavalo je posljednje sekunde 2006. i dočekalo 2007. na Trgu bana Jelačića. Silvestarska noć protekla je u znaku novog vala i glazbe Prljavaca, Jure Stublića s grupom Film, Animatora i Zvijezda, a onda i poznatih Pipsa.

Prije ponoći, već tradicionalno, gradonačelnik je sa suradnicima posjetio dežurne vatrogasce, policajce i Hitnu pomoć, te beskućnike u prenoćištu u Heinzelovoj, a u KBC-u Sveti Duh čestitao je dežurnoj ekipi liječnika i sestara i posjetio prvu bebu rođenu 2007.

Gradonačelnik je sa suradnicima obišao i Aveniju Dubrava, točnije poprište prometne nesreće u kojoj je, zbog sudara osobnog automobila s tramvajem, lakše stradalo tridesetak ljudi, a teže ih je ozlijeđeno sedam.


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)