clanak False

Travanj 2007.

19.04.2017.

 


press-konferencija

Jazbina prije čišćenja

Dubravkin put prije čišćenja
27. travnja, press-konferencija

Završila akcija Slušamo građane 24 sata – za uredniji Zagreb

Nakon završetka velikoga proljetnog pospremanja grada, 27. travnja, gradonačelnik Milan Bandić i koordinator akcije Zdravko Čokić održali su press-konferenciju na kojoj su prezentirali rezultate i naglasili da su besplatni telefoni za dojave građana i dalje otvoreni.

Tijekom mjesec dana, koliko je akcija trajala i kojoj su veliki doprinos dali građani, odvezeno je 3274 tone glomaznog otpada, uklonjeno je 396 automobilskih olupina od kojih je 280 zauzimalo parkirališna mjesta, asfaltirani su prijekopi i rupe na cestama, zasađeno je 1679 novih stabala, 100 000 lukovica, 6 000 ruža, a u tijeku je sadnja više od 220 000 cvjetnica.


Brojevi besplatnih telefona:

  • 0800 200 083 – za odvoz starih i odbačenih automobila (Zagrebparking);
  • 0800 200 121 – za divlja odlagališta (Čistoća);
  • 0800 0551 – za oštećenja na cestama ili druge teškoće u prometu – (Zagrebačke ceste).


26. travnja u palači Dverce

Shimon Peres kod zagrebačkog gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić susreo se, 26. travnja, u palači Dverce, s potpredsjednikom Vlade Izraela Shimonom Peresom s kojim je razgovarao o prijateljskim odnosima Zagreba s Jeruzalemom i Tel Avivom, te Hrvatske s Izraelom. Tema je bila i sinagoga u Zagrebu gradnju koje će zagrebački gradonačelnik apsolutno podržati u suradnji s Vladom i Židovskom zajednicom. Zahvalivši na susretu visoki je gost Milana Bandića pozvao na Konferenciju gradonačelnika koja će se u listopadu održati u Jeruzalemu.26. travnja – Novi niskopodni tramvaj

U ranim jutarnjim satima, 26. travnja, krenuo je 63. niskopodni tramvaj javnoga gradskog prijevoza u kojem su na relaciji trešnjevačka Remiza – Trg bana Jelačića, kao i dosad, prvi putnici bili gradonačelnik Milan Bandić i suradnici.


 

25. travnja – konferencija u Ornitološkom rezervatu Savica Šanci

Uskoro natječaj za studiju sanacije triju zagađenih rukavaca


Predstavnici Poglavarstva i PMF-a predvođeni posebnim savjetnikom gradonačelnika Zdravkom Čokićem i predsjednikom GČ Pešćenica – Žitnjak Ivanom Šikićem najavili su na konferenciji za novinare održanoj 25. travnja u Ornitološkom rezervatu Savica Šanci, natječaj za izradu studije sanacije, a onda i sanaciju triju rukavaca Savice u kojima se već tridesetak godina odlaže opasni otpad. Riječ je o zagađenju voda i zaštićenog staništa 76 rijetkih vrsta ptica, gdje se dugi niz godina odlagao toksični otpad i, među ostalim, postao latentna prijetnja za vodocrpilište Petruševec. U zelenilu 12 rukavaca – jezera žive i druge zaštićene vrste – vodozemci, kukci i sisavci, a ribiči svjedoče i o srnama, vidrama, nutrijama, fazanima i zečevima.
25. travnja

Izaslanstvo Upravnog odbora EBRD-a kod zamjenika gradonačelnika Ive Jelušića


Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić primio je, 25. travnja, direktore i predstavnike Upravnog odbora Europske banke za obnovu i razvoj koje je predvodio direktor Laszlo Andor, a u sklopu njihova petodnevnog posjeta Hrvatskoj. Na sastanku su razmatrane mogućnosti daljnje suradnje Grada i Zagrebačkog holdinga s EBRD-om koja se dosad dokazala na projektu sanacije smetlišta Jakuševec.

U ime EBRD-a, najvećega pojedinačnog ulagača u RH, koji je u razne hrvatske projekte uložio više od 1,7 miljardu eura, na sastanku u Poglavarstvu bili su i Hedva Ber, predstavnik Izraela, Austrije, Cipra, Malte, Kazahstana i BiH, Walter Cernoja, predstavnik Europske investicijske banke, Jari Gustafsson, predstavnik Finske, Norveške i Latvije, Vassili Lelakis, predstavnik Europske zajednice, Turan Oez, predstavnik Turske, Švicarske, Liechtensteina, Uzbekistana, Kirgistana, Azerbajdžana, Turkmenistana, Crne Gore i Srbije, Baldur Petursson, predstavnik Islanda, Švedske i Estojine, te Pavel Štepanek, predstavnik Češke, Mađarske, Slovačke i Hrvatske.

Osim zamjenika gradonačelnika Ive Jelušića i člana Poglavarstva, pročelnika za financije Slavka Kojića, na susretu s predstavnicima EBRD-a bili su predsjednik i član Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i Dragan Kovačević.


 


24. travnja – Gradonačelnik na gradilištu garaže Tuškanac / nova garaža do kraja godine

Kod gradnje garaža uvijek se nalazimo četiri puta: u prigodi polaganja kamena temeljca, kad se dovrše iskopi, potom kad se dođe do prizemlja i onda na otvorenju. Ovo je drugi put da smo na gradilištu garaže Tuškanac –komentirao je gradonačelnik Milan Bandić uvjerivši se da radovi na gradnji garaže teku u skladu s planovima, čak i nešto brže.

Na zadovoljstvo Zagrepčana, novu ćemo garažu otvoriti do kraja ove godine, a to je prva faza rješavanja prometa u mirovanju na Gornjem gradu – najavio je Gradonačelnik istakavši da je sada, nakon sedam mjeseci, dovršeno 35% radova.

Inače, nova će garaža imati 466 parkirnih mjesta i to 72 u prizemlju, po 100 na prvoj, drugoj i trećoj podzemnoj etaži, dok će na četvrtoj etaži ispod zemlje biti 94 mjesta za parkiranje. Dodajmo tomu i 25 mjesta rezerviranih za invalide, najsuvremeniji sustav automatske naplate, video nadzor, te među ostalim, sustav za kontrolu kvalitete zraka i klimatizaciju.

Prema idejnom projektu Branka Vučinovića i Darka Vlahovića, te prema glavnom projektu Borisa Popovića, Zagrebački holding, podružnica Zagrebparking financira izgradnju garaže koju, pod nadzorom APZ inženjeringa, izvodi Tehnika d.d.


 

20. i 21. travnja - Dani Gorskog kotara u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i gradonačelnik Delnica Marijan Pleše prisustvovali su, u subotu, 21. travnja, manifestaciji Gorski kotar u metropoli, kojom su se prigodom Gorani predstavili Zagrepčanima, a gradonačelnik Zagreba uručio je gradonačelniku Delnica ključeve komunalnog vozila za održavanje čistoće.

Dan ranije, u prostorima Autobusnog kolodvora gradonačelnici su zajednički otvorili izložbu Gorski kotar u srcu.20. travnja

Dan planeta Zemlje i Dan Čistoće

Prigodnim cjelodnevnim programom na Trgu Petra Preradovića obilježen je, 20. travnja, Dan planeta Zemlje i Dan Čistoće.
U sklopu programa, koji je organizirao Zagrebački holding – Podružnica Čistoća, sudjelovali su građani, udruge za zaštitu okoliša, tvrtke, škole i estradni umjetnici, a gradonačelnik Milan Bandić obećao je sugrađanima još čišći grad i okolicu.20. travnja - Protokol o izgradnji Krašograda

U sklopu redovite suradnje s uspješnim zagrebačkim i hrvatskim tvrtkama, 20. travnja, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, posjetio je tvrtku Kraš, a glavna tema razgovora bila je buduća gradnja rekreativno – zabavnog parka Krašograd na livadi sjeveroistočno od Kraša. Gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik uprave Kraša Nadan Vidošević potpisali su protokol o zajedničkoj izgradnji parka, a kako se čulo, o potencijalnim lokacijama za pogone Kraša znat će se više za tridesetak dana.20. travnja

30. obljetnica Doma Sveta Ana

Uz prigodni program i u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, 20. travnja, Dom za starije i nemoćne osobe Sveta Ana obilježio je trideset godina rada.


 20. travnja

 

Predstavnici Tehničke misije MMF-a kod zamjenika gradonačelnika

Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić, susreo se, 20. travnja, s predstavnicima Tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda koje je predvodio stalni predstavnik MMF-a u RH Athanasios Vamvakidis, a u društvu s voditeljem misije MMF-a Gerdom Schwartzom.

Na radnom sastanku u Gradskom poglavarstvu razgovaralo se o javno – privatnom partnerstvu, o trendovima investiranja u lokalnim upravama, te o planiranju, nadzoru i o investicijskim rizicima.

Osim zamjenika gradonačelnika Ive Jelušića, u ime Grada na razgovorima su bili: član Poglavarstva i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, član Poglavarstva i pročelnik za financije Slavko Kojić i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo.16., 17. i 18 u Ljubljani i Zagrebu

Zagreb u Konzorciju za pripremu projekata iz programa CIVITAS+

U Ljubljani i Zagrebu, 16., 17. i 18. travnja, stručnjaci Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada intenzivno su radili na temeljnim postavkama projekta iz programa CIVITAS+, kojem je cilj postizanje održive mobilnosti u europskim gradovima. U navedenom projektu Zagreb, Ghent i Ljubljana sudjeluju u ulozi voditelja te će, zajedno s gradovima Györom, Portom i Brnom, predlagati inovativne načine transporta u gradovima, te uvoditi smione, integrirane i inovativne strategije kako bi se ostvario čist i održiv urbani transport, usmjeren na energetsku učinkovitost, sigurnost u prometu i skrb za sve kategorije dionika.

Teorijske postavke projekta trebale bi se u šest gradova članova Konzorcija tijekom naredne 4 godine primjenjivati i provjeravati u praksi. Ukoliko se pokažu uspješnima, bit će ih potom moguće primjenjivati i u drugim europskim gradovima.

U razdoblju do 28. lipnja 2007. članovi Konzorcija razradit će dijelove projekta do razine koja treba Europsku komisiju uvjeriti u opravdanost njegovog financiranja na razini EU i zemalja koje pristupaju Uniji.

Pored suradnje na Europskom nivou, ovaj je projekt nastavak suradnje između dvaju prijateljskih gradova Ljubljane i Zagreba i njihovih gradonačelnika.

 18. travnja, primanje u palači Dverce

U palači Dverce, gradonačelnik Milan Bandić primio je, 18. travnja, sudionike tematske rasprave o povećanju zaposlenosti bez starosne diskriminacije s mogućnošću cjeloživotnog obrazovanja i rastu BDP-a po stanovniku, a koja se održala istog dana u Hrvatskoj gospodarskoj komori u organizaciji Odjela za Jugoistočnu Europu Svjetske akademije umjetnosti i znanosti i Instituta za međunarodne odnose.18. travnja

Novi prostor za Udrugu Bicikl

Dobivanjem prostora na korištenje od Grada Zagreba kojeg je, 18. travnja, otvorio gradonačelnik Milan Bandić, riješen je šestogodišnji problem funkcioniranja Udruge Bicikl.
Udruga će od sada djelovati u Ilici 43, a gradonačelnik je tom prigodom naglasio da danas u Zagrebu ima 150 kilometara biciklističkih staza dok je prije četiri godine imao skromnih 35 kilometara.17. travnja
Veleposlanik Tunisa kod Gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, 17. travnja, u nastupni posjet Nj.E. Mohameda Daouasa, veleposlanika Republike Tunis u RH sa sjedištem u Beču.

Visoki gost prenio je, u ime gradonačelnika grada Tunisa, poziv g. Bandiću da posjeti glavni grad Republike Tunis sa željom za jačanje suradnje između gradova.
Gradonačelnik je prihvatio poziv istaknuvši da suradnja glavnih gradova doprinosi unapređivanju odnosa između zemalja, kao što je i razmjena iskustava u upravljanju gradovima uvijek obostrano korisna.17. travnja

Gradonačelnik Den Haaga kod Gradonačelnika Zagreba

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je, 17. travnja, u gradskoj palači Dverce izaslanstvo Den Haaga na čelu s gradonačelnikom Wimom J. Deetmanom.

Osim na području kulturne suradnje, koja je već rezultirala prošlogodišnjom izložbom Van Gogha u Klovićevim dvorima, gradonačelnici su dogovorili nastavak i proširenje suradnje dvaju gradova s prijedlogom za razmjenu studenata.

Gradonačelnik Deetman pozvao je gradonačelnika Bandića da posjeti Den Haag što je on i prihvatio, istaknuvši kako očekuje da će izmjena iskustava u upravljanju gradovima biti obostrano korisna. Također je naglasio da iskustva političkog središta Nizozemske, posebno u europskom kontekstu i odnosima s EU administracijom, mogu biti važna, kako Zagrebu, tako i Hrvatskoj na njenom putu u punopravno članstvo u Europskoj uniji.16. travnja – Na zagrebačkim ulicama 62. niskopodni tramvaj

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, suradnika i novinara, zagrebačkim je tračnicama, 16. travnja, krenuo 62. od ukupno 70 niskopodnih tramvaja iz radionice konzorcija CROTRAM.


13. travnja

Gradonačelnik u Postdamu


Na poziv gradonačelnika Postdama Janna Jakobsa, a u povodu Ugovora o preuzimanju montažne kazališne zgrade potpisnici kojega su oba gradonačenika, u petak, 13. travnja, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem boravi u Postdamu.

Riječ je o multifunkcionalnom montažnom objektu veličine 46 x 96 m s 680 mjesta za gledatelje, a koji je dodij eljen Zagrebu nakon provedenog natječaja u srpnju prošle godine. Novo kazalište smjestilo bi se na području Novog Zagreba, koje bi tako uz Muzej suvremene umjetnosti dobilo još jedan značajan kulturni objekt.

Osim gradonačelnika Milana Bandića i njegove supruge Vesne, u Postdam su otputovali i član poglavarstva Duško Ljuština, zamjenica pročelnika za kulturu Željka Udovičić, te voditelj Odsjeka za međugradsku i međunarodnu suradnju i EU integracije Adrian Majher.6. travnja

Gradonačelnik podijelio zaključke o dodjeli stanova u najam

Na Veliki petak, 6. travnja, 10 zagrebačkih obitelji u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju dobilo je od gradonačelnika Milana Bandića najljepši blagdanski dar – zaključke o dodjeli stanova u najam.
Kako je najavio gradonačelnik, želja je Grada da se do konca 2009. podijeli još najmanje 800 – 900 stanova.
5. travnja u Gradskom poglavarstvu

Potpisan II. Dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike URIHO-a


 

4. travnja, gradonačelnik obišao Domovinski most

Most u prometu potkraj travnja


Bez obzira na to što će građevinski radovi na Domovinskom mostu u cijelosti biti dovršeni do petka, 6. travnja, za puštanje u promet pričekat ćemo da se ishode sve potrebne dozvole, a što će biti najvjerojatnije potkraj ovog mjeseca.

Čulo se to, 4. travnja, u prigodi obilaska mosta gradonačelnika Milana Bandića, njegovih najbližih suradnika i predstavnika izvođača. Gradonačelnik je, također, zamolio žitelje s obje strane mosta za još malo strpljenja.


 


4. travnja na Cvjetnom trgu i na Jarunu - U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s drugim zdravstvenim institucijama, raznim aktivnostima obilježen je Svjetski dan zdravlja.


4. travnja - Plaketa Tigar gradonačelniku Zagreba

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas, 4. travnja, zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi, brigadira Dragu Horvata koji mu je uručio plaketu Tigar .

Riječ je o priznanju što ga Tigrovi dodjeljuju zaslužnim osobama, za uspješnu suradnju i pomoć njihovoj brigadi.
4. travnja

Gradonačelnik primio predstavnike ANNO 93 IZ BEČA

U palači Dverce, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, 4. travnja, predstavnike udruge Anno 93 , krovne hrvatske udruge za djecu i mladež u Beču, a koje je predvodio predsjednik Udruge Perica Mijić.

Gosti su gradonačelniku predstavili program rada Udruge i pozvali ga da, u travnju 2008., bude pokrovitelj obilježavanju njene 15. obljetnice, a upoznali su ga i s problemima u vezi s prostorima za rad te ga zamolili za pomoć.
Gradonačelnik je naglasio potrebu okupljanja svih hrvatskih udruga koje djeluju u Beču kako bi se, u dijalogu i suradnji Ministarstva vanjskih poslova RH i Grada Beča, pronašlo rješenje za prostor u kojima bi funkcionirale.4. travnja u palači Dverce

Stipendije za 82 učenika i 99 studenata

U društvu sa zamjenikom Ivom Jelušićem, pročelnikom za obrazovanje, kulturu i šport Pavlom Kalinićem i članom Poglavarstva Duškom Ljuštinom, gradonačelnik Milan Bandić podijelio je, u gradskoj palači Dverce, 181 stipendiju zagrebačkim učenicima i studentima za tekuću školsku godinu.

Studentska stipendija iznosi 3.545,10 kuna, a učenička 2.727,00 kuna.Zagreb na čelu IMPACTS-e

Od 28. do 30. ožujka u Londonu je održana Europska godišnja konferencija IMPACTS-a, međunarodnog udruženja europskih i američkih glavnih i velikih gradova za razmjenu podataka i iskustava o urbanom razvitku, mobilnosti i transportnim politikama.

Europski su članovi Amsterdam, Barcelona, Beč, Berlin, Bruxelles, Budimpešta, Göteborg, London, Pariz, Rim, Stockholm i Zagreb koji je član na preporuku Beča od 2006.

Pročelnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada mr.sc. Slavko Dakić izabran je na Konferenciji, nakon predstavnika Londona Keitha Gardnera, za predsjednika IMPACTS-a.

Nakon Beča /Namjena površina i njezin utjecaj na transport/ i Stockholma /Naplata ulaska osobnim automobilom u središte Stockholma/ u 2006. i Londona /Utjecaj transporta i mobilnosti u gradovima na okoliš i na klimatske promjene/ u 2007., u proljeće 2008. u Zagrebu će se održati Europska konferencija IMPACTS-a o temi promet osobnim automobilom i garaže u središtu grada.

Sljedeći na listi gradova u kojem će se okupiti europska stručna elita s područja urbanih strategija i mobilnosti u gradovima je Berlin.3. travnja

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske kod gradonačelnika Zagreba

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, 3. travnja, veleposlanicu Kraljevine Nizozemske Nienke Trooster koja ga je pozvala na obilježavanje Kraljičina rođendana, 25. travnja, u Gliptoteci.

Zahvalivši na prijemu, gošća je napomenula da se u Zagrebu osjeća ugodno i da joj je iznimno drago što je veleposlanica u zemlji koja je na putu pridruživanja Europskoj uniji. Razgovaralo se i o susretu g radonačelnika Zagreba Milana Bandića s gradonačelnikom Den Haaga Wimom Deetmanom koji bi se trebao održati tijekom ovog mjeseca.Od 4. travnja - Isplata novčane pomoći i uskrsnice umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec travanj 2007. i uskrsnica, započinje preko Hrvatske pošte u srijedu, 4. travnja 2007.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do 30. travnja 2007.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

  I.skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
  II.skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
  III.skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Nova cesta 1.
2. travnja, konferencija za novinare u Poglavarstvu

Sutra doček zlatnih vatepolista na Trgu bana Jelačića

Zagreb će u utorak, 3. travnja, u 14,30 sati dočekati zlatne vaterpoliste na Trgu bana Jelačića, gdje će, u organizaciji Grada, nastupati Oliver Dragojević i Studio 10, Žiga i Bandisti, Prljavo Kazalište, Klapa Šibenik, Klapa Intrade, Ladarice, Kvartet Gubec, Baruni i Miroslav Škoro. Čulo se to na konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu na kojoj su, osim gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika, doček najavili i predstavnici Hrvatskog vaterpolo saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Kako je najavljeno, promet će funkcionirati bez prekida, izvođači su se odrekli honorara, a ostale troškove koji se procjenjuju na 250 tisuća kuna pokrit će Grad i sponzori.

Doček je organiziran i u Zračnoj luci gdje se pobjednici očekuju oko 13,15h.
2. travnja

Nastupni posjet veleposlanika Ukrajine

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, 2. travnja, u nastupni posjet veleposlanika Ukrajine Markijana Lubkivskija.

U razgovoru u gradonačelnikovu salonu bilo je riječi o potrebi uspostave suradnje između gradova Kijeva i Zagreba, a najavljen je i posjet predsjednika Ukrajine Republici Hrvatskoj tijekom kojeg će se susresti i s gradonačelnikom Bandićem.